Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Uncategorized / РУШЕЊЕ БЕОГРАДА И ПОНИЖАВАЊЕ БЕОГРАЂАНА

РУШЕЊЕ БЕОГРАДА И ПОНИЖАВАЊЕ БЕОГРАЂАНА

U trenutku kada, kako vlast kaže, Kalemegdan doživljava “rekonstrukciju”, mi – Beograđani se pitamo da li će istu Kalemegdan i preživeti.

Pobednika sklanjaju na “par meseci”, Veliko stepenište je urušeno, drveće je posečeno, zarad izgradnje nekakve gondole. Uskoro, ako se nešto ne preduzme, starog Kalemegdana više neće biti.

Naprednjaci će ovaj naš glavni grad promeniti po nekom svom kič-ukusu, ali dušu mu neće uzeti. Razni su ga na kraći ili duži period osvajali, ali Beograd bi se uvek na kraju oslobađao okupatora. Tako će biti i ovoga puta. Beograd će preživeti i ovu vlast, kao što je preživeo svaku prethodnu i kao što će preživeti svaku sledeću.

Ponižavanje Beograda i Beograđana su započeli onim sramnim projektom “Beograd na vodi” za koji su svi najveći stručnjaci procenili da jednostavno na tom području ne sme biti izgrađen, a sada su svojim šapama zgrabili srce Beograda, simbol slobodne Srbije – Kalemegdan.

Da li ste negde u svetu videli da se jezgro grada dira? U tom Berlinu, Beču ili Londonu, koje Goran Vesić (nezvanični gradonačelnik) često uzima kao primer sa kojima upoređuje Beograd. Tužno je što je Beograd nekada mogao sa svim tim metropolama da se takmiči u svakom smislu, ali trenutno strašno zaostaje za njima.

Ova vlast nije svesna da će se rasparčati kao to Veliko stepenište, samo što tada do rekonstrukcije neće doći. Beograd, Beograđani i Srbija im neće ovo zaboraviti. Uopšte više nije stvar politike, stvar je bahatosti pojedinaca koji misle da je od njih sve počelo, a zapravo ne shvataju, da ako ovako nastave, sa njima će se sve završiti.

I opozicija bi trebalo da stane u odbranu Beograda, jer je to njihov zadatak. Kao što treba da stane u odbranu svih srpskih gradova i sela. Valjda će se uspavana opozicija probuditi, jer kada je opozicija jaka i efikasna, vlast ne može da radi šta joj padne na pamet.

Za kraj, nije loše podsetiti se stihova koje je Lola Novaković nekada pevala ovom predivnom gradu:

Od bola si znao da u sebi ječiš,
Al’ te niko neće videti da klečiš.

Dakle, Beograd nikada nije klečao. Niti će.

Autor je glavni i odgovorni urednik portala glasrazuma.rs

Информације о Jasna Radojicic

Погледајте такође

Кад колега инспектор гради

Градимир Дикић из Прокупља започео је штрајк глађу у среду испред зграде Председништва Србије, јер …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *