ДАНИЈЕЛА СРЕМАЦ КАНДИДАТ ЗА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ
Извод из разговора вођеног са председником Удружења грађана Правда и право

Данијела Сремац кандидат за председника Србије и Дејан Вукићевић председник Удружења грађана Правда и право причали су о њеној кандидатури и о будућности Србије.

Делић тог разговора и биографију Данијеле Сремац вам преносимо у следећем тексту, прочитајте  може вам помоћи да се одлучите.

-Шта је главни мотив Ваше кандидатуре за Председника Србије, кандидујете се срцем или постоје реални разлози за Вашу кандидатуру?

Прво је битно да народ разуме да моја историја као борац за српски народ је 25 година стара, јер сам толико дуго у Вашингтону представљала српски глас и промовисала српски имиџ на све могуће начине.  Још током стварања Републике Српске у рату, била сам именована за њеног првог и најмлађег представника у Вашингтону и борила сам се, између осталог са учешћем у 256 ТВ програма на енглеском језику, у дуелима са представницима  Муслимана, Хрвата и Албанаца у вези с територијалним правима српског народа у Крајини, Босни и Херцеговини, као и неприхватљивост отцепљења Косова.  По томе ме познају људи у српској дијаспори широм света, као и по књизи “Рат Речима” издатој 1999. године.  Међутим, пошто многи грађани Србије због рата и санкција нису гледали те програме и нису били свесни моје борбе, тек однедавно више сазнају о мени из објављених интервјуа са мном.  Тада се код народа јавило велико интересовање за мене и мој рад, људи су почели да ми се обраћају и питају  зашто неко као ја, са мојим искуством и образовањем, нисам укључена у политику Србије. Сви они су ми сугерисали да се кандидујем на следећим изборима.  Пошто у нашој платформи кажемо да слушамо народ, тако сам и урадила.

– Да ли Вам је већ обећана подршка појединаца, странке или неке друге организације из Србије?

Пошто сам прихватила ову кандидатуру спонтано на одговор људима који су ми пришли и рекли да желе да стану иза особе која никада није динар добила од Србије и нема никакву прљаву политику иза себе већ патриотску борбу за народ, у ово кратко време које имамо обраћам се директно народу путем медија колико оне желе да објаве моје ставове, јер лично сматрам да свака особа у Србији треба да прави идивидуалну одлуку за кога ће да гласа, ван партијских опредељења.  Све организације мале или велике које су нам пришле и подржале моје ставове су добро дошле.

– Јако је битно и то хоће ли и ко ће Вас подржати сем предпостављам  великог  дела наше дијаспоре од организација које нису српске и делују ван Србије?

Као што сам рекла, сматрам да српски народ треба да почне да рачуна на своја мишљења и убеђења ван неке организације у коју припада.  Као што сваки Американац је донео одлуку инидивдуално да изабере Доналда Трампа, тако и сваки наш човек и жена морају да мисле својом главом и сагледају шта им ко конкретно нуди ван партија.  Морам да коригујем питање и кажем да организације у дијаспори јесу Српске.  То су најстарије наше организације које се боре да одржимо наше цркве и идентитет жиром света.  Изградили смо преко 200 цркви од Аустралије до Калифорније.  Нико од нас није вољан отишао из Србије као што и данас сигурно нико од ових 30,000 људи који напусте Србију годишње не иду вољно него морају јер у Србији немају посла.  Дали данас када неко напусти Србију да би имао од чека да живи, дали та особа престаје да буде Србин?  Дали тече иста крв у 4 милиона нас Срба у свету као и у 9 милиона у Србији? Наравно! И ми Срби у свету смо увек спремни да помогнемо, шаљемо милионе долара када су поплаве, када треба црквама, када треба сиротињи.  Погледајте само колико хуманитарних организација ван Србије помажу Србији.  У Вашингтону наша медицинска организација шаље помоћ сваке године болницама.  Нисмо ми криви што нас медији у Србији игноришу,али већ се ближи крај тога да Срби у дијаспори су добри само када треба помоћ.  Доста нам је давање пара за добре намере људима који нас опљачкају а народу нема користи.  Док ми из дијаспоре не одлучимо да уђемо у тај политички неред Србије, да засучемо рукаве и помогнемо да се створи сређена држава, ништа се неће променити.  Врте се исте особе у вестима годину за годину.  Када ће народ да каже “доста” и хајде да доведемо мало школоване поштене људе који су изградили своје каријере по свету и сада искрено желе да нешто ураде и оставе здраву, напредну Србију?

-Живот сте практично провели ту где јесте,а наш православни народ   великим  је делом са разлогом окренут  Русији, како ви гледате на те односе јер је све очигледније да игра коју играју садашњи властодршци и покушавају седети на више столица не може још дуго трајати, опредељеност ће бити неопходна.

Лично сам веома одана руској култури јер сам и ја делимично руског порекла.  Прабаба ми је била Марија Романов од Генерала Георгија Романов који се доселио из Русије и основао разне цркве по Војводини.  Али Србија мора бити много више и јаче присутна у Вашингтону не да би радили шта Америка хоће него сасвим супротно—да би ефективније лобирали ШТА МИ ЖЕЛИМО.  Ово је врло битно да народ разуме.  Надам се да су грађани Србије  свесни колика је огромна предност у нашем лобирању и убеђивању Вашингтона у било ком погледу то што сам амерички грађанин као и грађанин Србије, што говорим енглески као Американци и разумем Вашингтон. Где сам лобирала за српске интересе 25 година.  У позицији Председника би имала много већу моћ за то лобирање, а до сада, таква шанса је пропуштена јер Председник Србије до сада није био присутан у Вашингтону.  Неможемо водити рат за српске интересе иза редова него у првим редовима непријатељске линије (мада ово говорим фигуративно, не кажем да је Америка непријатељ).

-Јесте ли свесни да је ово овде “oсињак” у коме ће се неки људи за позиције борити до последње капи крви обзиром  да им позиција обезбеђује слободу, амнестира их за злодела  учињена  према Србији и Српском народу и још преко тога им омогућава наставак пљачке. – Колико сте спремни да мењате људе и лоше постављен систем у Србији којим нажалост управљају људи партократски и криминално опредељени?

Глобални Саветодавни Комитет који формирамо са стручним члановима дијаспоре и Србије и који треба да игра главну улогу у кабинету Председника Србије по нашој платформи, разматраће то питање први пут на озбиљан начин, јер не зависе од Србије и тиме нису склони подмићивању и могу да на сасвим неутралан начин изнесу своја истраживања.  То је управо предност имати дијаспору укључену у политику Србије, јер постоји патриотска мотивација да се промене ствари за боље у Србији јер неможемо више гледати како народ и наши рођаци и пријатељи пате.

-Сигуран сам да знате да политичке кампање коштају, па се поставља јако битно питање ко ће и на који начин финансирати Вашу кампању, шта ћете дуговати онима који ће финансисиски помоћи? Ово је питање јако битно обзиром да се показало више пута да након изборних победа не одлучују победници већ они који су финансирали кампању.

Наравно то нам је огроман недостатак што смо сасвим нови и што тек почињемо сакупљање финанцијске помоћи за кампању од добровољних прилога из дијаспоре, али на тај начин знамо да су ствараи чисте, и не желим финанцијску подршку од невладиних организација које сматрам да промовишу антисрпске ставове. Имамо наду у народ и да ће се народ упознати са нама највише путем интернета и видео снимака и да ће чак кроз медијску блокаду одлучити да изађу на изборе и да нам помогну.

– Врло битно  је дали Ви желите бити део система или мењати систем који нас је довео овде где јесмо ,јер ако се кандидујете да уђете у постојећи систем у коме ће Вам бити везане руке онда свакако ми као народ не смемо трошити енергију на Вас?

Лично не улазим у ову причу да би се наставио исти систем  до сада.  Пацијент мора да се излечи, а то подразумева прво да доведем неутралне, способне и поштене људе да сагледају ситуацију у сваком сектору, где је лоша организација и где постоји потенцијал за крађу и да то променимо.

-Чак и ако су Вам искрене намере ако не планирате градити реалну мрежу за неки нови систем, као јединка тешко да можете донети неке промене Србији, питање је постоје ли планови ?

Наравно планирамо да градимо мрежу, али нисмо се покрали пара као многи који имају моћ у Србији и искључиво зависимо од добре воље народа. 99% људи који имају мој удобан живот и који су одрасли у Америци као ја неби ни сањали да се сада петљају са врло прљавим системом у Србији али ако неко од нас не покуша, ништа се неће променити. Прихватила сам немогућ задатак 90-их и једина сам која сам бранила активно Републику Српску на све начине у Америци и супростављала се Клинтону, сад прихватам овај огроман изазов па шта ми Бог да.

-Везано за питања у Србији за Вас већ праве конструкције како сте ангажовани од стране неких странака да разводените причу и помогнете долазак на место председника партократском кандидату. Морамо јасно рећи народу ако сте продужена рука партократије која нас сатире већ деценијама.

Зар је толико неприхватљива могућност да неко једноставно покрене демократско право да се кандидује, јер жели да стави Србију на прави пут? Моји мотиви су увек били јасни а то је љубав за мој народ, доказ тога стоји на интернету на многим ТВ дуелима на америчким телевизијама где сам се борила, тако да о другој особи би можда они могли да лажу али иза мене стоји доказ само ако се народ мало информише.  Ја сам последња особа којој би Америка пришла да ради нешто за њу јер многи други су то управо радили, али унутар Србије, док ја нисам већ имам историју у свом животу само у подржавању српских интереса.

-Шта неко ко постане председник у Србији са те позиције треба прво да уради

Требало би прво да честита председнику Доналду Трампу и затражи састанак с њим како би се непосредно покренуле озбиљне дискусије у вези са правима српског народа на Косову и Метохији, али и о нужности нових преговора о остваривању барем оног нивоа независности за Србе на КиМ који Република Српска има у Босни и Херцеговини. Такође, требало би да инсистира на новим гаранцијама за заштиту цркава, културно-историјских споменика, али и на снажним гаранцијама за опстанак, нормалан живот и развој српског народа на Косову и Метохији. Једини сам кандидат за председника Србије који, у овом тренутку, има отворена врата у Белој кући.

Данијела Сремац, рођена у Београду одрасла у Америци, Председница Српског Института  у Вашингтону, експерт за Балкан и америчку спољну политику и магистар познатог Американ Универзитет за дипломатију у Вашингтоину, писац,, мултимедијски консултант, продуцент, музичар, уметник — позната је у српској дијаспори као водећи глас у Америци у одбрани српских националних и људских права током сукоба у Крајини, Босни и Херцеговини и на Косову. Наступала је на преко 256 телевизијских и радио програма на CNNу и свим главним каналима у Америци и другим страним вестима.  Она је говорила испред важних америчких институција за спољну политику и редовно упознавала америчко јавно мњење, чланове Конгреса и владу са проблематиком Балкана. Написала је две књиге на енгледском— Рат Речима, Вашингтон и Југословенски Сукоб oписује пропагандни рат и утицај на америчку политику према Балкану, издао амерички издавач “Praeger Publishers” 2000 године.  Њена друга књига, Срце Србије: путопис кроз културу (2012) писана на енглеском и српком уз 356 слика у боји луксузног издања приказује све о српској култури, туристичке дестинације, традиције, кухињу, спорт, историју, и српске производе. Као уметник излагала је и продаваласвоје уметничке радове слике на платну по галеријама широм Америке.

ШКОЛОВАЊЕ

Завршила је филозофију на универзитету (John Carroll University, Cleveland, Ohio) и Магистар Дипломатије на познатом универзитету у Вашингтону (American University, Washington, DC)  Такође је студирала клавир и флауту на музичкој академији (Cleveland Institute) при факултету (Case Western Reserve University).

САДАШЊИ ПРОЈЕКТИ

Њен нови ЦД албум Дух Балкана излази на тржиште у Америци октобра 2016, и Данијела је такође режирала, и присуствовала као водитељ у видео путопису Мој Београд на енглеском који ће изаћи у јавност марта 2017 године.

 

 

Фејсбук коментари
Подели објаву наShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Погледајте такође

ШЕШЕЉ НАУЧИО СИНОВЕ, НАЈБОЉИ БИЗНИС СУ ПАТРИОТИЗАМ И ПОЛИТИКА

Шешељ “јуниор”  ПОСТАО посланик. Александар Шешељ је студент, а рођен је 1993. године. Он је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *