Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ДОМ УЧЕНИКА „ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ“ ДОБИО МУРАЛ ВИСОК ЧАК ТРИ МЕТРА

ДОМ УЧЕНИКА „ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ“ ДОБИО МУРАЛ ВИСОК ЧАК ТРИ МЕТРА

Прошле недеље на зиду Дома ученика средњих школа „Патријарх Павле”, у Улици Здравка Челара у Београду, освануо невероватан мурал висок чак три метра, који је осликала група уметника. На зиду поред мурала исписан је један од патријархових најлепших цитата: „Кад се човек роди, цео свет се радује, а само он плаче. Треба живети тако да, кад умре, цели свет плаче, а само се он радује”.

Водећи се дирљивом причом из патријарховог живота, директор Дома ученика Саша Роквић иницирао је осликавање мурала.

– Част ми је што је Дом понео име патријарха Павла и што можемо да учимо децу која бораве у нашој установи о његовој доброти коју је ширио и на коју данас можемо само да се угледамо. Мурал, као и цитат који је исписан поред може да нам служи као путоказ кроз живот. Патријарха Павла сам имао прилику да га упознам када смо се некада давно заједно возили тролејбусом од Црвеног крста до Калемегдана. Потом сам сазнао за једну дивну причу из његовог живота. Патријарх Павле радио је као васпитач у дому ученика у Бањи Ковиљачи. Тамо је умало изгубио живот када је скочио у реку да спасе дете које се давило. Убрзо се разболео од туберкулозе и лекари су мислили да неће преживети. Међутим, он је успео да оздрави и тада је решио да се замонаши и живот посвети Богу – прича Роквић.

Назив установе, која се годинама  звала Дом ученика средње железничке школе, иако у њој  бораве ученици из 43 школе, од септембра ове године се зове Дом ученика патријарх Павле.

Мурал на зиду Дома урадило је удружење „Све у славу Божију”, на предлог васпитача Немање Илић.

– Чланови нашег удружења су људи који се боре за негу православља, традицију и културу. Ми смо спремни да мењамо окружење на боље и чинимо добра дела и да на тај начин инспиришемо младе људе да чине исто. Већина наших чланова је са Вождовца, тако да смо тамо већ урадили  пет мурала који су надам се инспирација свим грађанима да цене праве вредности – каже Илић.

Извор Политика

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

„А ЗА ПРИЗРЕН КАД МЕ ПИТАШ – РАСТУЖИ СЕ СРЦЕ МОЈЕ..“

„Немој никад да ме пустиш да заборавим; Косово моје, Бистрицу, Шару, зар да изгубим? „ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *