Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / ЦИА АГЕНТИ ОТКРИВАЈУ ШОКАНТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: „Ако Албанци крену на север Косова, Србија ће…“

ЦИА АГЕНТИ ОТКРИВАЈУ ШОКАНТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: „Ако Албанци крену на север Косова, Србија ће…“

Уколико Албанци покушају насилно да освоје север Косова, одговор Србије биће жесток! Војска Србије би у том случају сасвим сигурно преузела територију Косова до северне Митровице, што би на крају могло да доведе и до великог балканског, а вероватно и европског рата!

Тенк Војске Србије (Фото: vs.rs)

Ово је драматични закључак аналитичара ЦИА који су прошле недеље израдили извештај за потребе Стејт департмента и америчке спољне политике.

Прети крвопролиће
Амерички обавештајци наводе да би евентуално играње Вашингтона на карту „велике Албаније“ могло да изазове велико крвопролиће на Балкану!

„Буду ли албанске снаге, како се најављује, покушале да муњевитом акцијом реше питање севера Косова, потпуно је извесно да би Србија моментално одговорила. Околности су данас много другачије него 1995. године, па не треба очекивати да ће Србија мирно, скрштених руку гледати нову ‘Олују’…

Такође, у случају таквог сценарија, Београд би могао да рачуна и на значајну војну помоћ Русије, која би, у складу са својом политиком на Балкану, послала Србији велике количине оружја, али и своје специјалце и војне инструкторе. Дошло би до велике ескалације сукоба, што би могло да изазове велики балкански, а вероватно и европски рат“, наводе аналитичари ЦИА.

И док нико из Владе Србије није јуче желео да коментарише ове процене, генерал у пензији Божидар Делић упозорава да би Шиптари заиста могли напасти Србе на северу Косова.

– Међутим, и они знају да ту немају шансе за војни успех, јер се и уз мању помоћ Србије тај северни део покрајине може ефикасно бранити… Оно што треба да нас брине јесте чињеница да ће САД, ЕУ и Немачка имати разумевања за разне једностране акте и провокације са шиптарске стране. Шиптари само чекају њихов пристанак да отпочну са нападима и провокацијама – објашњава Делић.

Лидер „Заветника“ Стефан Стаменковски сматра да Србија у случају напада мора да има јак војни одговор и да заштити српски народ.

– Постоје планови Тиране и Приштине да се изазове ескалација насиља на КиМ. Процене одређених западних центара моћи кажу да је ово идеалан тренутак за отварање регионалних сукоба на Балкану и за увођење у завршну фазу пројекта „велике Албаније“. Реакција Србије мора бити моментална, морамо имати снажан војни одговор са снажном дипломатском активношћу у свим релевантним међународним институцијама уз подршку Русије и Кине. Баш зато је неопходно јачање оперативне сарадње са Русијом на пољу безбедности – подвлачи Стаменковски.

Дипломатска мисија
Председник Народног слободарског покрета Мирослав Паровић каже да Србија мора да делује превентивно.

– Пре свега, треба набавити наоружање од Русије, а посебно оно за борбу против терориста. Хитно треба започети удар на шиптарску мафију у Србији, која је у суштини организација која реализује пројекат „велике Албаније“, а под патронатом НАТО – закључује Паровић, уз опаску да затим треба покренути и озбиљну дипломатску мисију у свим државама, пре свега ЕУ.

Извор: Информер

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Не ја нисам увео санкције…

Не не могу да поднесем срамоту и то да ме неко поистовећује са онима који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *