Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР ПРИРЕДИО ШОК ХРВАТИМА: ЕВО КОЈИ ПОЗНАТИ И ВОЉЕНИ ХРВАТИ СУ ЗАПРАВО СРБИ …
Бан Јосип Јелачић

ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР ПРИРЕДИО ШОК ХРВАТИМА: ЕВО КОЈИ ПОЗНАТИ И ВОЉЕНИ ХРВАТИ СУ ЗАПРАВО СРБИ …

Божидар Кљајевић, познати Београдски етнолог, историчар, географ и књижевник који ове године обележава четири деценије изучавања генеалогије и Србског родословља, открива ко од познатих Хрвата и Бошњака има Србско порекло.

– На пример, лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко има Србско презиме и корене, као и актуелни Хрватски премијер Зоран Милановић, те изразити њихов националиста Анто Ђапић. Ђапићи су од православаца из околине Никшића, који су славили Светог Аћима и Ану, а и данас их тамо има – истиче Кљајевић и каже да „Србска веза“ постоји и на Хрватској естради.

Раскрсница Србских сеоба

– Марко Перковић Томпсон, извођач националистичких и усташких песама, води порекло од Домазетовића из Никшићког Грахова, а естрадна уметница Северина од Вучковића из околине Требиња. Србског рода су и Арсен Дедић, Дарко Рундек, Оливер Драгојевић и Петар Грашо (Немањићког рода по женској линији), затим власник Динама Здравко Мамић, фудбалски капитен Хрватске Даријо Срна (род Малишевци), те преци тенисера Горана Иванишевића (велики племићки род Боројевића).

И Никола, отац научника Руђера Бошковића, био је Србин. Презивао се Покрајчић, славио је Светог Ђурђа, а касније прешао у католичанство да би могао да се несметано бави трговином у Дубровнику.

Управо он је крајем 17. века од Турака откупио руку Светог Саве и вратио је Србској православној цркви… Дакле, подаци из моје књиге „Старе племићке породице у Херцеговини“ откривају да је то подручје кроз историју било највећа раскрсница Србских сеоба, па не чуди што доста данашњих муслимана и католика води порекло од Србских племићких родова – тврди наш саговорник.

Прелазећи на родословље Бошњака, Божидар спомиње покојног лидера СДА Сулејмана Тихића, чији су преци славили Светог Луку.

– И преци Ејупа Ганића били су Срби. Босански муслимани и други који су се тамо доселили настали су од Србских племићких породица високог, средњег и нижег степена. Заправо, они су под Турцима морали да промене веру и лична имена да би сачували привилегије и имовину, али су ипак задржали Србска презимена и изјашњавали се као Срби три вере. Иако су масовно прелазили на ислам, никада се нису слагали са правим Османлијама, о чему говори и податак да је истинских Турака врло мало у Босни – наводи Кљајевић и потврђује да је Србског рода и Жељко Комшић, лидер новоформиране Демократске фронте.

– Он важи за Хрвата, али Комшићи су стара Србска породица. Човићи су такође из Херцеговине од неколико Србских родова, као и Ченгићи, који су део племићке породице Орловић. С друге стране, Изетбеговићи су, на основу мојих истраживања, периферно презиме које нема неки посебан значај, иако је Алија Изетбеговић био лидер Бошњака – каже Кљајевић.

Један, али завађен народ

Он, на основу преко 10 написаних књига и генеалошких података до којих је дошао користећи методе Јована Цвијића, закључује да су Срби, Хрвати и Бошњаци-муслимани заправо један, али раздвојен и завађен народ зарад интереса разних силника и страних завојевача.

И Институт за антрополошка истраживања у Загребу недавно је потврдио да Хрвати воде порекло од Срба и ту се више нема шта доказивати. Сада је на људима да то прихвате, али тако да ове чињенице не буду узрок новим удаљавањима народа – каже Кљајевић и напомиње да апсолутно не стоји податак да смо на Балкан дошли негде из Карпата.

– Сваког дана пристижу нове чињенице, а посебно из историје коју су променили Немци уз подршку краља Милана Обреновића и других. Ту мислим на некадашњи рад Милоша Милојевића и Србских историчара новог времена који су, између осталог, доказали да у БиХ постоје Србски гробови из другог и трећег века, да смо слични са Лужичким Србима, Чесима, Пољацима, Словацима и Моравцима, где су Ћирило и Методије намеравали да рашире Србско писмо или Србицу, па дошли у сукоб са Немачким свештенством. Уосталом, Рим нису срушили никакви Немачки Алемани, већ Србско племе Алани. Гроб њиховог родоначелника је на висоравни код Шибеника, а део припадника тог племена, са којим смо блиски, рецимо, по језику и народној ношњи, давно се одселио у данашњу Осетију – истиче Кљајевић.

Бан Јелачић у роду са Карађорђевићима!

Кљајевић у књизи „Потомци Немањића у српском роду“ открива да породица Богуновић води директно порекло од ове Србске лозе.

– Богуновића је доста код вас у западној Босни. Иначе, од Немањића су и преци писаца Бранка Ћопића, Добрице Ерића и Матије Бећковића, фудбалера Звезде Душана Савића, певача Жељка Јоксимовића, Лепе Лукић и Емине Јаховић. Од тог племићког рода, који је израстао из племена Никшића, јесу и Рашковићи, Шешељи и Ђинђићи – каже Божидар и додаје да су Србског порекла и преци Словеначког политичара Станета Доланца, који су из околине Битоља.

– Што се тиче потомака династије Карађорђевић, они су од племићке лозе Војновића из Херцеговине или једине породице код Срба која је славила Светог Климента. Иначе, Хрватски вођа Влатко Мачек писао је кнезу Павлу да су Јелачићи (фамилија бана Јелачића) у роду са Карађорђевићима – каже Кљајевић.

 

Извор: Интермагазин

 

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Не ја нисам увео санкције…

Не не могу да поднесем срамоту и то да ме неко поистовећује са онима који …

Један коментар

  1. To je sasvim korektno tumacenje porekla ovih pomenutih naroda…Doris Dragovic, takodje…Dragovici su svi iz Dragove Luke pored Peci na KiM…Rudjer Boskovic nije bio samo po majci Srbin, vec je i Boskovic uskocko prezime iz Hercegovine, naseljeni u CG zbig klerikalizacije…Sve sto ima na Balkanu i u pola Evrope je srpskog porekla…Gubernator Dubrovacki Gagic sa kojim je Njegos bio u bliskom kontaktu je takodje bio Srbin…To sto oni ne priznaju svoje srpsko poreklo, je samo njihova stvar i problem…Nas Srbe to ne treba da intetesuje…to je ona iskonska mrznja prema svemu sto je srpsko, jer znaju dasu bil Srbi…kao Omer Pasa Latas…Licki Srbin i td…Cak i za Antu Oavelica postoje tvrdnje i sumnje da je u stvari, Pavicevic od roda Bjelopavlica poteklom, a da su pokatolicavanjem menjana imena i prezimena, dodavana slova ili oduzimana…Kao Milutin Vujevic…Tin Ujevic…to je pisao klera sigurno pet vekova unazad, ako ne i vise…Pravi genetski Hrvat je bio Tito…ostali su pokatoliceni ili Islamizovani Srbi…Kao Zmaj od Bosne, Husejin Beg Gradascevic…Koji se borio protiv Turaka…Takodje i Otac Bosnjacke nacije Muhamed Filipovic je Hercegovacki Srbin iz Imotskog koje je bilo 100 posto srpska varos ili grad…U Madjarskoj…Petefi Sandor…Aleksandar Petrovic krsteno ime…Lajos Kosut…Lazar Kosutic…i td…Dzaba, kad oni to nece da priznaju…Mi treba da se okrenemo sebi i da budemo ono sto jesmo…Junacki Srpski Narod…Najstariji i Evropi…Po Milojevicu smo zajedno sa Skitima napadalincak i Kinu, pa substoga Kinezi podigli Kineski Zid…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *