Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ИСПОВЕСТ ГЕНЕРАЛА КФОР-А: СВАКО ЈУТРО СМО ПРОНАЛАЗИЛИ УБИЈЕНЕ СРБЕ
Слика: КоССев

ИСПОВЕСТ ГЕНЕРАЛА КФОР-А: СВАКО ЈУТРО СМО ПРОНАЛАЗИЛИ УБИЈЕНЕ СРБЕ

ИСПОВЕСТ ГЕНЕРАЛА КФОР-А: СВАКО ЈУТРО СМО ПРОНАЛАЗИЛИ УБИЈЕНЕ СРБЕ

Мауро Дел Векио, бивши генерал Италијанске војске који је предводио јединицу од 7.000 војника који су ушли на Косово у јуну 1999, након завршетка НАТО бомбардовања на Србију, рекао је за Италијански лист ‘Панорама’ да су током прве три недеље мандата извештаји о телима убијених Срба и Рома стизала на његов сто сваког јутра, али да је то била табу тема, и да му није било дозвољено да о томе говори са новинарима, преноси „Балканспрес“.

„Убиства су се наставила и касније, али не тако често. Они који нису побегли са Косова били су под сталним ризиком да буду убијени или силовани. Напуштене Србске куће су сравњене са земљом или запаљена. Албанци су нападали и цркве и манастире. Њихов циљ је био да избришу сваки траг Србског присуства на Косову“, рекао је Дел Векио. Данас он представља Демократску странку у Италијанском Сенату.

Слика: матица.ск
Слика: Ало.рс

„Нико није склањао Србске лешеве који су налажени на свим могућим местима. Мајке и супруге отетих Срба су преклињали званичнике да им се најдражи пронађу, али већина од њих никада нису пронађени, чак ни они који су били мртви“, рекао је Дел Векио.

Италијански недељни извештаји као „застрашујуће“ називају чињеницу да је 70 одсто од укупног броја отетих косовских Срба који су нестали после јуна 1999, нестали када је рат званично завршен.

 

Слика: КоССев

 

Часопис је такође дошао у посед фотографија које су војници УНМИК нашли у Дечанима 2003. године, али их није објавио јер су били ‘ужасни’. Оне показују да су припадници ОВК насмејани са одсеченом главом Србског резервисте. Друга фотографија показује како стављају у торбу најмање две одсечене главе. У време када су настале фотографије та зона је била зона под командом Рамуша Харадинаја.

Харадинаја у априлу 2013. године, Хаг ослобађа оптужби. Сведоци који су га оптуживали умрли су у чудним несрећама или им је озбиљно прећено.

 

Слика: новинар.де

 

Извор: ин4с.нет

Информације о Јасмина Палић

Погледајте такође

Не ја нисам увео санкције…

Не не могу да поднесем срамоту и то да ме неко поистовећује са онима који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *