Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / НАРКО – КАРТЕЛИ СВЕТА – АЛБАНСКА МАФИЈА МЕЂУ ПРВИХ ПЕТ

НАРКО – КАРТЕЛИ СВЕТА – АЛБАНСКА МАФИЈА МЕЂУ ПРВИХ ПЕТ

Међу пет најјачих мафија, према проценама полицијских експерата широм света, убраја се и албанска мафија.Крвна освета, култ породице и специфичан сет симбола и правила одвајају албански систем од класичне хијерархије.Албанска мафија има своје огранке широм света и знацајан је сарадник свих организација које продају дрогу.

Мексички нарко-картел је најјача мафијашка организација на свету, а у пет најјачих мафија убраја се и албанска мафија која је у „успону“ у Великој Британији. Портали пишу да је тешко на релативно малом географском подручју наћи толико моћне, окрутне, организоване и утицајне организације било где на свету као што је то случај са мексичким нарко картелом, преноси дневно.хр.

Наводи се и да данас круже приче о мегакартелима, Заливском и Гвадалахара картелу, који су се временом „разбили на савремене организације“.

Картел Тихуана знацајно је ослабљен, али три велика картела и даље уживају „ултимативну моћ“.

Лос Зетас један је од три највећа криминална синдиката, настао на, како се наводи, темељима бивших полицијских снага које су преко ноћи постале организиована „нарко-војска“ Заливског картела.

Касније се отимају контроли и постају независна организација.

Одрубљивање глава, мучења, атентати, отмице… само су неке од њихових тактика, а ову групацију са седиштем у Нуево Лареду данас одликује поларизација на групе „Браво“ и „Зетас“ који су у сталном сукобу са конкурентним „Картел дел Норесте“.

На другом месту је италијанска мафија са најбруталнијим представницима – „Коза ностра“, апулијанска „Сакра Корона Унита“, затим „Ндрангета“, односно Калабрези, као и напуљска „Гомора“.

Они се, уз наркотике, баве рекетирањем, зеленашењенм, подмићивањем, шверцом, коцком и илегалним клађењем. Остварују десетине милијарди долара годишњег профита, али више нису моћни као у прошлом веку.

Руска мафија се нашла на трећом месту, а „Солнчевскаја братва“ представља мрежу од 10 одвојених „бригада“ које делују независно, али држе руску страну и заједничке „финансије“.

Велико надзорно тело чини 12 вођа који воде целу организацију.

Умреженост са тајним службама даје им специфичан контекст, а главни бизнис је сарадња са произвођачима мака у Авганистану, међу којима је, по урбаној легенди, и америчка војска.

Медији их највише помињу по трафикингу, сексуалном робљу, педофилији, као и свим осталим деликтима који су табуи.

Следе амерички гангстери и уличне банде у САД. Посебно су опасни „Крипси“ – афроамеричка улична банда основана у Лос Анђелесу. Познати су по диловању дроге, убиствима и пљачкама.

У САД су веома јаке и „латино банде“, које имају блиске везе са мексичким нарко-картелима. Највише чланова долази из Салвадора, а познати су по окрутној и бескрупулозној освети.

Јаке су и расистичке банде – „Аријевци“, односно „братство“ које делује и на слободи и у затворима.

Међу пет најјачих мафија, према проценама полицијских експерата широм света, убраја се и албанска мафија.

Крвна освета, култ породице и специфичан сет симбола и правила одвајају албански систем од класичне хијерархије.

Албанска мафија има своје огранке широм света и знацајан је сарадник свих организација које продају дрогу, наводи портал „дневно.хр“.

Како се констатује, тајни аеродроми, политичка и правосудна немоћ, оружане милиције које штите плантаже и потпуно игнорисање свих система државе албанску мафију чине јачом од службене Тиране.

Сматра се да су по уделу на тржишту наркотика претекли Колумбијце с чак 75 одсто учешћа у европској трговини дрогом.

Четири „кровне“ албанске мафијашке организације су „Кула“, „Абази“, „Борици“ и „Брокај“.

Британски таблоиди су у мају писали о „бруталном успону“ албанске мафије, која контролише трговину кокаина у Британији.

Подсећа се да је британска национална агенција за борбу против криминала (НЦА) још 2017. године упозорила на албанске криминалне групе које „преузимају значајну контролу“ над кријумчарењем дроге.

Пре три године, Албанци су били на шестом месту највећих криминалних група које је означила НЦА.

Извор Недељник

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

„А ЗА ПРИЗРЕН КАД МЕ ПИТАШ – РАСТУЖИ СЕ СРЦЕ МОЈЕ..“

„Немој никад да ме пустиш да заборавим; Косово моје, Бистрицу, Шару, зар да изгубим? „ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *