Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / Вучић продаје рудник РТБ Бор и 90 тона чистог злата

Вучић продаје рудник РТБ Бор и 90 тона чистог злата

Београд – Будући власник РТБ Бор имаће контролу над налазиштем Чукару Пеки, испод ког се крију највеће залихе бакра и злата на свету * Вредност овог налазишта процењује се на 18 милијарди долара, али је за његово покретање потребно уложити пет милијарди долара.

Будући власник Рударско-топионичарског басена Бор имаће контролу над налазиштем Чукару Пеки, испод ког се крију залихе бакра и злата вредне чак 18 милијарди долара, сазнаје Информер!

Канадска компанија “Невсун”, која је истраживала ово налазиште удаљено пет километара од Бора, утврдила је да се испод њега само у првом слоју налази чак 1,7 милиона тона бакра и 98 тона злата, што су највеће залихе на свету.

Међутим, онај ко победи у трци за приватизацију РТБ Бор, мораће да уложи чак пет милијарди долара да би покренуо налазиште Чукару Пеки и касније из њега експлоатисао бакар и злато. За сада су у игри за куповину српског рударско-топионичарског басена пет компанија, две кинеске, две канадске и једна руска.

Саговорник Информера упознат са приватизацијом РТБ Бор каже да су управо огромне залихе бакра и злата које се крије испод борског налазишта разлог интересовања великих светских компанија за куповину овог басена.

„Трка за приватизацијом РТБ Бор је заправо трка за највећим светским залихама бакра и злата које се крију у налазишту Чукару Пеки. Ради се о месту удаљеном пет километара од Бора, испод којег је канадска компанија “Невсун” спровела истраживања и дошла до невероватних података. Само у првом слоју откривено је 65 милиона тона руде, која садржи 1,7 милиона тона бакра и око 98 тона злата“.

Међутим, процене су да испод тог слоја крије још 900 милиона тона сирове руде. Само први слој процењен је на седам милијарди долара, а цело налазиште на 18 милијарди – објашњава наш саговорник.

Информер

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

„А ЗА ПРИЗРЕН КАД МЕ ПИТАШ – РАСТУЖИ СЕ СРЦЕ МОЈЕ..“

„Немој никад да ме пустиш да заборавим; Косово моје, Бистрицу, Шару, зар да изгубим? „ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *