Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Uncategorized / Затрована пшеница убија животиње у Србији

Затрована пшеница убија животиње у Србији

За два дана код Вршца страдало је око 70 животиња, наводи Друштво за заштиту и проучавање птица Србије. Претпоставља се да је реч о тровању семеном пшенице.

„Јуче и данас пронађени су лешеви 55 голубова, 6 гугутки, једне зебе, 6 коза и једне мачке. Према речима мештана страдао је и фазан, а део лешева птица и других животиња током ноћи однеле су друге животиње. Оправдана је бојазан да ће у наредним данима бити још угинућа“, саопштило је Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.

Друштво на својој страници на Фејсбуку наводи да је „узрок тровања семе пшенице са оближње њиве које је, врло вероватно, противзаконито третирано карбофураном. На целој површини њиве јасно се уочавају зрна пшенице која су пребојена розе бојом“.

Карбофуран је забрањени хербицид који делује на централни и периферни нервни систем, блокира или стимулише пренос нервних импулса, изазива парализу мишића и доводи до брзе смрти.

Масовна тровања животиња у Србији, међу којима су и угрожене врсте птица, учестала су последњих година у Србији, а стручњаци стално упозоравају да је ситуација алармантна.

 

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

НИКАНОР ЈЕДИНИ ДОСТОЈАН ПАСТИР

Владика Никанор се црвеним словима уписао у историју Србије. Његово Преосвештенство Епископ банатски Г.Никанор је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *