Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / ГОРАН КНЕЖЕВИЋ
Заслужно на Српском зиду срама
ИСТИНА ЗА ПОТОМСТВА
knezevic-tanjug

ГОРАН КНЕЖЕВИЋ
Заслужно на Српском зиду срама
ИСТИНА ЗА ПОТОМСТВА

ГОРАН КНЕЖЕВИЋ Заслужно на Српском зиду срама ИСТИНА ЗА ПОТОМСТВА

Рођен је 1957. у Банатском Карловцу.

Основну и средњу школу завршио је у Зрењанину, а Економски факултет у Београду.

Радну каријеру започео је у комбинату „Серво Михаљ“ у Зрењанину, где је касније постао директор предузећа СМ Турист. На том месту био је до 2000. године.

Био је члан Демократске странке, а након промена 2000. године изабран је за председника Извршног одбора Скупштине општине Зрењанин. На републичким изборима 2003. изабран је за народног посланика, а на локалним изборима 2004. и за председника општине Зрењанин. Четири године касније поново је изабран за челног човека града, али тада као градоначелник. Добитник је награде „Градоначелник с визијом“, као најбољи лидер локалне самоуправе у Србији за 2007. годину. Октобра 2008. ухапшен је у акцији против чланова „грађевинске мафије“ због сумње да је злоупотребио службени положај, примао и давао мито. У притвору је био 13 месеци, а након тога пуштен је да се брани са слободе. У међувремену, априла 2009, смењен је са функције градоначелника.

Почетком 2010. приступио је Српској напредној странци.

У јулу 2012. године у новој Влади Србије постао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде. Када је у фебруару 2013. године објављена информација да је у млеку неких хрватских произвођача пронађен већи ниво афлатоксина од дозвољеног, Министарство пољопривреде, на чијем челу је био Кнежевић, после почетног негирања, признало је да је то случај и са млеком у Србији. Кнежевић је тада донео одлуку да се промени Правилник о дозвољеној количини афлатоксина у млеку са 0,05 микрограма по килограму на 0,5. Након тога тадашњи први потпредседник Владе Александар Вучић изјавио да ће дозвољени ниво бити враћен у року од 15 дана, што се није десило. Кнежевић је смењен са места министра у процесу реконструкције Владе у августу 2013.

Члан је одбора директора НИС-а, као заступник мањинског власника – Републике Србије.

Седамдесетих се професионално бавио кошарком и играо је у зрењанинском Пролетеру, Војводини из Новог Сада и београдском Партизану, са којим је у сезони 1978/79. освојио првенство Југославије, Куп Југославије и европски Куп Радивоја Кораћа. Био је председник Кошаркашког савеза Србије и Црне Горе у периоду 2005-2006.

Био је потпредседник странке и председник Градског одбора Српске напредне странке Зрењанин. Од 28. маја 2016. године није потпредседник странке, а тада је на Скупштини СНС изабран за члана Председништва.

Почетком августа 2016. изабран је за министра привреде.

 

Војвођанска банка 160.700 ЕУР
Након хапшења Кнежевића 2008. године у случају „грађевинска мафија“, полиција је пронашла 160.700 евра које је Кнежевић чувао у сефу Војвођанске банке у Новом Саду. Кнежевић је на суду тврдио да је то новац који су странци уплатили донатори. „У сефу сам држао новац намењен за функционисање и изборне активности Демократске странке у Зрењанину“, рекао је Кнежевић на саслушању у марту 2009. године. Након што је правоснажно ослобођен 2013. године, новац из сефа му је враћен. ДС је тражила од Кнежевића да врати новац странци, позивајући се на судску пресуду и Кнежевићево сведочење. У разговору за КРИК, Кнежевић тврди да је новац вратио донаторима, али није желео да их именује, нити је показао доказ за то
Кнежевић је 2005. основао једриличарски клуб „Спортал“ са Зораном Стојачићем. „Мој пријатељ (Стојачић) нашао је две напуштене куће на реци које нико не користи и које су у власништву „Вода Војводине“. Он је хтео да то реновира да може да се користи, да може да пеца. Пошто је морало да буде два оснивача, ја сам му био подруку“, објаснио је Кнежевић сврху удружења. Удружење је добило 12.500 евра из општинског буџета за реконструкцију једне од кућа, такозване чуварнице на Бегеју, мада она никада није завршена. „Ми смо те куће средили, окречили, нисмо никад направили кров јер није било пара“, рекао је Кнежевић. Ово удружење је, међутим, добило 2007. године и око 19.000 евра од осуђеног шверцера цигарета Милета Јерковића. Исте године Јерковићева фирма „Аутобанат“ склопила је петогодишњи уговор са општином Зрењанин коју је тада водио Кнежевић, да управља градским и приградским превозом на територији тог града. Кнежевић је због овог пословног аранжмана оптужен за примање мита, али је суд рекао да за то нема доказа и ослободио га. „Добили смо донацију од „Вишња поромета“‘ (Јерковићева фирма), те паре су утрошене све у складу са (законом).“

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА
Заслужно на Српском зиду срама
ИСТИНА ЗА ПОТОМСТВА

Драган Марковић Палма рођен је 1960. године у Кончареву. Завршио је средњу школу ученика у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *