Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Uncategorized / Раони Метуктире, поглавица бразилског домородачког племена Кајапо, послао је страшно упозорење целом свету

Раони Метуктире, поглавица бразилског домородачког племена Кајапо, послао је страшно упозорење целом свету

Илустрација, Пиџабаy

Поглавица бразилског племена: Ми, народи Амазона, смо у страху. Ускоро ћете бити и ви!

Он је у британском “Гвардијану” објавио отворено писмо онима који крче, пале и освајају Амазон, хектар по хектар, преноси сербиантимес.инфо. Писмо преносимо у целости.

“Дуги низ година, ми, домородачке вође и амазонски народи, упозоравамо вас, нашу браћу, која су нанела толико штете нашим шумама. Оно што радите промениће цели свет и уништити наш дом, а уништће и ваш дом.

Ставили смо на страну нашу подељену прошлост како бисмо били заједно. Пре само једне генерације, многа наша племена ратовала су међусобно, али данас се заједно боримо против нашег заједничког непријатеља. А тај заједнички непријатељ све ви, недомородачки народи који су напали наше земље и који сад пале и оне мале делове шуме које сте нам оставили за живот. Бразилски председник Болсонаро подстиче власнике фарми у близини наше земље да очисте шуму и не чини ништа како би их спречио да нападну нашу територију.

Кад тако ослабите земљу, она почиње да умире. Ако тло умре, ако наша Земља умре, онда нико од нас неће моћи да живи, сви ћемо умрети.

Позивамо вас да зауставите оно што радите, да зауставите деструкцију, да зауставите нападе на душу Земље. Кад посечете дрвеће, нападате душе наших предака. Кад копате за минералима, ударате у срце Земље. А кад на земљу и у реке испуштате отрове – пољопривредне хемикалије и живу из рудника злата – слабите духове, биљке, животиње и саму земљу.

Кад тако ослабите земљу, она почиње да умире. Ако тло умре, ако наша Земља умре, онда нико од нас неће моћи да живи, сви ћемо умрети.

На језику Каyапо, ми новац зовемо “пиу цаприм”, „тужно лишће“, зато што је то мртва и бескорисна ствар и доноси само штету и тугу. Кад ваш новац дође у наше заједнице, често узрокује велике проблеме и дели наше људе.

Зашто то радите? Кажете да је то због развоја, али какав је то развој који одузима богатство шуме и замењује је са само једном врстом биљке или једном животињом? Тамо где су нам духови некад давали све што нам је потребно за живот, сву нашу храну, наше куће, наше лекове, сада је само соја или стока. Коме треба такав развој? Само неколицини људи који живе на фармама, а они не могу да издржавају много људи и они су јалови.

Ilustracija, Pixabay

Па зашто онда то радите? Видимо да је то зато да неки од вас могу да добију много новца. На језику Каyапо, ми новац зовемо “пиу цаприм”, „тужно лишће“, зато што је то мртва и бескорисна ствар и доноси само штету и тугу. Кад ваш новац дође у наше заједнице, често узрокује велике проблеме и дели наше људе. И можемо да видимо како исту ствар чини и вашим градовима, у којима они које ви називате богатим људима живе изоловани од свих осталих, у страху да ће доћи други људи и узети им пиу цаприм.Истовремено, други људи гладују или живе у беди, јер немају довољно новца да набаве храну за себе и своју децу.

Морате да промените начин на који живите зато што сте изгубљени, изгубили сте свој пут. Пут којим идете је пут уништења и смрти. Да бисте живели, морате да поштујете свет, дрвеће, биљке, животиње, реке, па чак и саму земљу.

Али и ти богати људи ће умрети, као што ћемо сви ми умрети. А кад се њихове душе одвоје од њихових тела, њихове душе ће бити тужне и патиће, зато што су они, док су били живи, учинили да многи други људе пате, уместо да су им помогли, уместо да су осигурали да сви остали имају довољно за јело пре него што су нахранили себе. То је наш начин, начин Каyапоа, начин староседелаца.

Морате да промените начин на који живите зато што сте изгубљени, изгубили сте свој пут. Пут којим идете је пут уништења и смрти. Да бисте живели, морате да поштујете свет, дрвеће, биљке, животиње, реке, па чак и саму земљу. Зато што све те ствари имају душе, све те ствари јесу душе, а без душа ће Земља умрети, киша ће престати и храна ће усахнути и такође умрети”, стоји у писму.

Извор: Б92

Информације о Jasna Radojicic

Погледајте такође

Богородица Исцелитељка…

Образ Богородице Исцелитељке пројавио се још у (4.) веку у доба Свете, Равноапостолне Нине, просветитељке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *