Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА
Заслужно на Српском зиду срама
ИСТИНА ЗА ПОТОМСТВА

ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА
Заслужно на Српском зиду срама
ИСТИНА ЗА ПОТОМСТВА

Драган Марковић Палма рођен је 1960. године у Кончареву. Завршио је средњу школу ученика у привреди. Приватни је предузетник и власник компаније “Палма” која се бави транспортом и трговином. Поседује телевизију „Палма плус”, кик-бокс клуб “Палмини тигрови”, а води и фонд “Треће дете”. Проглашен је за најбољег менаџера и предузетника Србије у 1995.години.

Пословна биографија

У Палминој званичној биографији наводи се да је пословну каријеру започео помажући оцу да пече циглу, да би касније почео да изнајмљује шаторе за свадбе. Убрзо Марковић купује камион и почиње да се бави превозом угља. У том послу постао је монополиста у снабдевању синдиката Фабрике каблова, а затим је угљем снабдевао и восјку СРЈ.
Палма је на почетку своје пословне каријере био најобичнији рабаџија с коњском запрегом да би касније развозио угаљ по Јагодини трактором. Како је тај исти таљигаш доспео до места првог човека у Јагодини? Поштеним радом? Не. 1992. године амбициозни таљигаш из Кончарева, без скрупула према било којој врсти криминала и корупције, послао је гомилу факсова Жељку Ражњатовићу Аркану, пре него што се дотични умилостивио да одговори.
У тим факсовима молио је и преклињао Аркана да га узме у своју заштиту и помогне му, а да ће му он заузврат бити веран и да ће радити све што Аркан пожели. Тако је и било. Палма је Аркану служио за иживљавање, лупање шамара (што сада Палма ради својим потчињеним) и ширење дроге на територији Јагодине и читавог поморавског округа.
Сви дилери дроге и данас су на слободи, иако их јагодинска полиција зна све до једног, безброј пута су хапшени и пуштани на слободу. И за време док је цветао бизнис са накотицима, нико није могао да купи ни један једини грам угља из Ресавичких рудника, а да заобиђе Палмину фирму. Тако је, уз помоћ мафије, један таљигаш постао ексклузивни испоручилац Фабрици каблова у Јагодини и Војсци СРЈ, по наравно знатно већим ценама од реалне. Отуда богатство.
Једину сенку на вртоглави успон таљигаша бацао је ниподаштавајући однос Аркана према њему, који га је третирао као слугу и више пута му и претио смрћу. На његову велику радост Аркан је убијен и више ништа му није стајало на путу.

Политичка биографија
Оно што су званичне чињенице је следеће: У политички живот Палма је ушао 1993. године када са Жељком Ражнатовићем Арканом и Бориславом Пелевићем оснива Странку српског јединства, а 1998. постаје потпредседник странке. Био је једини одборник ССЈ-а у Јагодини после избора 1996. године које је у том граду добила коалиција Заједно. На изборима 2000. године изабран је за републичког посланика са листе ССЈ. У тој странци остаје до 2003. године. Године 2004. оснива странку Јединствена Србија, која осваја највише гласова у Јагодини и Поморављу. На парламентарним изборима 2007. године, ушла је у коалицију са Демократском странком Србије и Новом Србијом и добила два посланичка места. Јагодина је 2008. године добила статус града, а Марковић постаје први градоначелник. Од 2008. године био је посланик је у Скупштини Србије, да би због сукоба интереса септембра 2011. поднео оставку на то место.
Након одржаних избора 2012. Марковић поново постаје народни посланик, али и председник Скупштине општине Јагодина.
Али заиста, како је таљигаш догурао до народног посланика који је издао Косово и Метохију?
Јагодина је једно од првих места у Србији које је имало озбиљну опозицију Слободану Милошевићу. Била је и један од првих градова у коме је почела лупњава у шерпе и лонце. Као што се види из званичне биографије, коалиција на челу са ДС-ом дошла је у Јагодини на власт још 1996.год. Потпуно неспособни, склони корупцији и нераду, за осам година власти у Јагодини нису урадили ништа. Грађани су били разочарани.
Палма, као изузетно амбициозан човек, за то време учио је и радио. Прво је ангажовао личног лектора да га научи да говори, јер до тада је био потпуно неписмен човек, што и касније доказује неким испадима у јавности (шире познат случај Бетовен). Затим је, својом јасном сељачком интелигенцијом, кренуо да попуњава празан простор – угрожене социјалне групе.
Захваљујући пљачкама у Колубари, препродаји угља и дроге, стекао је капитал који је требало паметно уложити да се увећа. То је и урадио. Пред изборе 2004.године поклањао је бесплатно основне животне намирнице (брашно, шећер и сл.) Ромима, угроженим породицама на селу и другим најнижим социјалним категоријама. Своју победи на тим изборима је платио. Али већ на следећим му се вишеструко вратило. Да би пристао на коалицију са ДС-ом (СПС-ЈС-ПУПС), њему лично плаћено је 10 милиона евра на приватан рачун у Црној Гори. У међувремену, схватио је да мора да контролише те угрожене категорије и да свој опстанак на власти осигура за све време владавине, а не само пред изборе. Тако је осмишљен социјални програм и маркетинг који ће га пратити.
Социјални програм, као што су бесплатан превоз за пензионере на територији читаве општине, екскурзије за децу, студенте и пензионере, давања за труднице и децу и сл. активности финансирају се делом из општинског буџета чији је дефицит све већи, а делом из трговине наркотицима. Привредницима који га подржавају додељују се послови, а они заузврат дају донације за ЗОО врт, аква парк и све остало што је паметном таљигашу потребно. Замери ли му се ко, нити има нити ће икада имати посао на територији општине.
Маркетинг који прати преварантски социјални програм, убедио је све људе који не живе у Јагодини да је то град будућности. Ко тако мисли, само би требало да пита људе који тамо живе шта у Јагодини ради од фирми и колике су просечне плате.
Када Палма буде сишао са власти, тада ће становници овог места моћи да виде колико је коштао овај социјални програм и у коликим су дуговима они и њихова деца.

Приватан живот
Званично, живи у родном Кончареву. Ожењен је, има два сина и двоје унучади.
Незванично, у приватно-пословном клубу Тигар, који се налази у оквиру комплекса ЗОО врта, а кога су досада посетили сви, али баш сви највиши представници државе Србије, од Бориса Тадића, па до Томислава Николића, а преко страних дипломата и амбасадора на челу са америчким, одиргавају се праве правцате оргије које обичан човек није у стању ни да замисли.
Солидан број девојака који се финансира из истих средстава као и поменути социјални програм, нон стоп је на располагању комплетном државном врху Србије. Неке уцењене због посла, неке због дроге, неке јер тако желе…
Ове девојке и жене имају на располагању кредитне картице и неограничен износ на њима ради дотеривања и улепшавања, али и за све остале сопствене потребе. Све што морају да ураде је да дотрче на сваки позив и испуњавају сваку, па и најперверзнију жељу, као што је например забијање виљушке у њихово голо тело. Није у питању само поменути клуб, јер се оргије спроводе у још неколико хотела и мотела направљених у ову сврху, као што је хотел у близини ЗОО врта или хотел на Морави.
Велики број политичара из државног врха Србије је захваљујући снимцима из ових легла перверзија и неморала, уцењен. Између осталих, и премијер лично.

МИСТЕРИЈА ОПРЕМЕ ТВ БИЈЕЛЈИНА
Приликом упада Арканових паравојних формација у Бијељину, за време рата у Босни, са оближњег брда нестао је репетитор локалне телевизије а касније и комплетна студијска опрема. Убрзо након тога Палма је у Јагодини покренуо своју локалну телевизију Палма плус. Коинциденција или не,закључите сами.
МИСТЕРИЈА ПАЛМИНОГ ПРСТЕНА
Дуги низ година Палма је на левом домалом прсту носио златни прстен.Порекло тог прстена је непознато али незванично кружи прича да му је тај прстен поклонио лично Аркан који је претходно прстен скинуо с прста Бошњака којег је Аркан убио у рату у Босни.Када је у Србију стигла Парада поноса,Палма је пожурио да зарад скупљања јефтиних политичких поена, пре свих, осуди тај скуп али тада је,вероватно на нечији савет,скинуо прстен с леве руке. Након тога,волшебно су са интернета нестале све Палмине фотографије на којима се види златни прстен на домалом прсту леве руке.
СЛУЧАЈ ПАНТИЋ
У Палати правде Палма је обавио полиграфско испитивање у вези са случајем убиства јагодинског новинара Милана Пантића.Палму су одређени кругови сумњичили за наручивање убиства новинара Вечењих новости који је писао о криминалу и корупцији у Јагодини.Тест је наводно показао да Марковић нема „никаквих директних нити индиректних сазнања“ о злочину и самим тим не може бити доведен у везу са њим.
СЛУЧАЈ КОЛУБАРА
Лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма један је од тројице највећих екстрапрофитера на продаји угља из Колубаре и Костолца, наводи се у извештају Комисије за заштиту конкуренције.
У извештају се наводи да је фирма Палма из Јагодине, која се води на сина најпознатијег јагодинског политичара годинама куповала угаљ из Костолца и Колубаре по повлашћеним ценама, а онда га продавала грађанима и другим фирмама чак и по три пута већој цени.
Комисија констатује да је тиме Марковићева фирма стекла екстрапрофит.
Осим Марковићеве фирме, Комисија за заштиту конкуренције наводи и још две фирме као екстрапрофитере на продаји угља из Колубаре и Костолца – то су Инекс Морава из Гадижиног Хана и Пурда из Сомбора.
Према наводима Комисије, Марковићева фирма продавала је угаљ из Костолца по 224 одсто вишој цени од набавне.
Драган Марковић Палма да информације које је објавила Комисија за заштиту конкуренције које га оптужују за екстрапрофит – нису тачне.
„То су глупости. Нити сам привилегован купац, нити сам продавао угаљ по толико вишим ценама. Регуларно смо излазили на тендер који постоји већ четири године. Имамо стовариште, вагу, утоваривач. Испуњавамо све услове“, рекао је Марковић.
Он додаје да је у 2010. тону угља куповао по 2.200 динара а продавао по 4.800. У 2012. угаљ је куповао по 2.995, а продавао по 5.300 динара.
„Комисија је од мене тражила податке, али им нисам дао тако да немају папире о мојој фирми“, каже он.
Јагодина: чудно место за још чудније биљке
У Јагодини могу да послују једино они који су у милости владајуће екипе коју већгодинама предводи Драган Марковић Палма. Неки ће рећи и да то није владајућа, већкриминална екипа
Некада су Палма и његови сарадници крали на велико и отимали целе фабрике. Сада је стигла криза, нема се више као некада, па се отима на мало. Важно је отимати, небитно је колико.
Новинар Милан Пантић био је један од ретких који су смели да отворено пишу о јагодинским проблемима. После његовог, до данас нерасветљеног убиства, у Јагодини је наизглед све у најбољем реду. Последњи случај на којем је покојни Пантић радио била је пљачка некада надалеко познате јагодинске пиваре. Тадашњи директор пиваре био је близак Палмин сарадник, а у пљачкашки колоплет јавност је сврставала и Радмила Богдановића, Миодрага Николића Фемана, тадашњег значајног финансијера ДС-а, као и Жику Трифуновића, начелника полиције.
Палма је каријеру започео још деведесетих година прошлог века, када је захваљујући својој блискости са Бориславом Пелевићем, а преко њега и са Арканом, отпочео трговину угљем на велико. Како је утврђено пред тадашњим Анкетним одбором Савезне скупштине, Палма је за багателу откупљивао целокупну производњу угља појединих копова, да би тај исти угаљ затим по вишеструко вишој цени продавао крајњим купцима. Једна од његових редовних муштерија била је и Војска Југославије, иако је ВЈ као велики купац могла угаљ да купује без посредника, директно од рудника.
Пошто је у ову област делимично заведен ред, Палма је кренуо у пљачкање у сопственом забрану. Фабрика Ресава из Јагодине приватизована је 2000. на тај начин што је приватно предузеће БЦМ откупило све дугове овог предузећа, тада у стечајном поступку. Пошто су на овај начин исплаћени сви повериоци, могло је да се крене у производњу. Нађени су страни партнери, нови власник је инвестирао у набавку опреме и репроматеријала, а онда се испречио Палма.
Власник БЦМ-а Милисав Марковић Буца није хтео локалним олигарсима да плаћа рекет, па је уследила невиђена пљачка његових предузећа. Иако је поравнањем завршен стечајни поступак над Ресавом, општински суд дозвољава накнадна пријављивања наводних поверилаца који се нису помињали за време стечаја, па тако долази до пражњења рачуна овог предузећа.
У исто време општинско руководство води праву кампању против новог власника Ресаве, тврдећи да је предузеће купио далеко испод његове номиналне вредности. Да би поткрепили ове своје оптужбе, општински мафијаши наручују и ревизију процене вредности фирме од једног приватног предузећа, и за овај потпуно непотребан посао плаћају 250.000 тадашњих динара из општинског буџета.
На овај начин нахушкани радници започињу штрајк и блокирају рад своје фабрике, а измишљени повериоци, пошто су испразнили све рачуне Ресаве, почињу са запленом машина и магацинске робе. Коначан резултат: данас су сви некадашњи радници ове некада успешне фирме на бироу рада, а у фабрици нема ничега, чак ни инсталација које је неко почупао и однео. Преко седам хиљада квадрата пословног простора надомак центра Јагодине једина је имовина којомРесава још располаже.
У тренутку избијања оркестрираног штрајка, да напоменемо, Ресава је имала уговоре са инопартнерима у вредности од неколико милиона долара, који никада нису могли да буду реализовани захваљујући радничкој побуни и судским марифетлуцима са наводним повериоцима.
Непослушном Буци недавно је, опет захваљујући спрези општинске власти, мафије и правосуђа, отет и стан поред локала Ирски паб. Буцин адвокат тражио је доношење привремене мере којом би се забранило узурпатору, предузећу X Траде, да располаже спорним станом до окончања главног поступка. Судија Горица Милошевић из Основног суда у Јагодини одбила је да донесе тражено решење тврдећи да није коначно утврђено ко је власник спорног простора. Дакле, по судији, онај ко је тренутно у тим просторијама може да ради шта хоће, иако није утврђено да он на тако нешто има право. Земља Србија.
Опклада
Крајем 2002. Милисав Марковић Буца одлази у кабинет Драгана Марковића Палме како би покушао да нађе решење за кризу насталу у Ресави. У том разговору Палма му недвосмислено ставља до знања да је једини пут за успешно пословање у Јагодини блиска сарадња са њим.
На растанку Палма са гомиле визиткарти које су стајале на његовом столу насумице узима једну и даје је Буци. Палмине визиткарте су у облику малих књижица у којима је на свакој страни по једна од његових функција са припадујућим логом и бројевима телефона.
По изласку из кабинета Буца открива да је одмах на почетним странама поменуте књижице руком исписан текст: „Опклада Ђинђић неће бити кад за (нечитко). Опклада одело Пионир“. Ту је и датум 9.11.
Неколико месеци касније Зоран Ђинђић је убијен, а до данас се нико од званичника није заинтересовао да истражи са ким су то Палма или неки његов најближи сарадник склапали опкладу о дужини рока трајања тадашњег премијера.

Извор Глас Србије Инфо

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

НИКАНОР ЈЕДИНИ ДОСТОЈАН ПАСТИР

Владика Никанор се црвеним словима уписао у историју Србије. Његово Преосвештенство Епископ банатски Г.Никанор је …

3 коментара

  1. сатаниста, Не желим д адајем коментаре, за организацију Странка српског јединства. Мафијашка странка

  2. Najgore moguće nebuloze vezane za Arkana

  3. S.D.Garda je imala svoje obezbedjenjemi bezbroj njuh koji su bili na radnom mestu Gorile.Kakav Palma da ide da lično tuče po nalogu Arkana,sa tim su se bavili naj niže kotirani prilepci Garde,čak ne ni vojnici.Garda je bila institucija jako ozbiljna vojna formacija od koje tražila maksimalna disciplina po svakom povratku u Beograd.Upravo je Arkan zato i morao da bude toliko strog prema vojnicima.Trebalo je imati kontrolu nad minimum 500 aktivnih pripadnika u svakom trenutku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *