Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / НАРОДНИ ПОСЛАНИК – УНОСНО ЗАНИМАЊЕ КОЈЕ СЕ ГРЧЕВИТО ЧУВА

НАРОДНИ ПОСЛАНИК – УНОСНО ЗАНИМАЊЕ КОЈЕ СЕ ГРЧЕВИТО ЧУВА

Висока и сигурна плата посланика, али и квалитетна ресторанска храна по најнижим могућим ценама, доприносе томе да народни посланици тешка срца напуштају своје место у парламенту. Када се на све то додају и путовања по свету, чини се да постати посланик заправо значи упловити у озбиљан бизнис.

 

 

Бити народни посланик у Скупштини Србије постало је крајње уносно занимање. Зато и на сам спомен бојкота, већина опозиционих посланика добија копривњачу, јер не може свој живот да замисли без скупштинских клупа. А све то као чине у име народа који им је више пута јавно показао шта мисли о томе.
Висока и сигурна плата посланика, али и квалитетна ресторанска храна по најнижим могућим ценама, доприносе томе да народни посланици тешка срца напуштају своје место у парламенту. Када се на све то додају и путовања по свету, чини се да постати посланик заправо значи упловити у озбиљан бизнис.

Иако често седнице Скупштине подсећају на забавни или ријалити програм, у коме се расправља о свему осим о добробиту људи који су им повереили законодавну и извршну власт, посланици не допуштају да њихове плате „трпе“.

Па тако има оних који су до јуче бранили идеју бојкота парламента, с тим у вези и предостјећих избора, да би сада „променили плочу“.

У наредним редовима поменућемо неке од многоборјних посланика, који грчевито бране своја посланичка места и не допуштају да без њих остану, ни по коју цену.

Гордана Чомић

Народна посланица и генерална секретарка Демократске странке Гордана Чомић, упркос томе што ДС већ годину дана бојкутује рад парламента, вратила се у скупштинску салу и навела да ће „последице своје одлуке сносити са осмехом“.

Ћомић је била народна посланица у Скупштини Србије у више мандата (2000−2003, 2003−2006, 2007−2008, 2008−2012, 2012−2014, 2014−2016) и у актуелном сазиву, и потпредседнице Скупштине Србије. Такође, била је и посланица Скупштине Војводине у више сазива.

Балша Божовић

Божовић је посланик у Народној скупштини Републике Србије у три сазива.

На парламентарним изборима 6. маја 2012. године и након избора у марту 2014. Заменик председника посланичке групе Демократске странке у Народној скупштини РС је од 31. маја до 24. децембра 2012. године и у новом сазиву од 3. јуна 2016. године.

Александра Јерков

Јерков је најпре била је чланица ЛСВ од 2000. до 2013. године. У јануару 2013. године учланила се у Демократску странку.

За посланицу Народне скупштине Републике Србије бирана је на изборима 2007, 2008, 2012, 2014. и 2016. године. У мандату Народне скупштине Републике Србије од 2008. до 2012. године била је заменица шефа посланичке групе „За европску Србију“.

Радослав Милојичић Кена

Био је на челу изборног штаба Демократске странке за парламентарне изборе 2016, а након њих постао је посланик у Скупштини Србије.

Зоран Живковић

Почео је да се бави политиком када се учланио у Демократску странку, априла 1992. године и исте године улази у Скупштину Србије као народни посланик. и остаје до 1997. године.

У априлу 2013. формирао је Нову странку, а на оснивачкој скупштини изабран је за њеног председника. На изборима у марту 2014. Нова странка наступа на заједничкој листи са Демократском странком и Живковић постаје народни посланик. Живковићев посланички мандат потрвђен је и 2016. године.

Драгољуб Мићуновић

На првим вишестраначким изборима у Србији изабран је за посланика Скупштине Србије.

Као републички посланик, изабран је за делегата у Већу Република Савезне скупштине бивше Југославије од 1991. до 1992.

На савезним изборима 1992. је изабран за савезног посланика на листи Демократске странке.

Као члан опозиционе коалиције “Заједно”, поново је изабран за савезног посланика у Већу грађана Савезне скупштине 1996.

На савезним изборима 2000. године, као један од лидера коалиције ДОС, још једном је изабран за савезног посланика у Већу грађана Савезне скупштине. Након победе Демократске опозиције Србије, у октобру 2000. изабран је за Председника Већа грађана Савезне скупштине.

Када је формирана Државна заједница Србија и Црна Гора, у марту 2003. године, изабран је за Председника Скупштине Србије и Црне Горе.

На парламентарним изборима, децембра 2003. изабран је за народног посланика у Скупштини Републике Србије, а почетком 2004. у Скупштину СЦГ. До јуна 2006. био је посланик у Скупштини СЦГ и Парламентарној скупштини Савета Европе.

Посланик у Скупштини Републике Србије 2007−2008. године. На парламентарним изборима 11. маја 2008. изабран је за посланика у Народној скупштини Републике Србије. На ванредним парламентарним изборима одржаним 24. априла 2016. године, поново је изабран за народног посланика.

Рекло би се да су репрезенити у Скупштини Србије од посланика направили озбиљан бизнис. И после се народ чуди што не желе да замене скупштинску салу за неки други посао за који су се бар школовали. То је за њих увек био пад с коња на магарца, а за народ ко те пита.

М. Божиновић
Извор: директно.рс

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Не ја нисам увео санкције…

Не не могу да поднесем срамоту и то да ме неко поистовећује са онима који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *