Почетна / Вести / ВУЧИЋЕВ КУМ ВЛАСНИК ЧАК СЕДАМ ХИДРОЕЛЕКТРАНА

ВУЧИЋЕВ КУМ ВЛАСНИК ЧАК СЕДАМ ХИДРОЕЛЕКТРАНА

Фирма у којој је некада радио Вучићев кум, Никола Петровић, као директор данас је власник чак седам хидроелектрана у Србији, сазнаје портал Телепромптер.рс.
Фирма под називом “Ецо Енерго Гроуп”, чији је директор и неформални власник био Никола Петровић, садашњи директор ЈП “Електромрежа Србије” и Вучићев кум, данас је власник чак седам хидроелектрана, сазнаје Телепромптер.рс.

Према подацима са сајта Агенције за привредне регистре, Петровић је 2. октобра напустио директорску фотељу у “Ецо Енерго Гроуп”.

Центар за истраживачно новинарство Србије раније је у оквиру једног пројекта објавио списак власника свих хидроелектрана у Србији. На том списку се налази чек седам хидроелектрана које су у власништву фирме “Ецо Енерго Гроуп”.

Четири хидроелектране изграђене су док је Петровић био директор, а наредне три откако је Петровић на месту директора “ЕМС-а”.

 

Како пише у његовој биографији, у области енергетике најпре се истакао као директор фирме “Ецо Енерго Гроуп”, где се бавио применом најновијих технологија у експлоатацији зелене енергије и изградњом хидроцентрала.

Петровић је дипломирани економиста, али се нигде не наводи на ком факултету је дипломирао.

Сумњива власничка структура

Фирма “Ецо Енерго Гроуп” има веома интересантну власничку структуру – 34 одсто предузећа држи фирма “Еко Власина”. Стопостотни власник те фирме је Драган Клисура. Он је некада радио у фирми “Енергопројект”.

Клисура је, као физичко лице, директно власник и 10 одсто “Ецо Енерго Гроуп”.

Он је раније радио за лист “Правда” који је контролисао Александар Вучић. Према ранијем писању листа “Данас”, Никола Петровић је био власник пет одсто “Правде”.

Клисура је између осталог и стопостотни власник фирме  “Hidro-Tan”.

Већински власник “Ецо Енерго Гроуп” (45 одсто) је фирма “Роаминг Елецтроницс”. Законски заступник те фирме је Нела Џодан. Стопостотни власник те фирме је фирма “Коефик доо”. Власници фирме “Коефик” су Ненад Ковач (95%) и Нела Џодан (5%). “Коефик” се спомиње и као једна од фирми која управља Бус Плус системом.

Према ранијем писању медија, Ненад Ковач звани “Неша Роминг” уствари је главни власник Бус Плус система.

Његове фирме су биле прави већински власници конзорцијума “Апеx Соулутион Технологy”, који је 2010. године на тендеру од Града Београда добио посао за наплаћивање карата у јавном превозу.

Фирма “Апеx”, која контролише Бус Плус, била је 2010. године 90 одсто у власништву фирме “Ланус” и 10 одсто у власништву турске фирме “Кенткарт”, а Ненад Ковач, власник је фирме “Коефик”, која је директно повезана с фирмом “Ланус”.

Према подацима Агенције за борбу против корупције, Петровић је пријавио имовинску карту 2. септембра 2012. године.

У имовинској карти стоји да му је плата 203.517 динара месечно, има један четворособан стан (143 квадрата), двособан (31 квадрат) и два гаражна места. Све је то стекао куповином. Петровић се воза у БМВ-у.

Према имовинској карти коју је пријавио 2012. године, наводи се да је Петровић био власник 20 одсто фирме “Мини Хyдро Инвестментс” и фирме “МХЕ Јабуковик”.

Фирма “МХЕ Јабуковик” сада је у власништву Драган Клисуре (16%), “Роаминг Елецтроницс” (48%), “Ецо Енерго Гроуп” (20%) и Ненада Михајловића (16%).

Ненад Михајловић је као физичко лице такође седам одсто фирме “Ецо Енерго Гроуп”.

Власници фирме “Мини Хyдро Инвестментс” су Драган Клисура (26%), “Роаминг Елецтроницс” (54%) и Ненад Михајловић (20%).

 

Може се слободно закључити да је Драган Клисура, који контролише готово свако предузеће које се бави производњом електричне енергије, уствари најближи сарадник Николе Петровића, односно, Александра Вучића. Битно је напоменути да је Петровић 2012. године, пре доласка на место директора “ЕМС-а”, иступио из формалног власништва свих фирми које се спомињу у овом тексту. Међутим, Петровић је и даље неформални власник свих тих предузећа, а главна веза је Драган Клисура.

Посебно је интересантно како Александар Вучић никада не прозива своје тајкуне из електроенергетског сектора. Штавише, он их преко државних ресурса брани од медијских напада. Само узмимо за пример кума Николу Петровића.

Извор: Мојабг.тв

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

ПРЕЖИВЕЋЕ ОНИ КОЈИ ИМАЈУ ДУШУ

Издвојили смо за Вас делове великог интервјуа фронтмена групе Неверне бебе Милана Ђурђевића.Невероватна једноставност у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *