Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / MEMORIJALNA SPRDAČINA

MEMORIJALNA SPRDAČINA

8 000 EVRA PLAĆENO JE IDEJNO REŠENJE ZA SPOMEN OBELEŽJE ZORANU ĐINĐIĆU.

Polemika o idejnom rešenju za spomenik ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću ne jenjava. Spomenik u obliku strele bukvalno je podelio političku i javnu scenu, a čini se da će eskalirati tek na proleće, pošto su prestoničke vlasti najavile podizanje spomen-obeležja 12. marta 2018, na petnaestogodišnjicuatentata na Đinđića. Još ako ta ceremonija bude u vreme beogradskih izbora…

Osim verovatno ključne političke primedbe zašto Aleksandar Vučić podiže spomenik Đinđiću — ako se ima u vidu njihova politička netrpeljivost — uglavnom oponenti ove vlasti najviše zamerki imaju na odluku „žirija“ da sećanje na ubijenog predsednika Vlade i lidera Demokratske stranke bude — strela.

Čule su se razne opaske i teške optužbe: da je strela spomenik Đinđićevim ubicama; da je to spomenik događaju, a ne Đinđiću; ako je strela simbol Đinđića, onda bi spomenik Karađorđu trebalo da bude u obliku sekire; memorijalnasprdačina; spomenik „četvrtom metku“…

Bilo je kritika i zašto spomenik nije skulptura koja bi jasno i nedvosmisleno simbolizovala Đinđića. Odgovor verovatno leži u činjenici da je konkursom bilo propisano da se od autora očekuje da dizajn spomen-obeležja bude u jeziku savremene vizuelne umetnosti, a skulptura — koja bi recimo umesto strele bila oličenje Đinđića u pokretu — ne bi zadovoljila taj kriterijum. Ili bar ne bi imala neke velike šanse kod žirija.

Idejno rešenje za spomenik Stefanu Nemanji, za razliku od Đinđića, mora da bude skulptura sa njegovim likom. I to što veća, kako bi pre svega bila lako uočljiva. Konkurs za spomenik Stefanu Nemanji završava se 7. decembra, ali su vajari i arhitekte u problemu jer svoje predloge moraju da baziraju na njegovom liku sa fresaka.

Spomen-obeležje Đinđiću, kako je, između ostalog, bilo navedeno konkursom, treba da prenese poruku sećanja i podstakne posetioce na poštovanje života i njegovog dela, kao i tragične smrti, te da komunicira sa svim korisnicima prostora bez obzira na starost, poreklo, obrazovanje, jezik ili znanje o temi. Da li je to, međutim, bila strela? Sporenja sigurno neće prestati.

Spomenik će biti postavljen na Studentskom trgu u Beogradu.

Izvor Nedeljnik

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

НИКАНОР ЈЕДИНИ ДОСТОЈАН ПАСТИР

Владика Никанор се црвеним словима уписао у историју Србије. Његово Преосвештенство Епископ банатски Г.Никанор је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *