Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / КО ЈЕ МИЛАН РАДОИЧИЋ КОГА ТРАЖИ КОСОВСКА ПОЛИЦИЈА ОКО УБИСТВА ИВАНОВИЋА?

КО ЈЕ МИЛАН РАДОИЧИЋ КОГА ТРАЖИ КОСОВСКА ПОЛИЦИЈА ОКО УБИСТВА ИВАНОВИЋА?

Косовске власти траже потпредседника Српске листе Милана Радоичића због наводног кривичног дела тешког убиства, односно због помагања и сарадње у извршењу овог кривичног дела, потврдио је за РСЕ Специјални тужилац Суљ Хоџа.

 

Полиција Косова је у петак саопштила да је „наредбом Специјалног тужилаштва ухапсила неколико осумњичених за који се сумња да су укључени у случај убиства Оливера Ивановића“, српског политичара са Косова убијеног 16. јануара с леђа испред канцеларије његове странке у Северној Митровици. Какви докази по том питању постоје још увек није познато.
Током акције Полиције Косова у Северној Митровици 23. новембра ухапшена су три лица која се доводе у везу са овим убиством и њима је одређен притвор од 30 дана. Радоичић се није налазио у стану током акције и за њим се још увек трага. Четврто лице је ухапшено због пружања отпора полицији.

„Ни о једном од лица која су ухапшена у Косовској Митровици, Тужилаштво за организовани криминал у Београду нема информације које би их повезивале са убиством Оливера Ивановића“, саопштило је Тужилаштво за организовани криминал у одговору на упит Радија Слободна Европа (РСЕ) да ли је потпредседник Српске листе Милан Радоичић, за којим трага косвоска полиција, био тема истраге у вези са убиством Оливера Ивановића или неким другим предметом.

У одговору Тужилаштва се још прецизира да то тело није упознато да ли „такве информације или доказе поседују привремени органи самоуправе у АП КИМ“ (како се у саопштењу изричито означава Косово прим.аут.).

„Тужилаштво је већ саопштавало да је поступило по свим до сада поднетим захтевима за узајамну правну помоћ, којима је, између осталог, било тражено и испитивање сведока. О идентитету сведока Тужилаштво се не може изјашњавати, као ни о детаљима било ког захтева. С друге стране, привремени органи самоуправе у АП КИМ су по захтевима овог тужилаштва поступали селективно, тако да до сада нису достављени сви тражени докази и информације“, додаје се у одгоору Тужилаштва.

Наводи се је и да је од Тужилаштва у Београду последњим захтевом за узајамну правну помоћ, тражена провера више чињеница и околности, „па ће одговор на овај захтев бити послат када све тражене провере буду извршене, заједно сда целокупним прикупљеним материјалом“.

РСЕ питао је и да ли постоји постоји сарадња са органима у Приштини у вези са истрагом убиства Оливера Ивановића, да ли Тужилаштво има увид у информације о доказима које поседују органи на Косову о умешености ухапшених лица у недавној акцији косвоске полиције као и Милана Радоичића у убиство Ивановића, као и да ли Тужилаштво има сазнање где се крије Милан Радоичић, да ли је на територији Србије.

 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у петак увече како хапшења у Северној Митровици немају никакве везе са убиством Оливера Ивановића, а у недељу је казао како не зна где се налази Радоичић.

„Ми ништа од албанских власти нисмо добили по питању Радоичића. Када нас неко нешто буде питао и када нам неко нешто буде рекао, увек ћу са највећим задовољством да вам пружим одговор“, рекао је Вучић.

У међувремену, Радоичић се у недељу увече обратио саопштењем, наводећи да није био најближи пријатељ са Оливером Ивановићем, али и да није убица и да нема никакве везе са убиством Ивановића. Казао је да су дошли у његов стан само са једним циљем – „да га убију“.

„Приштина жели да ме уклони зато што знају да сам заједно са мојим пријатељима и мојом браћом један од ретких који је спреман да им се супростави у њиховој намери да згазе и освоје север Косова и Метохије и покоре српски народ“, додао је он.

Такође је поручио и да и се неће предати косовској полицији, а поводом спекулација о томе где се налази, написао је: „Рећи ћу само да сам близу и да чекам и посматрам“.

Председник Србије Александар Вучић још је септембра 2017. на прес конференцији похвалио Радоичића – како је један од оних који чувају Србију на Косову. Тада је људима из Српске листе поручио да се боре за свој народ колико могу:

„Хвала им што чувају Србију на Косову и Метохији, јер је чувају они, они и њихова деца. И Ракићева и Јевтићева, и сваког од њих. И Радоичићева и Стојановићева, и Костићева, и не знам чија још. Свако њихово дете чува Србију на Косову и Метохији, и бескрајно им хвала на томе. Борите се за своја огњишта, борите се за своју децу.“

 

А да је помињање Радоичића забрињавајуће сматрао је сам Оливер Ивановић, који је у разговору за БИРН октобра 2017. Радоичића описао као кључну личност и правог носиоца власти на северу Косова. Ивановић је тада инсиситрао да се тај део не цитира, али је поручио да се то име запамти. Тај део је, међутим, објављен након његовог убиства.

„Центар моћи није у згради Општине, него зграда Општине потпада под овај други неформални центар моћи и ту се утврђује политика. Што мене страшно забрињава – да појединци из власти Србије помињу тај други алтернативни, неформални центар моћи као пример за нешто… Председник је поменуо Милана Радоичића, што мене забрињава, искрено речено – да он узима њега као пример за борца за опстанак српства на Косову“, казао је тада Ивановић.

Касније је Вучић медијима говорио и како не зна како Радоичић изгледа.

А како изгледа Радоичић знао је премијер Косова Рамуш Харадинај, који је у интервјуу за Слободно српски, емисију Медија центра из Чаглавице у децембру 2017. – говорећи о томе како има добру сарадњу са колегама из Српске листе у Влади Косова – казао и да има сарадњу са људима са севера:

„Милан Радоичић, на пример, верујем да и он има своју улогу. Он је неко са севера, који је питан за све, и ја причам и са њим.“

Упитан да ли је он политичар, Харадинај је одговорио:

„Не мораш бити само политичар, сви имамо некакву улогу овде, а ја причам са свима, отворен сам.“

Међутим, јуна 2018. Радоичић постаје политичар и изабран је за једног од потпредседника Српске листе. У септембру се, са осталим члановима Српске листе, састаје са Харадинајем у његовом кабинету.
Правосудним органима у Србији Милан Родичић је познат од 2011. године. Тада је против њега и Звонка Веселиновића подигнута оптужница којом су обојица били оптужени за присвајање 32 камиона Хипо Алпе Адриа Лизинга. Оптужница је подигнута пред Специјалним судом у Београду, а временски се подударала са одлуком Београда да почне дијалог са Приштином и позивом Србима са севера Косова да уклоне барикаде. Обојица су правоснажно ослобођени оптужби 2016. године.
Ослобађање Веселиновића без реакција власти
БИРН је по Закону о слободном приступу информацијама дошао до првостепене пресуде Вишег суда у Београду у случају присвајања камиона Хипо Лизинга, у којој се наводи да је Радоичић раније био осуђиван, али су у складу са Законом о заштити података о личности, прецртани подаци о томе кад, због чега и која му је санкција изречена.

Звонко Веселиновић, треба подсетити, познат је јавности поготову од времена барикада на северу Косова, организованих током 2011. и 2012. године. Тада га је Кфор означио као једног од организатора нереда у том делу Косова.

Веселиновић се доводи у везу са низом послова, а прошле седмице је такође БИРН објавио да је већинска власница грађевинског предузећа Инкоп из Ћурпије Душица Максимовић пребацила своју имовину на Веселиновића, односно Радоичића. Наиме, она је 40 одсто имовине пренела на Веселиновића, а исто толико и на Милана Радоичића. Преосталих 20 одсто удела пренето је на Веселиновићевог млађег брата Жарка Веселиновића. То су подаци из уговора који је достављен Агенцији за привредне регистре (АПР).

Преузето Слободна Европа

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Хапшен за корупцију прошле године а ове му држава дала 5,1 милион

Фонд за иновациону делатност доделио је 5,1 милиона динара (више од 43 хиљаде евра) фирми …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *