Почетна / Вести / ЗНАТЕ ЛИ ПРИЧУ О МАЈОРУ ЛИСТЕРУ? Овог ХЕРОЈА СА КОШАРА Србија ће заувек памтити!

ЗНАТЕ ЛИ ПРИЧУ О МАЈОРУ ЛИСТЕРУ? Овог ХЕРОЈА СА КОШАРА Србија ће заувек памтити!

Ово је прича о Листеру, вучјаку са Кошара који се борио на нашој страни до последњег даха.

Foto: Facebook.com/istorijasrba

Завијање овог хероја било је и остало симбол пријатељства и саборништва!

Вучјак Листер ступио је у војну службу 1995. године и од првог трена је доказао да је спреман да целог себе да за своје пријатеље у војсци.

Чин мајора добио је због изузетно добро извршених задатака, откривања, заплене наоружања, па и неколико убистава албанских екстремиста у ратним околностима и илегалаца у мирнодопским условима.

На Фејсбук страници „Историја Срба“ објављена је прича о храбром мајору Листеру са Кошара.

Постоји прича да је 1995. године, својом прибраношћу спасао себе, војску, мечиће и мечку општег покоља. Наиме, једно вече је војска копала рупу у којој би затрпала смеће, и одједном је у мраку захушкало нешто, војска је била сигурна да су људски кораци, уперили су пушке ка том месту уз повике „Војска Југославије стој!“, Нико се није одазивао. Листер је био препознатљиво затегнут као струна, али се није попео на задње две ноге (што је значило да, ипак, нису у питању људи), длака му се накострешила дуж кичме, али није режао као обично и померао уши што је увек радио када су на другој страни били непријатељски војници.

Војска је због њега остала прибрана и није пуцала, па је бљесак логорске ватре открио да су то заправо мечићи и мечка, који су, хвала Богу, наставили својим путем.

Последњи пут зацвилео је на Васкрс 11. априла 1999. године, до краја одан уз свог тадашњег вође паса, водника Васојевића. Убијени су у рафалу са још тројицом сабораца.

Извор: Дневно.рс

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

СРБИЈУ ТРЕБА ЛЕЧИТИ ИЗ КОРЕНА, А КОРЕНИ СУ СЕЛА

КАКО РАЗВИТИ СРПСКО СЕЛО – Идеје и САВЕТИ за развој села Уместо жаљења како српска …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *