Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / ЈОШ ЈЕДАН ПАРТОКРАТСКИ ПЉАЧКАШ НАШЕ ОТАЏБИНЕ

ЈОШ ЈЕДАН ПАРТОКРАТСКИ ПЉАЧКАШ НАШЕ ОТАЏБИНЕ

ЛОКАЛНИ ШЕРИФ ОШТЕТИО БУДЖЕТ ЗА 3,9 МИЛИОНА: Бојан Нешић чак ТРИ године примао дуплу плату, коју је САМ СЕБИ удвостручио!

Алавост – Дојучерашњи заменик председника општине Мерошина Бојан Нешић самом себи удвостручио плату. На исти начин частио и свог блиског сарадника. Нешић уместо 80.000 динара узимао 149.000

Осим што је народне паре ненаменски разбацивао на куповину кожних јакни, торби и фотеља, па и дрона, дојучерашњи заменик председника општине Мерошина Бојан Нешић није се устручавао да милионе из буџета, мимо закона, пребацује и директно у свој џеп. Он је самом себи, али и свом блиском сараднику удвостручио примања.

Нешићу, који је претходно обављао и функцију председника Мерошине, тако је, уместо око 80.000 динара, сваког месеца на рачун уплаћивано око 149.000 динара. И тако 30 месеци, од 2014. до маја 2016, чиме је буџет оштећен за око 2.070.000 динара. О томе сведоче и изводи из платног списка општине у које је Курир имао увид. Али то није све.

Кривична пријава

– Нешић је почастио и колегу Бојана Сибиновића, који је био председник Скупштине општине, иначе социјалиста. Њему је, такође без законског покрића, дигао примања на око 140.000 динара и по том основу оштетио општинску касу за 1.800.000 динара. Укупна штета је 3,87 милиона динара (око 33.000 евра), само зато што је Нешић самовољно себи и Сибиновићу удвостручио зараде. То није невиђен скандал, већ криминал. Њихова плата у законским оквирима не би смела да пређе 80.000 динара – прича извор Курира.

То противзаконито деловање утврдио је, додаје наш саговорник, и државни ревизор, на основу чијег извештаја је поднета кривична пријава Вишем тужилаштву у Нишу. Мерошина је, иначе, међу најсиромашним општинама, а просечна зарада у мају била је 40.733 динара.

Да врати паре

Иван Нинић из Центра за владавину права каже да је кључ решења у овом случају код јавног тужиоца и општинског јавног правобранилаштва:

– Ако је Нешић учествовао у креирању своје зараде, онда је он саизвршилац или подстрекач кривичног дела злоупотребе службеног положаја. У таквим ситуацијама води се кривични поступак, а општински правобранилац против њега подноси пријаву за накнаду штете. Ако се утврди да је остварио бенефит који му се ставља на терет, дужан је да сав бруто износ са затезним каматама врати у општинску касу.

Подсетимо, након што је Курир данима писао како је Нешић оштетио Мерошину за милионске износе, Влада је донела одлуку о распуштању скупштине у овој општини, као и решење о именовању председника и чланова Привременог органа.

Прелетачи

ОБОЈИЦА МЕНЈАЛИ ПАРТИЈЕ

Нешић је у неколико наврата био на месту председника општине Мерошина, а за то време је више пута мењао политичке партије. Учланио се 2013. године у СНС, из ког је 2016. изашао и направио групу грађана Напредњаци Мерошине. Затим је прешао у СПС, а онда се ове године поново вратио у СНС. Прошле седмице је распуштен општински одбор СНС у Мерошини због „страначке недисциплине“.

И Сибиновић је имао сличну прелетачку тактику – био је у ДС, па затим 2012. ушао у СПС, одакле 2017. прелази у СНС, да би се јануара 2019. вратио у СПС.

Бројке

КАКО ЈЕ ТРОШИО НЕШИЋ

– 430 хиљада динара потрошио за гориво које је сипао у приватни ауто
– 304 хиљаде динара дао за куповину кожних јакни
– 200 хиљада динара утрошио за дрон

 

ИЗВОР КУРИР

Биљана Бојић/Фото:Приватна архива

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

Са 8 година бранио Отаџбину – Момчило Гаврић

Рођен је 1. маја 1906. године у Трбушници код Лознице као осмо дете Алимпија и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *