Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / У ТУТИНУ ПРОМЕЊЕНО 800 НАЗИВА УЛИЦА – ПРОЈЕКАТ СТВАРАЊА ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ

У ТУТИНУ ПРОМЕЊЕНО 800 НАЗИВА УЛИЦА – ПРОЈЕКАТ СТВАРАЊА ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ

У ТУТИНУ СЕ МЕЊАЈУ НАЗИВИ УЛИЦА И ПРЕКРАЈА ИСТОРИЈА КАКО БИ СЕ ОТЕО ЈОШ ЈЕДАН ДЕО СРПСКЕ ТЕРИТОРИЈЕ

Бошњачка Странка демократске акције (СДА) Санџака Сулејмана Угљанина јуче је на седници Скупштине општине Тутин, у којој има већину, донела одлуку о утврђивању назива и промена назива улица у тој општини, међу којима су спорни називи по Аћифу ефендији и Адему Демаћију.

Таква одлука је донета упркос противљењу коалиционог партнера СДП, чији је оснивач потпредседник Валде Србије Расим Љајић, а против усвајања предлога били су и одборници Странке правде и помирења Муамера Зукорлића.

Тако су се међу новим називима улица нашле контраверзне личности попут Аћифа Хаџиахметовића, познатијег као Аћиф ефендије, и једног од најпознатијих идеолошких вођа косовских Албанаца Адема Дамаћија, али и материјали који се користе у грађевини попут гипса и креча, јавља локални портал Индексонлајн.

После инвазије Сила осовина на Југославију за време Априлског рата 1941. године, Аћифа Хаџиахметовића је за градоначелника Новог Пазара именовао немачки окупатор на територији војне управе у Србији.

Био је члан централног одбора Друге призренске лиге, а крајем рата партизани су га стрељали због сарадње са окупатором и за масовне ратне злочине над Србима и убиства Албанаца и муслимана који су били против његове власти.

Међу новим називима улица су и имена и првог председника самопроглашеног Косова Ибрахима Ругове и поједини чланови сјеничке конференције, на којој је 1917. године донета одлука о враћању Санџака Босни.

У укупно 799 назива улица највише пута се могу видети називи дати по биљној култури попут коприве, зове, хибискуса, коприва, тепе, нане, глога и јаблана.

Јучерашња седница локалног парламента Тутина била је 21. по реду, а пред одборницима су биле 22 тачке дневног реда. На седници је усвојена и одлуку о организацији и функционисању јединица цивилне заштите на подручју ове општине.

Погледајте безобразлук….

Вечерње новости

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

НИКАНОР ЈЕДИНИ ДОСТОЈАН ПАСТИР

Владика Никанор се црвеним словима уписао у историју Србије. Његово Преосвештенство Епископ банатски Г.Никанор је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *