Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / СВЕТИ САВА – НАЈУМНИЈИ ПРОСВЕТИТЕЉ НАРОДА СРПСКОГ И НАЈЗНАЧАЈНИЈА ЛИЧНОСТ ИСТОРИЈЕ СРПСКЕ

СВЕТИ САВА – НАЈУМНИЈИ ПРОСВЕТИТЕЉ НАРОДА СРПСКОГ И НАЈЗНАЧАЈНИЈА ЛИЧНОСТ ИСТОРИЈЕ СРПСКЕ

„Молим оне који ће после мене бити, испуните оно што ја због кратковременог живота не доврших„.СВЕТИ САВА

 

Ово  реченица Светог Саве, без дилеме, најзначајније личности из богате српске историје, човека због којег не бисмо, можда, имали ни државу, ни културу… Човек из 12. и 13. столећа, који је, заправо, био вековима испред свог времена!

Просветитељ, човек за дивљење, човек кога је тешко достићи, а камоли надмашити, човек који је био узор, човек који је био утицајан и после своје смрти. Принц, али и предани монах, који је због тог аскетског начина живота угрозио своје здравље, државник, дипломата, архитекта, писац (зашто не истаћи – први српски писац!), законописац, правник…

Свети Сава је због својих дела још током живота сматран светитељем, а после смрти 13. јануара 1236. године у Трнову у Бугарској и преноса његових моштију у манастир Милешева, заокружен је и његов култ. Уважавали су га и поштовали Руси, Грци, Бугари, народи околних држава. Колико је био посвећен свему што ради сведоче и подаци да је стигао чак и на Блиски Исток! Замислите путовање из Србије на Блиски Исток пре девет-десет векова!

Обитавао је по многим местима, а на Дурмитору, рецимо, и данас постоје локације које се повезују са Светим Савом и носе његово име – Савине воде, Савина стопа… Део изложбе је интерактиван, односно постоји екран на којем лаганим кликтањем можете да „путујете заједно са Савом“.

Сава је био и архитекта и постоје писани подаци да су, захваљујући њему, изграђени манастири на Хиландару, Студеница, Жича, Милешева…

Заправо, подвукао је кустос Дамњановић, српска средњевековна градска архитектура и властелинска архитектура, није очувана као у неким европским градовима и земљама. Али, су зато манастири ти који су остали и за њих инострани научници истичу да су веома слични онима у Византији, данашњој Бугарској и у Русији, односно да одговарају тој архитектури, култури…

И после смрти Сава је био утицајан и народ га је волео и сећао га се. Да није било тако, не би Турци урадили оно што су урадили.

А шта су урадили?

Столеће и по након што су освојили Србију, увидевши да култ Светог Саве значи култ „старе српске државе“ коју народ хоће да обнови, спалили су његове мошти 1594. године у Београду (пренели су их из Милешеве).

Основано се сумња да су Савине мошти те године у целости уништене. Али, постоје подаци на основу којих се може претпоставити да је део његовог тела, односно костију сачуван. Пре свега, његова лева рука, која се сматра реликвијом.

Дубровачки трговац Никола Бошковић, отац астронома Руђера Бошковића, забележио је почетком 18. века, описујући манастире Рашке, да је од Турака купио реликвије – комад дрвета са крста на којем је био разапет Христ и „руку светога Саве“, коју је, бежећи из Новог Пазара, због непажње изгубио. Уз то је забележио да постоји кутијица са другом руком.

Добро очувана лева рука коју традиција и веровање повезује са Светим Савом данас се налази у манастиру Милешеви, заједно са такозваним Савиним штапом.

СВ. ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ЖИЧКИ ОДГОВАРА НА ПИТАЊЕ „КО ЈЕ СВЕТИ САВА?“

„Св. Сава је духовни препородитељ Српског народа.
Свети Сава је оснивач народне Цркве у Српском народу, први њен архиепископ и организатор.
Свети Сава је укрепитељ Православне вере у Српскоме народу. Он је искоренио и одбио од Српскога народа западне и друге јереси и утврдио народ свој у источном Православљу. Тиме је он најмоћније утицао на опредељење историјске судбине Српскога народа.
Свети Сава је најумнији Просветитељ народа Српског који је нераздвојно везао просвећење и васпитање народа са живом вером у Христа Исуса…
Свети Сава је за живота земаљскога био, а и сада јесте, пред престолом Творца највећи молитвеник за Српски народ.“

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

НАЈГОРА ЈЕ БОЛЕСТ ОСТАТИ БЕЗ ДОДИРА

 Ево, болест поново и незадрживо надолази са свих страна. Епидемија нигде није одлазила одавде, постала …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *