Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / СРБСКА ДЕЦА МЕЂУ НАЈПАМЕТНИЈОМ НА СВЕТУ

СРБСКА ДЕЦА МЕЂУ НАЈПАМЕТНИЈОМ НА СВЕТУ

Ако се рачуна стање, услови и број становника, Србија представља врхунац образовања, јер је проценат успеха на светским такмичењима њихових ђака огроман. Успеси које, на пример, српски математичари постижу широм планете су фантастични! То само показује да је омладина у Србији међу најпаметнијом на свету.

 

Амерички математичар Дејвид Лорен у прилогу на ЦНН-у рекао да су ђаци из Србије, нарочито млади математичари, толико паметни да доминирају на свим светским такмичењима.
Он је навео да су српски ђаци толико паметни да доминирају буквално на свим такмичењима.
Ако се рачуна стање, услови и број становника, Србија представља врхунац образовања, јер је проценат успеха на светским такмичењима њихових ђака огроман. Успеси које, на пример, српски математичари постижу широм планете су фантастични! То само показује да је омладина у Србији најпаметнија на свету – рекао је Лорен на ЦНН-у.

Како је он додао, оно што по нас можда није добро, а по Запад сигурно јесте, јесте чињеница да Србија често своју памет извози.

– Ови генијалци школовање махом настављају у Америци и другим развијеним земљама, где остају и да живе и раде, и онда се многи други хвале њиховим успесима – рекао је Лорен.

Када се погледају подаци са светских такмичења из природних наука, Србија је до сада освојила укупно 532 медаље. Махом су их доносили ученици Математичке гимназије из Београда. Само од 2010. ђаци ове школе су се са такмичења широм света вратили у земљу са више од стотину одличја.

Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић каже за Информер да је поносан на сваку генерацију која је прошла кроз школу, јер су то најбољи амбасадори Србије, бољи од било ког званичног амбасадора ког држава постави.

– Наша деца су заиста паметна, вредна, образована и културна. Сад да кажем да су наша деца збирно паметнија од Американаца, Руса или Кинеза, било би нетачно, јер ми, рецимо, имамо хиљаду генијалаца, што је и нормално у односу на број становника, а Кинези их имају два милиона, и ту не можемо да се поредимо. Али да смо случајно завршили на ЦНН-у у анализи математичара Лорена, то сигурно нисмо. Србија је увек била и биће респектабилан, угледан и признат такмичар на свим међународним такмичењима и готово увек се враћамо са медаљама. У научним круговима смо веома познати, и Србија тиме треба да се поноси – каже Огњановић.

Он истиче да у Србији, нажалост, мало ко зна да ми имамо 20 професора на 20 најпризнатијих универзитета у свету.
Предају на најбољим колеџима. У Србији мало ко зна да ми имамо 20 професора на 20 најпризнатијих универзитета у свету Срђан Огњановић – директор Математичке гимназије.
И сви они су потекли из Математичке гимназије! Такође, међу 10 највећих живих физичара на свету такође се налази један Србин, а он се зове Влатко Ведрал. Рецимо, Кембриџ је прошле године додељивао пет стипендија за ученике ван ЕУ, а три од тих пет припале су нашим ђацима. Једне године студент генерације на истом овом факултету био је Србин Лука Миличић, коме се цео универзитет клањао на знању. Никад нећу заборавити када смо отишли тамо на неко такмичење и кад смо рекли да смо из Србије, нико Србију није поистоветио ни са Новаком Ђоковићем ни било ким другим, већ су нас питали да ли смо из Лукине земље – наводи Огњановић.

 

Јелена Иванчић, ученица другог разреда ове гимназије, која је освајала медаље из математике широм света, каже за Информер да је поносна што се српска омладина прочула као најпаметнија на планети.

– Моји другови и ја не схватамо учење и вежбање за такмичење као обавезу, већ као задовољство! Држимо се заједно и трудимо се да освојимо што боље резултате, а једни на друге гледамо као на здраву конкуренцију и никада нема љубоморе. Размењујемо идеје и подржавамо се међусобно. У свету показујемо одличне резултате и драго ми је да је то „одзвонило“ и на ЦНН-у – каже Иванчићева.

Она додаје да су њени планови да после Математичке гимназије, у којој је стекла непроцењиво знање и добру подлогу, настави школовање на неком престижном универзитету.

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Не ја нисам увео санкције…

Не не могу да поднесем срамоту и то да ме неко поистовећује са онима који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *