Почетна / Вести / ЈЕЛКЕ И УКРАСИ ПРЕЧИ ОД ГЛАДНИХ И БОЛЕСНИХ

ЈЕЛКЕ И УКРАСИ ПРЕЧИ ОД ГЛАДНИХ И БОЛЕСНИХ

ПОКУШАЈ СВЕТЛОСНЕ МАНИПУЛАЦИЈЕ

 

Београд је први пут у својој дугој историји добио новогодишњу расвету још у октобру, а за дочек 2018. године имаће једну од најскупљих новогодишњих јелки на свету, коју грађани плаћају 83.000 евра и која је постављена три дана пре него што је донета одлука о додели уговора, сазнаје Пиштаљка. За стране туристе који ће на гугл претраживачу да траже што необичнију дестинацију за дочек 2018. има више него довољно одредница.

У нашем народу постоји изрека „Кошта га к’о светог Петра кајгана“. И баш то се може рећи за вештачку јелку и пластичну расвету у центру наше престонице.

Наиме, скупоцену јелку Секретаријат за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима града Београдаје купио од фирме „Кееп лигхт“ (Кип лајт), од које град годинама уназад пазари празничну расвету и за коју се сумња да је, како је Пиштаљка писала, намештен прошлогодишњи, али и овогодишњи тендер за новогодишњу расвету.

Вештачка јелка скупља од природне у Њујорку

И док се природна јелка, норвешка оморика висока најмање 20 метара испред Центра „Рокфелер“ у Њујорку без украса плаћа 25.000 долара, у Београду је вештачка јелка висока 18 метара украшена белим ланчаницама са 200 црвених пластичних украса и 40 украсних плишаних црвено-златних машни плаћена четири пута више.

Јелка у Београду, која је са ПДВ-ом коштала скоро 10 милиона динара, скупља је и од најскупље јелке на свету која се налази у луксузном хотелу „Емиратес Палаце“ (Палата Емирата), која без украса кошта 10.000 долара. Са украсима од дијаманата и злата ова јелка кошта 11 милиона долара.

Од београдске јелке јефтинија је чак и новогодишња јелка која је ове године изазвала највећу пажњу светске јавности, она на Тргу Венеција у Риму. Природна јелка, смрека са Доломита, која је требало да буде зелена и бујна док трају празници, осушила се пре католичког Божића, па су је грађани прозвали „шугавком“, а изглед јој поредили са четком за тоалет. Удружења грађана, како преносе медији, захтевају од суда надлежног за јавну потрошњу да испита због чега су власти у Италији потрошиле 50.000 евра за јелку која је осушена, и то у набавци без тендера.

Пиштаљка је већ писала да је „Кип лајт“ и у августу добио посао набавке празничне расвете за Београд од 170 милиона динара на тендеру Јавног комуналног предузећа „Јавно осветљење“.

А ево га и уговор до кога је пиштаљка дошла Jelka

Нови тендер од 200.000 евра за још украса

На дан када је Пиштаљка открила да су београдске власти од фирме „Кип лајт“ (Кееп лигхт) купиле вероватно најскупљу јелку на свету од 83.000 евра и поставиле је и пре завршеног тендера, иста фирма се појавила као једини понуђач на тендеру за набавку још новогодишњих светиљки, овога пута у вредности од 200.000 евра.

Како наводи Пиштаљка, то можда објашњава и изненадну великодушност фирме, за коју се, како пишу, већ две године намештају тендери за новогодишњу расвету, а која се после бурне реакције јавности на Пиштаљкино откриће и незаконите реакције градоначелника Синише Малог, који је самостално одлучио да се уговор раскида, огласила и рекла да јелку коју су ценили 83.000 евра сада дају за џабе.

„Кип лајт“ је једини доставио понуду на тендеру за набавку украсних ланчаница, а отварање њихове понуде, којем је од јавности присуствовала само новинарка Пиштаљке, одвијало се у исто време док је Мали обећавао да ће уговор о куповини јелке раскинути јер је – прескупа.

На отварању понуда у градском Секретаријату за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима, осим чланова комисије био је и један од директора фирме „Кип лајт“ Предраг Јовић. У понуди која је достављена у цајтноту, само седам минута пре затварања тендера, „Кип лајт“ је навео да ће 3.200 ланчаница (гумених светлећих црева) са гаранцијом од годину дана доставити и поставити за 23.539.200 динара. Судећи по томе да се на тендер нико други није јавио, и овај посао ће добити фирма која годинама уназад једина кити Београд.

на овом тендеру тражени су врло специфични услови, да понуђачи имају четири хидрауличне подизне платформе и то две висине 14 метара, једну висине 12 метара и једну висине 21 метар, те да су у протеклих пет година испоручили 10.000 ланчаница. Чланови комисије за Пиштаљку су прво рекли да им услове тендера нико није сугерисао и да су их они писали. Када јсу новинари Пиштаљке председника комисије Ненада Стевановића накнадно позвали телефоном да објасни због чега су ови услови били неопходни, он је тражио да се питања пошаљу мејлом.

Након што је градоначелник Београда Синиша Мали изјавио да ће уговор о куповини јелке бити раскинут, фирма „Кип лајт“ одлучила је да новогодишње дрвце поклони грађанима. Градске власти су и прошле године купиле новогодишњу јелку од „Кип лајта“, али су је тада платиле упола мање – 40.000 евра. Та јелка је, како сазнаје Пиштаљка из секретаријата, ове године постављена на Славији.

Ни Више јавно тужилаштво у Београду, ни градоначелник Синиша Мали, ни в.д. секретара Главаш, али ни директор Управе за јавну набавку Предраг Јовановић нису одговорили на питања Пиштаљке о томе шта планирају да учине да се казне одговорни за намештање тендера за „Кип лајт“.

Заменик јавног тужиоца у Првом београдском тужилаштву Александра Ђенадић рекла је за Пиштаљку да то тужилаштво неће предузети никакве радње да истражи да ли је било незаконитости приликом набавке новогодишње јелке. „Прочитала сам у медијима вест, али то није у нашој надлежности“, рекла је у телефонском разговору. С обзиром на то да је јелку набавио градски секретаријат, чије је седиште на Савском венцу, није јасно како то није надлежност Првог основног јавног тужилаштва, под чијом надлежношћу је ова општина, наводи се у тексту Пиштаљке.

Балша Божовић: Уговор за новогодишњу јелку у Београду није раскинут

Председник градског одбора Демократске странке (ДС) Балша Божовић казао је данас да уговор за новогодишњу јелку у Београду, која кошта 83.000 евра, није раскинут и додао да градоначелник Београда Синиша Мали и градски менаџер Горан Весић вређају грађане. Божовић је испред новогодишње јелке у Кнез Михаиловој улици казао новинарима да уговор може бити раскинут само када је прекршен и истакао да није прекршен.

Божовић је позвао грађане да се у суботу, 23. децембра у 12.00 часова окупе испред јелке на Тргу Републике и додао да то није страначки протест већ грађански јер „грађани не смеју дозволити понижавање“.

„Остаје питање ко је потписао и расписао овакав тендер и ко је потписао уговор за јелку од 83.000 евра. Градоначелник је рекао да ће уговор бити раскинут, али он очигледно није раскинут јер су јуче подигли руку одборници и та ставка је остала у буџету“, казао је Божовић. „Да је уговор раскинут јелка би била спакована и однесена уколико би био споразумни раскид уговора на делу, а он очигледно није и даље вредјају градјане Београда јер су их ухватили у крадји, а они покушавају поклоном да заташкају ствар“, казао је посланик ДС-а.

Извор: Пиштаљка

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

СРБИЈУ ТРЕБА ЛЕЧИТИ ИЗ КОРЕНА, А КОРЕНИ СУ СЕЛА

КАКО РАЗВИТИ СРПСКО СЕЛО – Идеје и САВЕТИ за развој села Уместо жаљења како српска …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *