Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / ЗОРАН БАБИЋ
Заслужно на Српском зиду срама
ИСТИНА ЗА ПОТОМСТВА

ЗОРАН БАБИЋ
Заслужно на Српском зиду срама
ИСТИНА ЗА ПОТОМСТВА

 

БИОГРАФИЈА
Рођен је 1971. године у Врњачкој Бањи.

Завршио је основну школу „Попински борци „у Врњачкој бањи“, а средњу школу математичког смера „Слободан Пенезић Крцун“. Дипломирао је 1996. на Машинском факултету Универзитета у Београду и стекао звање дипломираног машинског инжењера. Уписао мастер студије Универзитета привредне академије у Новом Саду – Пословна економија и финансије.

Био је директор маркетинга ПП „ЗМ продукт“ из Врњачке бање, представништво Београд, директор развоја заједничких служби „Прва петолетка“ Трстеник, у ЈП Бели извор у Врњачкој бањи обављао низ функција од шефа сектора до техничког директора. Одлуком Владе, у периоду од августа до децембра 2008, био је члан Привременог органа општине Врњачка Бања. Изабран је за народног посланика на парламентарним изборима 2008, на листи Српске радикалне странке.

Септембра 2008. прешао је из посланичке групе Српске радикалне странке у посланичку групу “Напред Србијо”, а постао је и члан Српске напредне странке.

Након избора 2012. године изабран је за народног посланика, а био је и на функцији шефа посланичке групе Српске напредне странке, коју наставља да обавља и након избора 2014. године.

У септембру 2013. је изабран за председника Ватерполо савеза Србије. Противкандидат му је био бивши ватерполо шампион Александар Шапић. Новембра 2013. после изјаве Александра Вучића да чланови СНС треба да напусте функције у спорту поднео је оставку на место председника Ватерполо савеза Србије.

У нови састав Председништва СНС-а изабран је 2014. године, као и поново у мају 2016. године. На ванредним парламентарним изборима одржаним у априлу 2016. године није био на листи СНС.

Одлуком Владе Србије на седници одржаној 4. маја 2017. године, изабран је за ВД директора Коридора Србије уместо Дмитра Ђуровића.

Након саобраћајне несреће у којој је једна особа изгубила живот, а у којој је учествовало возило Коридора Србије у коме се налазио и сам Зоран Бабић, поднео је оставку на место ВД директора Србије.

У својој оставци је истакао „да за њега као члана и као функционера Српске напредне странке чији је председник Александар Вучић, није потребан никав позив, ни наредба.“

„Знање, али и морал, одговорност и пре свега људскост и честитост, особине су које у сваком од нас тражи наш председник. И не треба да ми каже било шта. Ако ме је предложио на функцију, онда знам шта ми је чинити“, написао је Бабић у својој оставци.

ПТРЕПРОДАВАО ГРОБОВЕ

Против Зорана Бабића, шефа посланика и члана Главног одбора СНС, поднета је кривична пријава због сумње да је злоупотребио службени положај јер је у време док је био технички директор ЈП „Бели извор“, у чијој надлежности је и гробље у Врњачкој Бањи, два пута је продао исто гробно место, пише данашњи Курир!

Ипак, пријава у Основном јавном тужилаштву у Краљеву застарела је и Бабић не може да одговара, што је за наш лист потврдио повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

Реаговао повереник

Реч је, како показују документи у које смо имали увид, о наводним сумњама да је једно гробно место препродавано два пута.

Медији су неколико месеци покушавали да дођу до ових података, али су новинарима Курира постали доступни тек након интервенције Родољуба Шабића. Кривичну пријаву је, како се наводи у документима који су нам достављени, поднео Милен Кесегић, који је 2002. закупио гробно место. Кесегић је затражио правду пред судом јер је то исто место две године касније поново закупио извесни Милован Радовановић за 24.500 динара.
У то време Бабић је био извршни директор ЈП „Бели извор“.
– Након извршених провера и прибављања извештаја од ПС Врњачка Бања број ПУ-33-11 од 1. 4. 2011. године, ово тужилаштво је дана 30. 6. 2011. поднело предлог за предузимање истражних радњи против Зорана Бабића из Врњачке Бање због кривичног дела злоупотребе службеног положаја из чл. 359 ст. 4 у вези са КЗ, јер је у спорно време обављао послове који су везани за пружање погребних услуга у предузећу и да је имао непосредне контакте с Миленом Кесегићем и Милованом Радовановићем – наводе у овом тужилаштву.

Одуговлачили поступак

Иако су имали две године да реагују, пријава је застарела.
– Након спроведених истражних радњи против осумњиченог, ово тужилаштво примило је списе од истражног судије 27. 5. 2013, па је након тога одбачена кривична пријава Кесегића јер је наступила релативна застарелост кривичног гоњења – стоји у документу тужилаштва, у којем је даље наведено:

 

 

– У образложењу је констатовано да је за кривично дело предвиђена казна затвора у трајању од шест месеци до пет година, те је наступила релативна застарелост кривичног гоњења најкасније 25. 5. 2009, јер је Милован Радовановић као други закупац истог гробног места уплатио новчани износ од 24.500 динара дана 25. 5. 2004, односно знатно пре него што је поднета кривична пријава против Н. Н. лица – закључују у тужилаштву.

Да је против Бабића било истражних радњи, потврђено је Куриру и у Основном суду у Краљеву.
– Суд је по предлогу Основног јавног тужилаштва у Краљеву против Зорана Бабића из Врњачке Бање предузео одређене истражне радње, а због кривичног дела злоупотреба службеног положаја из чл. 359 ст. 4 у вези ст.1 КЗ. Након што је суд спровео све истражне радње које је тужилаштво предложило, суд је списе предмета дана 27. 5. 2013. доставио ОЈТ Краљево на одлуку. Надлежност овог суда за поступање по предлогу тужилаштва против Бабића, а сходно тада важећем Законику о кривичном поступку, престала је у моменту кад је суд списе предмета с предузетим истражним радњама доставио на даљу одлуку тужилаштву – рекла је за Курир ПР суда Марина Ковачевић.

Видно узнемирен и збуњен, Бабић за Курир није желео да одговара на питања о кривичној пријави.
– Заиста мислим да… Не бих заиста ништа, ништа о томе. Молим вас, не бих о томе. Хвала. Мислим да имамо паметнијих ствари да радимо – рекао је кратко Бабић.

КРИО СЕ ОД СУДА

Почетком 2011. против тадашњег управника гробља Ненада Стевановића и Зорице Јовановић подигнуте су оптужнице за злоупотребу службеног положаја. Наиме, откривено је да за око стотину гробних места продатих од 2004. до 2008. у предузећу „Бели извор“ не постоје докази да су плаћена или је документација о томе сумњива.

Случај је завршио на суду, а гоњени су само пословођа сектора за гробље Зорица Јовановић и управник гробља Ненад Стевановић, али не и Бабић. Бабић је, како нам је незванично речено у Основном суду у Краљеву, два пута позиван, али се није појавио.
– На суду су били они који су били блиски Бабићеви сарадници, али не и он – кажу у суду.

Информације о pravdaipravo

Погледајте такође

ВУЧИЋ:“ДЕЦУ ИЛИ У ФАБРИКУ ИЛИ У ЊИВУ“

„Деца ће морати да науче да раде или у фабрикама или у њиви“ изјавио је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *