Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / Мирко Поледица данас у Чачку о милионским проневерама у ФК БОРАЦ

Мирко Поледица данас у Чачку о милионским проневерама у ФК БОРАЦ

Председник Синдиката професионалних фудбалера Независност (СПФН) и бивши фудбалер Борца Мирко Поледица данас ће у подне у Чачку на конференцији за медије објавити документа у вези са малверзацијама које су се догађале у том клубу током претходне две деценије.

 

ФК Борац Чачак је због нагомиланих дугова иступио из Прве лиге Србије, а Поледица је још раније изразио бојазан да је намера надлежних да угасе клуб који је основан још 1926. године и који је имао низ успеха у Првој и Другој лиги старе Југославије.

Подсетимо и да је Данас писао о томе како је сеоски ФК Прово из околине Шапца недавно променио име у ФК Борац 1926, због чега се сумња да је намера била да као клон наследи оригинални ФК Борац, чиме би се избегло плаћање дуговања према бившим играчима и тренерима „зебри“.

Међу документацијом коју ће Поледица објавити наћи ће се и уплатница која потврђује да је Спортско друштво Борац уплатило милион динара на рачун ФК Прово 2015, што је клуб који је такође регистрован у истом селу код Владимираца као ФК Прово који је променио име, због чега се сумња да је у питању давање новца у виду противуслуге.

Поледица је најавио и да ће изнети низ докумената који показују колико су претходне управе радиле на штету ФК Борац, а да је највећи дуг направљен у време док је клуб имао спонзорски уговор са Ауто Чачком локалног бизнисмена Миленка Костића. Подсетимо, ФК Борац тренутно дугује играчима преко 30 милиона динара, док на име пореза држава потражује око 1,7 милиона евра. Председник СПФН истакао је и да Град Чачак практично крши закон тиме што новац који је намењен фудбалском клубу уплаћује на рачуне СД Борац и спонзора пошто је рачун ФК Борац у блокади већ четири године.

На конференцији у Чачку, како је најавио, Поледица ће показати и решење Агенције за привредне регистре којим се утврђује да је чак и Планинарско спортско друштво Оморика из Бајине Баште променило име у Спортско друштво ФЦ Борац, а регистровало се на истој адреси као и ФК Борац, што је недавно урадио и шабачки ФК Прово.

Пошто надлежни још увек нису реаговали на то што се анонимна сеоска спортска друштва и фудбалски клубови, удаљени по више стотина километара од Чачка, региструју на истој адреси као ФК Борац, Поледица је најавио да ће као грађанин поднети кривичне пријаве полицији, те да се нада да ће Тужилаштво покренути одговарајуће поступке.

Међу документима које планира да презентује налази се и тај по коме Статут Спортског друштва ФЦ Борац дефинише чланство у спортском друштву чији су чланови између осталих и Ватерполо клуб Борац, Ватерполо клуб за даме Борац и Пливачки клуб Борац, иако Чачак нема базен затвореног типа који је неопходан за те спортове.

Председник СПФН подсетио је и да је градски функционер Чачка Раденко Луковић 2015. године потврдио да је Град уплатио средства за ФК Борац, али да због блокаде паре нису исплаћене на рачун клуба, чиме је прекршен закон. Јавности ће бити презентован и извештај са Скупштине ФК Борац из 2017. године који потврђује да је члан Надзорног одбора клуба постао Томислав Савић који је данашњи званични заступник ФК Борац 1926, клуба који се претходно звао ФК Прово.

Поледица ће између осталог показати и уплату од преко милион динара од стране СД Борац на рачун играча Бакар Балдеа који је у ФК Борац био регистрован као аматер, што значи да је по сили закона могао да игра једино без новчане надокнаде, односно клуб је морао да му обезбеди новац само за путне трошкове.

Протеклог викенда се око најављене конференције Мирка Поледице подигла велика бура. Он је за Данас изјавио да га је полиција звала на информативни разговор због заказане конференције у Дому културе, али да је он одбио да оде. Полиција је саопштила да је позван како би се „благовремено обавио разговор о околностима које могу довести до евентуалног угрожавања безбедности присутних грађана и нарушавања јавног реда и мира“, као и да је Поледица „најавио да ће доћи, али се није појавио“.

 

Извор Данас

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

ВУЧИЋ:“ДЕЦУ ИЛИ У ФАБРИКУ ИЛИ У ЊИВУ“

„Деца ће морати да науче да раде или у фабрикама или у њиви“ изјавио је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *