Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / VIDEO/Prvo ulaganje u srpskoj sredini na Kosovu posle 1999.

VIDEO/Prvo ulaganje u srpskoj sredini na Kosovu posle 1999.

Kosovu i Metohiji nema primera pokretanja privredne proizvodnje. Mladi, u potrazi za egzistencijom, napuštali su svoje sredine. Njihov odlazak delimično bi mogao da bude zaustavljen kada uskoro počne proizvodnja u Batusu, u objektima koje je pre tri decenije izgradio beogradski „Radioton“.

Dve decenije objekti fabrike strujnih brojila „Radioton“ u Batusu – prazni, propadaju. Od kosovske agencije za privatizaciju pravo njihovog korišćenja, na dve godine, dobila je firma iz Jagodine. Njenog vlasnika ekipa RTS-a zatekla je sa majstorima.

„Verujem da će se ovo završiti za nekih petnaestak dana i sledećih 15 dana meni treba da instaliram opremu i počnem sa obukom prvih 15 radnika. Dakle, očekujte da će proizvodnja da krene za nekih mesec, do mesec i po dana“, kaže Radoslav Milenković,
vlasnik „Metalke major“ iz Jagodine.

Proizvodnjom prekidača na Kosovu i Metohiji se niko ne bavi. A tržišta ima, jer se mnogo gradi. U novoformiranoj opštini Gračanica, sa većinskim srpskim stanovništvom, to je jedini proizvodni pogon i prvo ulaganje posle 1999.

„Ovo će biti prva radna mesta, prve investicije u realnom sektoru, bez ikakvih donacija, bez ikakvih subvencija. Čovek investira svoj novac“, ističe Aleksandar Mihajlović iz Opštine Gračanica.

„Radioton“, kako je prvobitno nazvana ova fabrika u Batusu, podignuta je kako bi se zaustavilo iseljavanje Srba sa centralnog dela Kosova i Metohije pre rata. Ukoliko bude zaživela, kako to njen novi pokretač planira, ostvariće se isti efekat. Zaustaviće odliv mladih iz ovog kraja.

„Za početak bi sigurno bilo zaposleno oko 50-60 radnika“, napominje Radoslav Milenković.

U susret preduzimaču iz Jagodine mladi iz Batusa i okolnih sela sa predstavnicima opštine, samoinicijativno, raščišćavaju krug fabrike.

„Veliki broj mladih koji živi u ovom selu nema posla. Otvaranjem ove fabrike, novih radnih mesta, poboljšaće se ekonomska situacija, bolji život za mlade ljude, tako da će ovo biti dobar pogodak“, smatra Čedomir Jovanović iz Batusa.

Nakon sukoba na Kosovu i Metohiji, u srpskim sredinama se nije investiralo. U Opštini Gračanica očekuju da, kada proizvodnja krene, investitor iz Jagodine bude primer i drugima. U centralnom delu Kosova živi oko 40.000 Srba.

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

НИКАНОР ЈЕДИНИ ДОСТОЈАН ПАСТИР

Владика Никанор се црвеним словима уписао у историју Србије. Његово Преосвештенство Епископ банатски Г.Никанор је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *