Почетна / Архива / КАКО СЕ СУДИ ДИЛЕРИМА ДРОГЕ – СМРТНА КАЗНА И ЗА ПОСЕДОВАЊЕ МИНИМАЛНЕ КОЛИЧИНЕ НАРКОТИКА

КАКО СЕ СУДИ ДИЛЕРИМА ДРОГЕ – СМРТНА КАЗНА И ЗА ПОСЕДОВАЊЕ МИНИМАЛНЕ КОЛИЧИНЕ НАРКОТИКА

Један од главних приоритета водећих лидера света и у 2018. ће бити обрачун са нарко картелима, мафијом и дилерима дроге. Од Аљаске до Мексика, од Лондона и Мадрида до Сибира и Кине већ неко време је у току обрачун са нарко бандама и мрежама криминала којима је често јако тешко ући у траг.

Закони свуда у свету предвиђају тешке, често и драконске казне за дилере. У неким земљама се све решава по кратком поступку – смрћу оптужених.

Вијетнамци не праштају, Турци узимају правду у своје руке

Вијетнам има један од најстрожијих закона у вези са дрогом. Свако за кога се утврди да поседује више од 600 грама хероина или више од 20 килограма опијума биће осуђен на смртну казну.

Тако је суд у овој земљи 2014. рецимо по кратком поступку осудио 30 кријумчара дроге, укључујући и жене.

Суд је, поред 30 осуђених на смртну казну, осудио још 59 оптужених на доживотне казне затвора. Суђење је трајало 17 дана и све време се одвијало у затвору.

Турска је једнако ригорозна с тим што Милиција Народног Фронта рецимо често и сама спроводи акције „чишћења“ по квартовима највећих градова.

На овом снимку из Газе у Истанбулу види се како су прошли ухваћени дилери. Под лупом Народног Фронта су свакодневно и лопови, проститутке и коцкари.

Филипински председник Родриго Дутерте, који је уз помоћ полиције у последње две године у правом рату са дилерима, издао је у септембру 2017. наређење полицији да слободно може да убије и његовог сина ако се утврди да је повезан са дрогом.

– Моје наређење је да те убију уколико те ухвате и ја ћу заштитити полицију која те убије – рекао је Дутерте свом најстаријем сину 42-годишњем Паолу Дутерту, који је заменик градоначелника града Давао.

Паоло је наводно умешан у послове кинеске транснационалне нарко-мреже али за сада није утврђено да ли је то тачно.

Иран ублажава казне за дилере

Иран је, говорећи о дилерима дроге, после Кине друга држава у свету по броју извршених смртних казни на годишњем нивоу.

Више од 500 криминалаца осуђено је у 2017. на смрт због умешаности у послове с дрогом, али та бројка сигурно ће ове године бити мања.

Држава ће у наредном периоду мењати неке законе па тако и онај који се тиче дроге. До сада су сви код којих се пронађе 50 килограма опијума, 2 килограма хероина или 3 килограма метамфетамина били осуђени на смрт.А

Према последњим извештајима државе, више од 3 милиона Иранаца зависно је од тешких дрога.

Путин у сталном обрачуну са нарко мафијом и против легализације лаких дрога.

Русија је такође у врху земаља света по броју зависника од дрога и осталих хемијских супстанци. Иако је било покушаја да се и у Русији легализују такозване „лаке“ дроге, председник Владимир Путин истакао је у више наврата како је држава против те идеје док се активно бори против дилера и нарко-мафије уопште.

– Све већи проценат дроге долази у Русију из Украјине, али су главни снабдевачи стране групе – рекао је Путин на једној конференцији за новинаре одржаној крајем 2017. године.

Да је у праву сведочи низ извештаја полиције о успешним акцијама и рацијама против дилера дроге.

Када смо већ споменули Украјину, ево како се у Новорусији, односно Доњецкој области обрачунавају са дилерима. Снимак садржи узнемирујуће детаље.

Кина: Јавна саслушања, одмах и погубљења

Кина се нимало не шали са криминалцима и дилерима дроге. Све чешћа је пракса јавног саслушања, доношења пресуде, а онда одмах и погубљења.

Циљ јавног саслушања и изрицања смртне казне је жеља власти да покажу чврст став када је реч о наркотицима.

Један од главних градова за трговину дрогом је Луфенг у којем је прошле године изведено једно од јавних саслушања.

Према извештајима локалних медија, од 18 оптужених, њих 13 осуђено је на смртне казне, а осам је одмах после суђења одведено на погубљење. Сам чин погубљења није био јаван.

Амнести интернешнел известио је недавно да је у Кини више хиљада особа погубљено у периоду од 2014. до 2017. године. У Кини се 46 кривичних дела кажњавају смрћу. Прва три су убиство, пљачка и кривична дела повезана са дрогом.

Арапи и Индонежани се куну у бичевања и погубљења

Шверц и продаја дроге или алкохола се у Саудијској Арабији сматрају за злочин за који починиоцима следи затвор, бичевање, па чак и јавна погубљења.

Међутим и поред драконских казни, послови у вези са дрогом и илегалном продајом алкохола цветају.

Ни власт у Индонезији није блага према нарко мафији. Напротив. Овај снимак је нешто што је тамо свакодневица.

А у Америци?

Амерички закон предвиђа такође врло оштре казне за дилере дроге и остале сличне преступнике.

Било да су у питању грами хероина, кокаина или ЛСД-ја, и за мање од 100 грама може се „лежати“ 20 година, а за више од једног килограма чак и до краја живота.

Облици казни варирају од државе до државе, али се њихова тежина у принципу своди на исто. Наравно, боље ће проћи они који су први пут осуђени.

Интересантно је да ни судије нису презадовољне казнама – многе од њих тврде да је закон престрог према „ситним“ и оним преступницима који су до хапшења и процесуирања били „чисти“.

Председник САД Доналд Трамп у више наврата најавио је свеобухватну борбу против дроге а у једном од говора констатовао је како неки опијати данас на улици коштају мање од слаткиша.

У Србији све активнија борба против трговине дрогом

Припадници Министарства унутрашњих послова Србије извели су само у току прошле године неколико опсежних акција хапшења дилера дроге и претресања станова и других локација за које је претходно утврђено да су „сумњиви“.
извор Говори Србија

 

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Драги Ноле како те није срамота – КАПЕТАН ДРАГАН

У отвореном писму, Капетан Драган поручује да је велика срамота то што Новак Ђоковић у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *