Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / СЕЛО ПУТИНОВО У ОПШТИНИ МЕДВЕЂА БЛАГОСЛОВЕНО ЈЕ ВЕЛИКОМ ПОМОЋИ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ
фото Радио Слободна Европа

СЕЛО ПУТИНОВО У ОПШТИНИ МЕДВЕЂА БЛАГОСЛОВЕНО ЈЕ ВЕЛИКОМ ПОМОЋИ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

Деоница пута која повезује Општину Медвеђа, удаљено триста километара јужно од Београда на самој граници са Косовом, и оближње село Путиново, које ово име носи у част председника Русије Владимира Путина, свечано је отворена јуче (25. септембар 2018.) у присуству руског амбасадора у Србији Александра Чепурина. Изградњу овог пута финансијски је помогла невладина организација “Руска хуманитарна мисија”.

 

Како се наводи на сајту „Руске хуманитарне мисије“ мотив ове организације да учествује у изградњи дела пута Медвеђа-Путиново је „побољшање услова живота становника села Путиново и суседних заселака општине Медвеђа”.
На сајту „Руске хуманитарне мисије“ прецизира се да је завршена је прва етапа пројекта – пробијање, трасирање и насипање пута, а у наредном периоду би требало да се изведу завршни радови асфалтирања пута ка Путинову.

Село Путиново то име носи од 2016. године, када су његови мештани интерно одлучили да место Аџинци преименују, те да га назову по руском председнику. Као један од разлога за промену имена, неки од мештана су Радију Слободна Европа раније навели да желе да привуку пажњу Општине Медвеђа и инвеститора како би се асфалтирао пут који повезује село са општином.
Ово није прва донација „Руске хуманитарне мисије“ општини Медвеђа. Прошле 2017. године ова организација је у Русији организовала сакупљање средстава за куповину и опремање санитетског возила намењеног Дому здравља у Медвеђи.

Уочи свечаног догађаја поводом уручења овог возила Дому здравља, директор „Руске хуманитарне мисије“ Јевгениј Примаков посетио је и село Путиново, како је извештавао лист Политика. Свечаном уручењу возила присуствовао је и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин.

Руска хуманитарна мисија реализовала је још једну донацију у Србији у области здравства на Балкану. Донирана су средства за такозвану „Мобилну клинику“, амбулатно возило које је током јула и августа 2018. године обилазило удаљена села у општини Пожега на западу Србије заједно са српским и руским лекарима ради вршења превентивних прегледа. Возило је након двонедељног обиласка предато на трајно коришћење Дому здравља Пожега.
Средстава за два амбулатна возила, општини Медвеђа и Пожега, обезбеђена су делом из Фонда „Уметност, наука и спорт“ руског миљардера Алишера Усманова, потврдили су из „Руске хуманитарне мисије“ за Радио Слободна Европа.

Планирана је и једна донација у Републици Српској – Меморандумом о сарадњи у реализацији хуманитарних и добротворних програма који су 13.марта 2018.године у Бања Луци потписали извршни директор хуманитарне организације Руска хуманитарна мисија Алексеј Полковников и министар здравља Републике Српске Драган Богданић, договорена је изградња сунчаних колектора на Дому здравља у Билећи, који би требало да тој здравственој установи смање издатке за струју.

Највише донација у Србији реализовано је у области културе и образовања. Руска хуманитарна мисија отворила је такозвани руски културни кутак, књижевни кутак где су допремљена дела руских аутора, у Зрењанину, Медвеђи, Крушевцу, Нишу, Ковину и Баваништу. Осим тога, ова организација опремила је и реновирала неколико учионица руског језика – у школама у Крушевцу, Бачкој Паланци и Нишу.

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

ВУЧИЋ:“ДЕЦУ ИЛИ У ФАБРИКУ ИЛИ У ЊИВУ“

„Деца ће морати да науче да раде или у фабрикама или у њиви“ изјавио је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *