Почетна / Архива / ПРЕКРАЈАЊЕ ИСТОРИЈЕ ИЛИ…??? Како изгледа „преумљавати“ народ, почнеш од деце, за неку генерацију убиреш плодове. Међутим, РОДИТЕЉИ СУ ТУ!

ПРЕКРАЈАЊЕ ИСТОРИЈЕ ИЛИ…??? Како изгледа „преумљавати“ народ, почнеш од деце, за неку генерацију убиреш плодове. Међутим, РОДИТЕЉИ СУ ТУ!

Rade Račić (13), učenik sedmog razreda u Podgorici, dobio je jedinicu iz istorije kada je lekciju o nastanku Crne Gore započeo rečenicom da je ona srpska država.

– Upravo tako se desilo. Naime, to će biti prvi put u istoriji ovdašnjeg obrazovnog sistema da učenik dobije negativnu ocenu, a da zaprvo nastavnik nije znao – priča otac malog Radeta Veljko Račić.
Priča glasi ovako: Račiću, reci mi nešto o nastanku Crne Gore?

– Crna Gora je prva srpska država koja se prije zvala…
Tada ga je nastavnik prekinuo i povikao:
– Stani, stani, stani, đe to piše u knjizi?
Rade je tada odgovorio nastavniku:

– Ne piše niđe, nastavniče, to sam u kući naučio, to svi znaju, na šta je nastavnik njemu rekao:

– Sjedi, evo ti jedan!
Veljko Račić dodaje da ni on, a ni supruga nisu kritkovali Radeta. Čak mu je mama kupila nove patike. On savetuje roditelje da čuvaju svoju decu i da ih vaspitavaju nepokolebljivo u duhu tradicionalnih vrednosti i temeljnih opredeljanja.

– Kada je sin doneo jedinicu, kao pripadnici najugroženije etničke grupe u Evropi, što srpska zajednica u Crnoj Gori i jeste, osećali smo se tužno, ali bez ikakvog osećaja mržnje ili osvetoljubivosti. Crna Gora preživljava poslednjih godina svoje najtamnije časove, i to se svakodnevno i u brojnim drugim primerima potvrđuje – kaže Veljko.

Inače, kako je mali Rade preneo, većina drugara je ustala i aplaudirala mu, a nastavnik je bio šokiran, rezigniran i ljut,…
– Radu je bilo krivo, ali kaže da ne odustaje od istinite istorijske činjenice da je Crna Gora srpska država.

(Blic/Ivan Jovanović)

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

foto: Profimedia

РУСКИЊА КОЈА ЈЕ ЖИВЕЛА У БЕОГРАДУ ОДУШЕВЉЕНО И ОТВОРЕНО О СРБИМА

Кад први пут дођеш у Београд, падају у очи високи лепотани широких рамена и орловског …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *