ХРВАТИ ПОДИГЛИ СПОМЕНИК СТЕПИНЦУ ПОНОСНИ НА НЕЧОВЕКА КОЈИ ЈЕ УЧЕСТВОВАО У ГЕНООЦИДУ НАД СРБИМА

У Осијеку откривен споменик Алојзију Степинцу: Многи се жале што је постављен на паркингу, а не испред цркве (ВИДЕО)

На раскрсници Вуковарске и Степинчеве улице у Осијеку откривен је споменик Алојзију Степинцу, дан уочи 57 годишњице од његове смрти. Постављање споменика покренула је хуманитарна непрофитна организација Ауxилиум, а подржао Град Осијек.

Споменик је израдио академски вајар Вид Вучак, а на данашњој свечаности благословио га је бискупски викар града Осијека, Владимир Дугалић.

Заједно са жупаном Владимиром Шишљагићем, споменик је открио градоначелник Иван Вркић.

– Иницијативу организације Ауxилиум да се подигне споменик Алојзију Степинцу подржао је Град Осијек, као знак захвалности за све оно што је учинио за опстанак хрватскога народа – рекао је градоначелник Иван Вркић.

Поједини грађани су негодовали што је споменик подигнут на паркингу.

Архитекта Томислав Пргомет је приметио да је примерено место за постављање споменика било којем свештенику испред цркве или жупног двора, а да је ово место “непримерено и потцењивачки према кардиналу Степинцу”, пренела је Хина.

Градоначелник је објаснио да је споменик у центру града на отвореном простору у улици која носи његово име.

Иницијативу је подржала и Ђаковачко – осјечка надбискупија. Бискупски викар је истакао да је Степинац био борац за људска права, јер се борио против сваког облика тоталитаризма.

– Подижући споменик Степинцу, Осијек жели рећи да је град који не жели прихватити никакав облик тоталитаризма, већ који жели да остане слободан, а према речима кардинала Степинца морамо рећи да је права слобода једино могућа у вери – рекао је Дугалић.

Иначе, споменик Степинцу је постављен у години у којој мешовита католичко-православна комисија разматра живот и дело кардинала Степинца пре, за време и након Другог светског рата.

Трећи састанак те комисије биће одржан 13. и 14. фебруара у Новом Саду, а на њему ће, како се очекује, СПЦ предтавити доказе да је католички надбискуп Степинац активно учествова у стварању Независне Државе Хрватске (НДХ) и њеној геноцидној политици.

Комисија је формирана на иницијативу папе Фрање како би укрстила историјске аргументе и расветлила улогу и одговорност Степинца за злочине НДХ током Другог светског рата.

Закључци рада Мешовите комисије, која ће се састати још у Подгорици и Славонској Пожеги, очекују се крајем године. Од тих закључака зависи да ли ће Католичка црква прогласити Степинца светим.

Извор Телеграф

 

Фејсбук коментари
Подели објаву наShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Погледајте такође

ШЕШЕЉ НАУЧИО СИНОВЕ, НАЈБОЉИ БИЗНИС СУ ПАТРИОТИЗАМ И ПОЛИТИКА

Шешељ “јуниор”  ПОСТАО посланик. Александар Шешељ је студент, а рођен је 1993. године. Он је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *