Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / РАДНИЦИ ВРЕЂАЛИ ПОРОДИЦУ ПОГИНУЛОГ КОЛЕГЕ – ПРИЗЕМНИ И ПАРТИСКИ ИНТЕРЕСИ ПРЕЧИ ИМ И ОД ЖИВОТА

РАДНИЦИ ВРЕЂАЛИ ПОРОДИЦУ ПОГИНУЛОГ КОЛЕГЕ – ПРИЗЕМНИ И ПАРТИСКИ ИНТЕРЕСИ ПРЕЧИ ИМ И ОД ЖИВОТА

Неколико стотина радника државног предузећа „Милан Благојевић – Наменска“ из Лучана окупили су се данас испред и у близини Основног суда у Ивањици, како би изразили подршку Радошу Миловановићу, генералном директору тог предузећа, и двојици фабричких руководилаца – Владимиру Лончаревићу и Тому Стојићу, којима је почело суђење у том суду.

Њих тројица су оптужени да су одговорни за трагедију од 14. јула 2017. године, када су у експлозији барута погинули радници Миломир Миливојевић и Милојко Игњатовић. Према оптужном предлогу Стевана Милићевића, заменика јавног тужиоца у Ивањици, Миловановић, Лончаревић и Стојић су окривљени да су извршили по једно тешко кривично дело дело против опште сигурности и за њих је тужилац предложио затворске казне у трајању од по једне године и шест месеци до три године.

И поред сумњи да су њихов долазак испред ивањичког суда организовали пословодство и фабрички синдикат, окупљени тврде да су се сами и спонтано организовали и да су путовали сопственим колима и о сопственом трошку, како би подржали Радоша Миловановића и двојицу руководилаца у фабрици.

Грађани Лучана су доставили Данасу фотографије на којима се виде радници те фабрике како се на појединим местима у граду и у кафанама окупљају, а потом аутомобилима одлазе из града. Међу њима су били најближи сарадници Радоша Миловановића, представници фабричког синдиката и други запослени.

У тој војној фабрици је запослено око 1.300 радника, од којих је, како је раније Данасу рекао Зоран Бабић, председник синдиката, њих око 800 затражило слободан дан у среду и да је тај синдикат постигао договор са пословодством о томе да им се одобри оправдани изостанак са посла.

Осуда понашања дела радника МБ Наменске

Улаз у суд и зграду суда је обезбеђивао велики број полицајаца. Међу радницима, који су о трошку државе одсуствовали са посла и „спонтано“ се окупили испред ивањичког суда, било је оних који су вређали чланове породице Миливојевић, која је у експлозији изгубила сина Миломира и дуже од две године инсистирала на томе да се утврди одговорност за ту трагедију.

– То су колеге које су радиле са мном деценијама у предузећу. Рекао сам им „свака вам част ако сте дошли да подржите мог мртвог сина, а ако сте дошли да подржите лучанског Јутку – Радоша Миловановића, дабогда да доживите судбину моје породице“, а онда су почели да вичу и вређају нас, што је било страшно. Када се појавио Радош Миловановић сви су га поздравили аплаузом, казао је за Данас Милован Миливојевић.

Иначе, суђење је одложено за 15. новембар, јер је бранилац осумњиченог Томе Стојића поднео тужилаштву предлог о споразумном признању његове кривице. Одлагању суђења, које су прихватили заменик тужиоца и Владимир Тодорић, адвокат породице Миливојевић, противила се одбрана остале двојице осумњичених, посебно Драган Палибрк, адвокат Радоша Миловановића, али суд је одлучио да пролонгира суђење.

– Суд је одолео притиску одбране да спречи постизање споразума о кривици Томе Стајића и тужилаштва, рекао је за Данас Тодорић.

Подсетивши на то да фабрика „Милан Благојевић „није приватна фабрика, барем не званично, већ да је државно предузеће“, он је додао да су „радници тог предузећа добили дневнице и одсуство са посла да би дошли испред суда да направе простаклук, уз благословом државе“.

– Država je odobrila odsustvovanje više stotina radnika sa posla iz državne fabrike da dođu i vređaju oca, majku i sestru nastradalog mladića i to zbog optužnice koju je podigla ista ta država. Odbrana je“, dodaje Todorić, „očigledno preslikala model odbrane Jutke i Simonovića i pokušava da utiče na sud pritiskom rulje, uz blagoslov vladajuće stranke“.

Vučićev advokat brani optuženog direktora fabrike

Inače, advokat Dragan Palibrk, koji brani direktora Namenske – Radoša Milovanovića, ranije je zastupao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u sporu koji je protiv njega pokrenuo lider Narodne stranke Vuk Jeremić. Jeremić je Vučića tužio za povredu časti jer ga je predsednik države nazvao „šefom međunarodne bande lopova“.

https://twitter.com/BalkanGP/status/1180018326585696258

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

„ВЕРУЈЕМ У БОГА И У СРПСТВО“ ЈОВАН ДУЧИЋ – КНЕЗ СРПСКИХ ПЕСНИКА

  А у твом су небу све молитве наше     О вечна предстражи и слави и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *