Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ХАРАДИНАЈ – ЗВЕР У ЉУДСКОМ ОБЛИКУ И СВИРЕПИ ЗЛОЧИНАЦ

ХАРАДИНАЈ – ЗВЕР У ЉУДСКОМ ОБЛИКУ И СВИРЕПИ ЗЛОЧИНАЦ

Косовски премијер у оставци Рамуш Харадинај јуче се братио у Приштину из Хага, где је пред Специјалним судом за сат времена испитан као осумњичени за ратне злочине над српским и неалбанским становништвом на Косову и Метохији. Чак је и заказао, како пишу приштински медији, седницу владе, коју је подношењем неопозиве оставке после позива из Хага практично срушио.

 

Харадинај, током рата чувен као Смајли, иначе командант зоне Дукађини, где је идентификовано 987 случајева пребијања, убистава, масакрирања, лично је силовао више жртава, међу којима су биле и девојчице

Косовски премијер у оставци Рамуш Харадинај данас се враћа у Приштину из Хага, где је пред Специјалним судом за сат времена испитан као осумњичени за ратне злочине над српским и неалбанским становништвом на Косову и Метохији. Чак је и заказао, како пишу приштински медији, седницу владе, коју је подношењем неопозиве оставке после позива из Хага практично срушио.

Подизање оптужнице

Не зна се за шта је осумњичен и од чега се бранио ћутањем, али на слободи ће чекати евентуално подизање оптужнице. Србија је тужилаштву Специјалног суда уступила документацију да бимо указали на могућност подизања оптужнице на основу нових доказа. Курир ће и наредних дана, у наставцима, бавити злочинима овог бившег команданта ОВК.

Харадинај је, наиме, био командант оперативне зоне Дукађин (Метохија), где је идентификовано 987 случајева пребијања, убистава, масакрирања, силовања. Његова монструозност кретала се од издавања наредби о забрани кретања грађана без дозволе ОВК до свирепог мучења жртава, међу којима су биле и бебе.

– Харадинај је наредио да се деца затворе у оборе, где су држана данима. Међу њима, јуна 1999, била је и беба млађа од годину дана. Харадинајеви саборци су је бацили о зид, због чега је трајно парализована – сведочили су припадници ОВК.

Смајлијева зверства

Свиреп злочин почињен је 1999, када су у породичну кућу К. А. у Ђаковици упали војници под командом Харадинаја. Један од војника тада је испалио два хица у двонедељну бебу која је лежала у колевци, одсекао јој главу и њеном оцу рекао: „Ето, сад имаш месо за пасуљ“.

Харадинај, током рата познат под надимком Смајли, према сведочењима, лично је силовао више жртава, међу којима су биле и девојчице. Жртвама су одсецане уши, а затим су други терани да их поједу. Већини је на телу и лицу урезивано слово „У“ – прво слово од УЧК. Забележен је случај мајке и ћерке на чијој одећи је, након што су претучене, силоване и убијене хицима у главу, на одећи на албанском језику исписано „српске курве“.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун тврди да има основа за подизање оптужнице против Харадинаја по командној одговорности пошто је злочине наређивао или их није спречавао, као и да је непосредни извршилац злочина, додаје он и најављује да ће докази бити обелодањени следеће седмице.

Преузето Курир

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

„СВАКИ МОЋНИК МИСЛИ ДА ОД ЊЕГА СВЕТ ПОЧИЊЕ,А ПРЕ ИЛИ КАСНИЈЕ САМ ОШТРИ НОЖ ДА БУДЕ ЗАКЛАН“

 Наша истакнута глумица Наташа Нинковић у једном свом интервјуу пред премијеру своје представе Ричард трећи,поделила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *