Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ХРАБРОСТ, ЧОВЕШТВО И ЗАКЛЕТВА СРБА – АДАМ МИЦКИЈЕВИЧ
Адам Мицкјевич (Валенти Ванкович, 1828.год.) / фото: Расен

ХРАБРОСТ, ЧОВЕШТВО И ЗАКЛЕТВА СРБА – АДАМ МИЦКИЈЕВИЧ

ХРАБРОСТ, ЧОВЕШТВО И ЗАКЛЕТВА СРБА – АДАМ МИЦКИЈЕВИЧ

Највећи Пољски песник Адам Мицкјевич у својим предавањима на Универзитету у Паризу о циклусу Косовских народних епских песама, рекао је, између осталога да Србски јунаци храброст сматрају као највећу врлину, држе заклетву као светињу, часну реч, боре се часним мачем и поштују жену као друга, мајку и сестру, за разлику од многих других друштава. Рат није за њих као за дивље Американце лов на људе, они поштују ратне заробљенике, не наслађују се над телесима палих непријатеља…

Адам Мицкијевич: Из предавања на Универзитету у Паризу

Једнако као Грчки и Словенски јунаци су обични људи, страствено наклоњени срџби, и надасве воле рат. Храброст сматрају као највећу врлину, поштују веру 8религију), воле обиље и раскош, често су насилници али никад сурови.

Рат није за њих као за дивље Американце лов на људе. Напротив, они поштују међународна права, држе заклетву као светињу, часну реч, боре се часним мачем.

Њихов карактер диже хришћанство још више, ми не видимо у Српском песништву нити страшну освету Грка нити дивљаштво Тројанаца. Овде влада веће човештво, појединци поштују ратне заробљенике, не наслађују се над телесима палих непријатеља…

И други пол (жена) се једнако показује у свом благом расположењу… Мушкарац поштује жену као свог друга, као своју мајку и мајку своје деце. Нигде се у Србској поезији не налази оно презирање женског пола, које се може наћи у песничким творевинама образованијих, али и покваренијих друштава.

∗∗∗∗

Адам Мицкјевич (1798—1855) је, према мишљењу многих, не само највећи Пољски песник, један од великих Европских романтичарских песника и интелектуалаца, већ и највећи духовни ауторитет, чије је свеукупно деловање било одлучујуће за формирање Пољске колективне националне свести.

 

Извор: Расен

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

НИКАНОР ЈЕДИНИ ДОСТОЈАН ПАСТИР

Владика Никанор се црвеним словима уписао у историју Србије. Његово Преосвештенство Епископ банатски Г.Никанор је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *