Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ŠEST GODINA OD SMRTI VELIKOG UMETNIKA I HUMANISTE – LJUBIŠE STOJANOVIĆA – LUISA

ŠEST GODINA OD SMRTI VELIKOG UMETNIKA I HUMANISTE – LJUBIŠE STOJANOVIĆA – LUISA

NA DANAŠNJI DAN 31.07.2011 GODINE VELIKI SRBSKI UMETNIK LJUBIŠA STOJANOVIĆ-LUIS,TRAGIČNO JE IZGUBIO ŽIVOT U LANČANOM SUDARU NA PUTU FEKETIĆ-VRBAS.
Ljuubiša Stojanović rođen je 25.juna.1952.godine u Leskovcu,iza sebe je ostavio četiri sina i dve ćerke.

Od 1970. godine je profesionalan muzičar, a umetničko ime Louis datira još od njegove devete godine zbog uspešnog interpretiranja pesama Louisa Amstronga.

Po završetku osnovne škole prelazi u Niš, gde se upisuje u srednju muzicku školu – solo pevanje i teorija.

Od 1969. godine je član Niškog udruženja zabavne i jazz muzike.Po okončanju srednje muzičke škole upisuje Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu, gde pored pevanja studira i tonski slog sa aranžiranjem i folklorom.
Na festivalu u Knjazevcu 1971. godine osvaja prvu nagradu za moderan aranžman popularne sevdalinke „U Stambolu na Bosforu“.

Pop festival u Japanu mu donosi punu afirmaciju, gde u velikoj konkurenciji izvođača iz celog sveta uspeva da pobedi sa kompozicijom baziranom na folkloru jugoistocne Srbije.

U septembru 1980. godine snima svoju prvu ploču pod nazivom „Ne kuni me, ne ruži me majko“ koja dostiže dijamantski tiraž.

Od 20. oktobra do 5. decembra 1983. godine boravi na velikoj turneji po tadašnjem SSSR-u, gde dobija brojna priznanja za kvalitet svojih interpretacija.

Februara 1984. godine snima svoju drugu ploču pod nazivom „Duda“, koja dostiže platinasti tiraž, i u oktobru iste godine izbija na prvo mesto jugoslovenske liste popularnosti.

Čest učesnik humanitarnih manifestacija, a svake godine, održava koncert u Negotinu čiji su prihodi namenjeni deci bez roditelja. Prihod od solistickog koncerta odrzanog 14. januara 1985. godine odlazi za gladnu decu Etiopije.

Zvanično priznanje za začetnika etno popa dobija 1994. godine.

Kako su se ređali novi albumi, tako su pristizala i nova priznanja:zlatne plakete, oskari popularnosti, zlatne, platinaste i dijamantske ploce…

Zajedno sa srpskim bendom „Flamingosi“, pobedio je na Beoviziji 2006. godine sa pesmom „Ludi letnji ples“.

Do 2008. godine izdao je 14 albuma. Ljubiša Stojanović Luis, tragično je nastradao u lančanom sudaru 31. jula 2011. godina na putu Feketić – Vrbas.
Među prvima počinje da spaja jazz sa prepoznatljivim zvucima folklora svoje zemlje.Slava mu i hvala.

 

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

„А ЗА ПРИЗРЕН КАД МЕ ПИТАШ – РАСТУЖИ СЕ СРЦЕ МОЈЕ..“

„Немој никад да ме пустиш да заборавим; Косово моје, Бистрицу, Шару, зар да изгубим? „ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *