Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / НАТО УРАНИЈУМ УБИЈА СРБЕ Руски и Холандски експерти потврдили да и данас од последица нато уранијума умире на хиљаде Срба

НАТО УРАНИЈУМ УБИЈА СРБЕ Руски и Холандски експерти потврдили да и данас од последица нато уранијума умире на хиљаде Срба

ПРИЧЕ НАТО ЗВАНИЧНИКА ДА ЈЕ УРАНИЈУМ БЕЗОПАСАН, ПОКУШАЈ СУ ПРАЊА РУКУ ОД ПОЧИЊЕНОГ ЗЛОЧИНА

Пре 17 година, 24. марта 1999. године, почели су ваздушни напади НАТО на Савезну Републику Југославију (СРЈ), у којима је према доступним подацима за 78 дана погинуло око 2.500 људи, од тога 1.031 припадника војске и српске полиције. Тада је велики број испаљених пројектила  био пуњен осиромашеним уранијумом од чијих последица и дан данас оболевају и умиру људи у региону а поготову у Србији.

Руски и холандски експерити потврдили су да нато уранијум који је бомбардовањем нанет на територију Србије још 1999 године, утиче на повећану смртност од рака у региону а поготову у Србији

У закључцима ових експертских тимова стоји да је Косово међу најзагађенијим деловима Европе и да ветрови који дувају ка западу наносе радиоактивне честице па је у већини земаља радиоктивност повећана и за 25 одсто

Од уранијума на југу Србије рађају се деца са тешким облицима деформитета, а стопа обољења од тумора у Србији повећана је чак за 85 одсто након бомбардовања. Холандске агенције и институти за бележење и мерење радиоктивности сматрају да су изјаве нато званичника о безопасности уранијума јако неодговорне и да представљају прање од почињеног злочина.

Према НАТО извештају изручено је 31.000 пројектила са осиромашеним уранијумом, према подацима Војске Југославије било их је 50.000, а према неким руским изворима чак 90.000. Подсетимо, време полураспада уранијума У238 је 4,5 милијарди година.

Foto: nato.int

Званична мапа са локацијама у којима је испаљен осиромашени уранијум постоји на сајту НАТО. На њој су обележена места где су падали ови пројектили: Подујево са околним селима попут Доње Лапаштице, Секираче, Ладовца, Светље, Доњег Сибовца, околина Косовске Митровице Љушта, Ваганица, Брабоњић, Бања, Суво Грло, Црколез, Кодра Дидовце, околина Приштине, Горње Брњице, Маковца, Лукаре, Крушева, Беркова, Јањева, Новог Брда, Коретина, Штрулова, Доманека, Бањице, околина Дечана, Доњи и Горњи Црнобрег, Папраћане, Котрадић, Ново Папраћане, Јуник, околина Ђаковице Бардосан, Скивјан, Гребно, Урошевац, околина Призрена Бродосавце, Опоље, Жур, Скивјан, Рујан, Љиљанце, Боровац, Биљача, Буштрање, Букоревац, и многа друга места.

Иако многи који се баве овом тематиком тврде да је осиромашени уранијум канцероген и да изазива разна обољења, од генетских промена до карцинома, Анкетна комисија италијанског Сената, која је истраживала везу између употребе оружја са осиромашеним уранијумом и оболевања италијанских војника који су били у мировним мисијама у БиХ и на Косову и Метохији осиромашени уранијум је 2006. године “ослободила кривице”.

Иако је доказано да се Србија суочава са тихом епидемијом малигних болести, нико за то званично у овом тренутку не може да окриви НАТО. Јер, једноставно нема студија које би повезале пораст оболелих од рака у нашој земљи са бомбардовањем осиромашеним уранијумом.

Друштво Србије за борбу против рака упозорило је још пре пар година да истраживања која су спроведена показују алартмантан раст броја оболелих од рака у Србији и да се може очекивати наставак тог тренда.

Телеграф/СлободниМедији

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

Воденице чувари традиције

Друштво воденичара Србије основано је 06. јуна 2010. године са циљем да се обнови што …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *