Почетна / Вести / ЗА УБИЦЕ СЛАВКА ЋУРУВИЈЕ КУЋНИ ПРИТВОР
Milan Radonić i Ratko Romić, Foto: Zorana Jevtić
Milan Radonić i Ratko Romić, Foto: Zorana Jevtić

ЗА УБИЦЕ СЛАВКА ЋУРУВИЈЕ КУЋНИ ПРИТВОР

Само у Србији се за убиство казна може издржавати у кућном притвору….

Радоњић и Ромић су од јула 2017. у кућном притвору уз електронски надзор, након што су претходне три и по године провели у притвору Окружног затвора у Београду

Апелациони суд у Београду правоснажно је одбио данас жалбу Тужилаштва за организовани криминал којом је тражено да се двојици првостепено осуђених за убиство новинара Славка Ћурувије 1999. године, тадашњим припадницима ДБ-а Милану Радоњићу и Ратку Ромићу, одреди „класичан“ притвор, уместо кућног притвора уз електронски надзор (наногицу) у којем су скоро две године.

Њима је ова мера продужена 5. априла одлуком Специјаног суда, након изрицања првостепене пресуде, којом је Радоњић осуђен на 30, а Ромић на 20 година затвора због кривичног дела тешко убиство у саизвршилаштву, односно јер су НН лицу припремили „терен“ за убиство новинара.

Портпарол Апелационог суда Мирјана Пиљић рекла је да је жалба тужилаштва одбијена, поред осталог, јер по налажењу тог суда „не стоје жалбени наводи тужилаштва“.

Тужилаштво је у жалби тврдило да – начин и тежина извршења кривичног дела за које су окривљени оглашени кривим неправоснажном пресудом као и висина казне указују да им треба одредити притвор због опасности од бекства и због узмемирења јавности, које може утицати на правично вођење кривичног поступка.

Међутим, Апелациони суд је утврдио да је правилно првостепени суд закључио да околности које указују на узнемирење јавности као и на опасност од бекства нису више таквог интензитета да би им био одређен притвор, који је најстрожа законска мера за обезбеђење присуства окривљених.

„Њихово присуство могуће обезбедити следећом законском мером по тежини, а то је мера забране напуштања стана уз електронски надзор“, пренела је Пиљићева став Апелационог суда.

Тај суд је у одлуци указао да су окривљени провели у притвору преко три и по године, да се скоро већ две године налазе на мери забране напуштања стана уз електронски надзор – коју нису злоупотребили, као и да се терете да су кривично дело извршли 1999. године.

„По мишљењу Апелационог суда, имајући у виду протек времена, фазу у којем се кривични поступак налази, као и одредбу закона која прописује да не примењује тежа мера ако се иста сврха може постићи блажом мером – правилно је првостепени суд нашао да се продужењем кућног притвора довољно остварује сврха обезбеђења присуства окривљених у поступку односно, да представља довољну гаранцију да се неће крити и да без одобрења суда неће напустити стан, однсно да ће бити доступни суду“, закључио је Апелациони суд.

Пресудом Специјалног суда од 5. априла ове године поред Радоњића и Ромића за убиство Ћурувије осуђени су и тадашњи шеф београдског центра ДБ Милан Радоњић на 30 година затвора, а припадник резервног састава ДБ Мирослав Курак на 20 година затвора.

Радомир Марковић у затвору већ служи казну од 40 година затвора због четвороструког убиства на Ибарској магистрали у октобру 1999. године, а како се у спрском правном систему казне не сабирају, остао је осуђен на јединствену казну од 40 година затвора.

Мирослав Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Извор – еспресо

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

ЋУТИШ?ГДЕ ОНОЈ ФУКАРИ ОД ЂУКАНОВИЋА ДА СЕ ЗАМЕРИШ.ЗАДУЖИО ТЕ

Знаш ли, Александре Вучићу, државниче јада да је о Дану државности Србије у Русији служена …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *