Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ЈОШ 250.000 ЕВРА ЗА НОВОГОДИШЊЕ УКРАСЕ У БЕОГРАДУ
Downtown Denver Christmas Lights 1

ЈОШ 250.000 ЕВРА ЗА НОВОГОДИШЊЕ УКРАСЕ У БЕОГРАДУ

Секретаријат за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Града Београда расписао је 25. септембра тендер за куповину нове уличне декоративне расвете у вредности од око 250.000 евра, открива Пиштаљка. Овај тендер због детаљних описа наручених фигура, неоправдано ригорозних услова, али и врло кратких рокова испоруке делује као да је писан за одређеног продавца.

 

Исти секретаријат се на куповину нове расвете одлучио упркос томе што се прошле године нашао у жижи скандала због послова са београдском фирмом „Кип лајт“. Наиме, после открића Пиштаљке да је у центру Београда фирма „Кип лајт“ поставила јелку од 83.000 евра а да тендер за њену куповину није био завршен, „Кип лајт“ је одлучио да скупоцену јелку поклони граду. Истог дана, међутим, Секретаријат за послове одбране и ванредних ситуација купио је од исте фирме гумена светлећа црева за 200.000 евра.

Сада овај секретаријат на тендеру не тражи новогодишње ланчанице или јелку већ украсе за градске манифестације.
Пиштаљка је питала градски секретаријат током којих манифестација ће градске улице и тргове украшавати светлећим дрвећем, светлећим букетима цвећа, светлећим заставама и светлећом кишом, али до објављивања овог текста одговор нисмо добили.
Нисмо успели да сазнамо ни на основу чега је комисија за јавне набавке при састављању конкурсне документације одлучила да је секретаријату потребно баш розе-бело светлеће дрвеће висине два метра и ширине три метра или, на пример, 55 фигура од алуминијума у облику „светлећег букета од три цвета са по пет латица“, које морају бити декорисане светлећим ЛЕД цревом пречника 13 милиметара са минимум 36 ЛЕД диода по метру топло беле боје.

Комисију смо питали и због чега су дали само 15 дана рока за испоруку више од 300 светлећих елемената од дана потписивања уговора, као и да ли имају информације о томе које све фирме на тржишту могу у тако кратком року да произведу и испоруче тражену робу.
Председник комисије за ову јавну набавку Игор Ћеранић уместо да одговори наша питања одлучио је да новинарку Пиштаљке третира као заинтересовано лице за учешће на тендеру. „Одговоре ћемо објавити на Порталу јавних набавки, јер тако налаже закон, а ви ћете их добити и на мејл“, рекао је Ћеранић.

Он је објаснио да је то у складу са чланом закона који налаже да се питања заинтересованих лица објављују на порталу. Упркос томе што у закону децидно пише да је „заинтересовано лице свако лице које има интерес да закључи конкретан уговор о јавној набавци или оквирни уговор“ и томе што је новинарка Пиштаљке више пута објаснила да нема намеру да учествује у набавци, већ да само у интересу јавности о тендеру пише, Ћеранић у телефонском разговору није одустао од свог става. Одговоре је одбио да нам достави по Закону о јавном информисању, тврдећи да по систематизацији нема овлашћења да одговара на новинарска питања.
Иако је и сам признао да ниједна систематизација не може бити изнад закона, Ћеранић је одбио да нам достави своје тумачење закона у писаној форми. Такође је новинару Пиштаљке запретио је тужбом у случају да објави овај разговор.

С обзиром на то да јавне податке нисмо могли да добијемо директно од Игора Ћеранића који је учествовао у састављању конкурсне документације, Пиштаљка је иста питања проследила и градском секретару Дарку Главашу, али одговор до сада нисмо добили.
Ко ће бити победник на тендеру за куповину украсних елемената за манифестације може се наслутити и по критеријуму који дозвољава учешће на јавној набавци само оним фирмама које су у периоду до пет година пре тендера испоручили светлеће фигуре у вредности од 60 милиона динара. По скупоценим испорукама светлећих и новогодишњих украса у овом периоду чувена је само фирма „Кип лајт“.

(извор: пиштаљка.рс / Снежана Ђурић)

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Хапшен за корупцију прошле године а ове му држава дала 5,1 милион

Фонд за иновациону делатност доделио је 5,1 милиона динара (више од 43 хиљаде евра) фирми …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *