Почетна / Архива / Ефектива: ЈКП Инфостан наставља са незаконитим понашањем на штету грађана

Ефектива: ЈКП Инфостан наставља са незаконитим понашањем на штету грађана

Ефектива: ЈКП Инфостан наставља са незаконитим понашањем на штету грађана

 

Удружење потрошача Ефектива упозорава јавност да ЈКП Инфостан технологије наставља са вишеструким незаконитим понашањем на штету грађана, које сада поприма више него озбиљне размере.

Проблематично понашање са састоји у настављању политике слања опомена пред утужење и покретања извршних поступака ради принудне наплате месечних потраживања из последњих годину дана која су уредно плаћена, то јест у упорној примени обустављеног, преварног система књижења који уплате грађана за текућа потраживања преусмерава на најстарија неплаћена потраживања која могу бити и застарела. Затим, установљавање политике неодговарања на рекламације грађана, писање предлога за извршење без ЈМБГ бројева и датума рођења извршних дужника, као и на коришћење адвоката за писање опомена пред утужње, а потенцијално и за писање предлога за извршење, што са собом носи опасност од повећања трошкова извршног поступка за најмање 6.000 динара, наводи се у саопшетњу.

Као што је јавности познато, ЈКП Инфостан технологије је у мају 2018. године, после шест година одустао од незаконитог, на обмани потрошача заснованог салдо система књижења уплата, који је кроз манипулацију подацима на рачунима (уклањање ознака месеца и година са признаница и уплатница као саставних делова рачуна који се приликом плаћања отцепљују од остатка рачуна) и стављање увек истог позива на број омогућавао Инфостану да симулује себи законски основ из члана 312 Закона о облигационим односима, то јест да уплате за текуће месеце прокњижава на најстарија потраживања, која могу бити и застарела. Инфостан је овакав систем примењивао чак и онда када су потрошачи плаћали своја месечна задужења општим уплатницама и електронским путем, уз навођење сврхе уплате (месец и година за коју се плаћа), па је онда утуживао грађане ради наплате месечних обавеза које су уредно измирене а са врло очигледним циљем наплате застарелих потраживања.

Без обзира на то што је Инфостан, под притиском неколико удружења потрошача вратио првобитни систем књижења који је важио до октобра 2011. године, а што значи да је на признанице и уплатнице вратио уклоњене ознаке месеца и године и вратио различитост позива на број од месеца до месеца, ово јавно комуналну предузеће за обједињену наплату комуналних услуга и даље истрајава на примени незаконитог салдо система, па и даље шаље опомене пред утужење за уредно плаћене рачуне закључно са априлом 2018. године, а што је најгоре, опомене се у неким случајевима односе и на плаћене рачуне од маја 2018. године па надаље – као да систем књижења уопште није промењен.

Удружење Ефектива наводи и да је приметно је такође да је Инфостан последњих месеци почео да прибегава неодговарању на рекламације грађана, што је законски прекршај из члана 160 Закона о заштити потрошача. С обзиром на количину притужби на овакво понашање, можемо слободно да кажемо да се не ради тек о појединачним пропустима већ о веома дрској, промишљеној политици Инфостана.

Подаци Ефективе показују да Инфостан на овај начин превасходно игнорише по себе врло неугодне, али основане захтеве грађана за прекњижавање њихових уплата, а са циљем да принудним путем, преко извршитеља, издејствује дуплу наплату потраживања за исте, уредно плаћене месеце.

Међутим, Инфостан игнорише и друге врсте рекламација, на пример за превођење рачуна са претходног власника на новог власника. Због оваквог понашања, чланови Ефективе су само у прошлих месец дана поднели три прекршајне пријаве против Инфостана и одговорних лица у Инфостану, ради њиховог кажњавања.

 

Извор: новаекономија.рс

Информације о Јасмина Палић

Погледајте такође

ПРАВА И ОБАВЕЗЕ ПОСЛОДАВЦА И ЗАПОСЛЕНОГ ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

Поводом недоумица грађана, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања детаљно је објаснило права …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *