Почетна / Архива / У ПОРОДИЛИШТИМА КАО У ЛОГОРИМА
Фото: бебац.цом

У ПОРОДИЛИШТИМА КАО У ЛОГОРИМА

У ПОРОДИЛИШТИМА КАО У ЛОГОРИМА

 НОВА ПРАВИЛА

Управо смо добили потресно писмо једне мајке, која се породила у Београдском породилишту ГАК “Народни Фронт”, у жељи да апелујемо да се новим мајкама помогне, да цела ова слика не изгледа овако – као у њеном писму. Такође, желимо да упознамо будуће мајке са овом ситуацијом, и чујемо још некога ко је управо имао овакво искуство објављујемо овај текст, намењен будућим мајкама – не да се нервирају, већ да се припреме на могућу ситуацију!

 

Петак, 21.09.2018. Београд

“Налазим се у породилишту ГАК Народни Фронт од понедељка кад сам родила своју бебу. Треће дете по реду. Чекам отпуст. Бебу дојим од нултог дана и то веома успешно. Подржавам сваку мајку, жену која се породила, у свом избору или могућности… да ли ће да доји или не, да ли жели или једноставно не жели, а можда и не може, не потекне свима одмах млеко.

Од среде поподне у овом породилишту је укинута дохрана, не знам из ког разлога али педијатријске сестре тврде да су то неки нови стандарди који морају да се прате и да они подржавају најбољу исхрану за бебе, а то је мајчино млеко. Тај став није далеко од истине, али првог другог дана по порођају једноставно немају сви могућност да доје иако имају жељу.

Овде је тренутно таква ситуација да мајке немају избора, и искључиво МОРАЈУ да доје своје бебе. Дохране НЕМА. Дохрану могу да добију само бебе по налогу педијатра и то кад се утврди (не знам колико сати или дана након порођаја) да мајка заиста нема ни кап млека. Тада педијатар потпише и печатира извештај о дохрани.

Ноћ је била јако тешка и тужна. Бебе неисцрпно плачу, ја бих рекла ридају, по пола сата, некад и више без престанка. Мајке погрбљене над својим тек рођеним бебама покушавају да нахране своје бебе, дојкама у којима у 70 посто случајева нема млека или има тек помало да накапају бебама у уста. Недовољно. Плач је несносан, претужан, ужасно га је слушати… А мајке, преморене, бледе, неиспаване седе или шетају као неки зомбији у безизлазној ситуацији. Ја не знам ни како у таквом стању мајкама може да крене млеко. Избора немају, једноставно морају да доје, јер нон стоп им понављају „Дохране нема, ваше млеко је најбоље за ваше бебе!“. Неке мајке ћуте и мире се са судбином, једва чекају да крену својим кућама, неке дају својим бебама воду како би их умириле, неке урлају и деру се, неке плачу заједно са својим бебицама… ко како поднесе.

Педијатријске сестре обилазе собе, проверавају да ли доје, стискају свима болне брадавице, убеђују да је то довољно и тако то тече од среде поподне. Понашају се као неки генерали, а не медицински радници који су дужни да брину и воде рачуна о породиљама и тек рођеним бебама.

Целокупна ситуација је јако потресна, без претеривања, мучење за мајке, мучење за тек рођене бебе. Прегладне су. Ја сам плакала… не могу да верујем својим очима и ушима… као да смо у неком логору, а не у породилишту где смо на свет донели највећу љубав и срећу.

Имам ненормалну потребу да вам се обратим и обавестим о ситуацији којој сам сведок, јер мора да постоје одговори. Мора да постоји начин да се томе стане на пут. Нехумано је много тога на овом свету, али држати прегладне бебе и преисцрпљене мајке прелази границе и нехуманости. Хорор филм… ЛОГОР!

Иако нисам осетила на својој кожи, осетила сам огромну бол која ће заиста тешко проћи а заборавити знам да нећу.

Велики поздрав Ена.”

 

Извор: родитељсрбија.цом

Информације о Јасмина Палић

Погледајте такође

ПРЕМИНУО ВЛАДИКА МИЛУТИН

Ноћас, 2 сата иза поноћи, преминуо је Епископ ваљевски Владика Милутин.   Владика Милутин је …

Један коментар

  1. Draga Ena, žao mi je što ste prolazili torturu u Narodnom Frontu kao i svaka žena koja se porodila tamo. Lično sam i sama bila svedok javašluka 2014. godine. Ne bih pisala šta mi se sve nije desilo dok sam bila 3 dana u porodilištu. Ali bih naglasila da je to i neka sreća u nesreći što su ukinuli dohranu. Zato što su dohranu obavljali sa jednim istim lončetom i kašikicom. Obiđu ceo sprat i guraju istu kašikicu svakoj bebi kojoj je trebala dohrana. Da bi već sutradan od 46 beba 25-30 je dobilo žuticu.
    Zato guraj dalje i uživaj u svom detetu. Previše se čvrsto drže, kao vezana creva su. Kao jedinke ništa ne možemo. Bez dokaza nema zločina a i kada ima dokaza onda dokazi misteriozno nestanu.
    Najvažnije je da ste Vi i bebica dobro na kraju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *