Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / АФОРИЗМИ / РУСИ ОБНОВИЛИ ДРВЕНУ ЦАРСКУ ПАЛАТУ РОМАНОВА – КОЈА ЈЕ ОСМО СВЕТСКО ЧУДО

РУСИ ОБНОВИЛИ ДРВЕНУ ЦАРСКУ ПАЛАТУ РОМАНОВА – КОЈА ЈЕ ОСМО СВЕТСКО ЧУДО

ИМА 260 СОБА И ОКО 3.000 НЕОБИЧНИХ ПРОЗОРА – ДЕО ЈЕ МУЗЕЈСКОГ КОМПЛЕКСА КОЛОМЕНСКОЈЕ.

ОСМО светско чудо, дрвена палата руског владара Алексеја Михајловича (1645–1676), другог цара из династије Романов, једна је од задивљујућих туристичких атракција Москве.

Два и по века после одлуке руске царице Катарине Велике да је сруши, реплика бајковите палате поново је у пуној раскоши изникла пред светом 2009. године и са другим културно-историјским објектима део је Московског државног музејског комплекса Коломенскоје.

Палата је била омиљена резиденција и најмлађег сина цара Алексеја, будућег Петра Великог (1682–1725), коме се управо ту 1709. године родила ћерка, будућа царица Јелисавета Петровна.

фото Факти

 

Царска палата је имала, као што и данас има, 260 соба и око 3.000 необичних прозора. Њен највећи део чине раскошно осликане цареве одаје, док су царичине у централном делу. Током посете том ремек-делу руске архитектуре, водичи ће вас упознати са историјом изградње палате, животом њених власника, несвакидашњим обичајима, али и разлозима због којих је срушена.

Током времена, дрвена палата је почела да се урушава, па је одлуком Катарине Друге демонтирана 1767. године. Међутим, царица је тада наредила да буду сачињени детаљни планови објекта, скице фасаде и ентеријера, захваљујући чему је и било могуће подићи идентичну палату.

Водичи ће вам испричати упечатљиве приче како је цар Алексеј волео да све буде чисто, толико да је чак и госте, дипломате које су му долазиле у посете, подвргавао двонедељном купању.

Имајући у виду ту чињеницу, биће вам јасније зашто у том граду, у којем по тврдњама градоначелника живи између 20 и 40 милиона људи, нигде нећете видети ни папирић ни графит.

Током туре, коју је за новинаре из Србије, из агенције Бета и РТС, као и за колеге из Међународне организације туристичких новинара (ФИЈЕТ) из Хрватске, Марока, Шпаније и Казахстана, организовао Департман Спорта и туризма Москве, сазнали смо да је цар имао несвакидашњи обичај да плаши дипломате, између осталог и изненадним звуцима рике дивљих животиња.

 

Посетиоци палате видеће и царску трпезу пуну кавијара, ког је било много више него колача, јер је у то време био прескуп шећер од којег су за цара прављени и 700 килограма тешки слаткиши, различитих импозантних облика.

Због слободне композиције којом је изграђена, засебних кула различитих висина и кровова у облику шатора, бурића и луковица, палата подсећа на места из руских бајки.
Снег који ускоро долази претвориће ово место у праву зимску идилу и зато планирајте пут у Москву.

Кад стигнете, уђите у метро до тог музеја под отвореним небом који ће вас оставити без даха, као што је и све нас и све путнике намернике пре четири века.

(Бета)

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

„А ЗА ПРИЗРЕН КАД МЕ ПИТАШ – РАСТУЖИ СЕ СРЦЕ МОЈЕ..“

„Немој никад да ме пустиш да заборавим; Косово моје, Бистрицу, Шару, зар да изгубим? „ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *