Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОРОДИЦЕ 15.мај

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОРОДИЦЕ 15.мај

ПОРОДИЦА КАО ОСНОВНА ЋЕЛИЈА ДРУШТВА….

Ради скретања пажње на неопходност помоћи оснаживању породице и указивања на њен значај у сваком друштву, широм света данас се обележава Светски дан породице.

Међународни дан породице прославља се од 1993. године. Генерална скупштина Уједињених нација је 15. мај прогласила Светским даном породице, како би се подигла свест о проблемима и питањима породице и како би помогла да ова питања добију значајније место у активностима држава чланица.

Једна од дефиниција породице је да “омогућава деци корене и крила”. Породица је најважнији ослонац за свако дете и представља најбољи основ за одрастање. Добри односи пуни поштовања, квалитетно време у породичном окружењу и породична атмосфера испуњена љубављу и подршком представљају чврст темељ на коме ће дете изградити свој живот. Због тога вас позивамо да се данас, али и сваког другог дана сви заједно укључимо у борбу очување породица и породичних вредности. Проведите квалитетно време са децом, играјте се са њима. Посетите баку и деку. Поклоните мали знак пажње најближима, посветите пажњу својим члановима породице и покажите им да бринете о њима.

Како истичу у УН, породици су неопходне посебна пажња, помоћ и заштита јер само тако може да испуни своје одговорности, нарочито када је погођена сиромаштвом, инвалидитетом или насиљем, а за решавање свих ових проблема је веома важна сарадња с надлежним институцијама.

Сиромаштво, пораст породичног насиља и алкохолизам – само су неки од проблема данашњице са којима се суочава породица у Србији. Према последњем попису, у Србији има нешто више од два милиона и 100 хиљада породица. Око милион и по има децу, и то углавном једно, односно двоје деце.

Породица у Србији је све старија, све је мање деце у њој, а проблеми и изазови се множе. Један од највећих је сиромаштво. Прошле године, социјалну помоћ примало је више од 100 хиљада породица, а дечији додатак, као меру за смањење сиромаштва деце, више од 380 хиљада малишана.

„Новчана социјална помоћ у Србији је релативно добро таргетирана када упоредимо са неким другим земљама али је износ исто тако релативно мали. Породица која се брине и сматра да нема довољно новца да плати рачун за струју следећег месеца или мисли да ће им искљути струју, вероватрноћа да се нађе у групи несрећних породица је сто посто“, каже руководилац програма за заштиту деце у УНИЦЕФ-у Кетлин Брашић.

Осим финансијске помоћи, породицама су неопходне услуге и сервиси подршке где могу да добију стручну помоћ и савет.

„Тога у Србији има али недовољно. Саветовалишта за брак и породицу има у 4 града али не постоје у мањим срединама. Немају све општине у Србији развојна саветовалишта где могу родитељи да добију савет и стручну помоћ логопеда, педагога, психолога и социјалног радника“, каже Кетлин Брашић за РТС.

Поводом Међународног дана породице, СОС Дечија села као организација која више од 10 година ствара и помаже породице, позивају грађане и представнике јавног, приватног и цивилног сектора да се укључе у стварање подржавајућег окружења за развој породице и пружање подршке најугроженијим породицама.

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

СРБИ – СИНОВИ И КЋЕРИ СВЕТОГ САВЕ

Разговор о Србима, вођен између Дејва и Дитриха Хефлера, описан је у књизи „Пупољак зла“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *