Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Вести / ПРВА ГЕЈ СЛИКОВНИЦА УСКОРО И НА СРБСКОМ: КАКО ИЗГЛЕДА ЖИВОТ МАЛИШАНА СА ДВЕ МАМЕ И ДВЕ ТАТЕ!
Фото: Моја дугина обитељ

ПРВА ГЕЈ СЛИКОВНИЦА УСКОРО И НА СРБСКОМ: КАКО ИЗГЛЕДА ЖИВОТ МАЛИШАНА СА ДВЕ МАМЕ И ДВЕ ТАТЕ!

“Роко воли кад му маме читају причу за лаку ноћ” или “Ана је срећна јер има најбоље тате на свету”, само су делови сликовнице о истополним родитељима, прве овог типа у региону.

Сликовница је намењена деци предшколског узраста, њено штампано издање већ се поделило у Хрватској, а бесплатно је свима у региону доступна у онлајн форми. Своје представљање имала је недавно и у Београду, а планови аутора су да ускоро изађу и са Србском верзијом.

Живот у дугиној породици

Сликовницу чине приче Рока и Ане, четворогодишњака који иду у вртић, путују са породицом… Једино по чему се разликују је то што Ана има двојицу тата, а Роко две маме. Тако је свакодневица Рока, који живи са мамом Луцијом и мамом Инес, као и Ане, која има тату Томислава и тату Дарка, представљена на по десетак страна.

Како се наводи у сликовници, ове две породице некоме умеју бити необичне. Али, “Року то не смета јер обе маме воле да пеку палачинке с бананама које он обожава”, а “Ани то никада није сметало јер има двоструко више рамена за ношење кад се умори од ходања”.

Такође, оба јунака примећују да пуно деце у вртићу има маму и тату, док они имају “дугину обитељ”, мада још не разумеју зашто.

Јавност у Србији се не оглашава

Ова, прва Хрватска сликовница о истополним родитељима представљена је недавно у Центру за културну деконтаминацију у Београду, а за разлику од буре коју је то издање изазвало у Хрватској јавности, у Србији је њена презентација протекла прилично мирно, готово незапажено.

Том приликом, један од аутора, Иво Шегота, као и координатор удружења “Дугине обитељи” Даниел Мартиновић, нагласили су да је циљ сликовнице јачање социјалне интеграције деце која имају истополне родитеље, те промовисање толеранције и поштовања различитости.

Она се у Србији неће наћи у слободној продаји, већ ће свим заинтересованима бити доступно њено електронско издање, а слична ситуација је и у Хрватској.

Фото: Моја дугина обитељ

 

Дељење школама и вртићима

Према речима Мартиновића, првих 500 сликовница у Хрватској подељено је за свега месец дана. Оне су углавном додељене школама и вртићима, који су показали интерес и затражили је.

Ипак, сама најава оваквог потеза на ноге је подигла чланове удружења Вигиларе који су писали министарки образовања Блаженки Дивјак, пише Хрватски “Вечерњи лист”.

– Удружење “Дугине обитељи” јавно је истакнуло да неће самоиницијативно слати сликовнице, већ да ће сликовница бити доступна свима који је желе набавити тако да немам намеру мешати се у личне одлуке родитеља и њихове деце – поручила је министарка Дивјак за “Вечерњи” и нагласила да ће родитељи имати право да одлуче да ли желе да та сликовница буде читана и у оним вртићима или школама који су досад показали интерес за њу.

Фото: Моја дугина обитељ

 

У плану је и припрема наставка, али и издања на Србском

Координатор удружења “Дугине обитељи” Даниел Мартиновић је открио будуће планове, али и истакао наду да ће сликовница остати бесплатна.

– Ако будемо морали да је наплаћујемо, надамо се да ће то бити симболична цена која ће покрити само трошкове штампе и дистрибуције. Планирамо и наставке, волели би да Роко и Ана, ликови из прве сликовнице, доживе још многе авантуре – каже Мартиновић.

Илустрације су, додаје, доступне на њиховој веб страници, а нада се да ће у будућности осигурати средства за штампу и ширу дистрибуцији изван Хрватске.

Ускоро и на Србском

– Припремили смо и превод на Србски, те желимо да барем дигитална верзија сликовнице, буде доступна на вебу свима који желе да је преузму и читају на таблетима и рачунарима – истиче Мартиновић.

Он каже да су задовољни како је протекло представљање сликовнице у Хрватским градовима, али и у Србској престоници.

Позитивне реакције

– Реакције су већином позитивне, а посебно нас веселе повратне информације од дугиних породица из мањих места, као и питања истополних парова о могућностима родитељства и нашим искуствима што се тиче породичног живота. У плану су нам представљања и у другим градовима у Хрватској, попут Сплита, али идемо ускоро и у Сарајево. Примили смо упите и из других градова у региону – каже он.

 

Извор: експрес.нет

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

„А ЗА ПРИЗРЕН КАД МЕ ПИТАШ – РАСТУЖИ СЕ СРЦЕ МОЈЕ..“

„Немој никад да ме пустиш да заборавим; Косово моје, Бистрицу, Шару, зар да изгубим? „ …

5 коментара

 1. Ален Далес (1893-1969), од 1942-1945 године, водио је политичку обавештајну службу у Европи, директор ЦИА од: 1953-1961, године. Један је од организатора обавештајне шпијунаже и саботаже против Совјетског Савеза, а после рушења СССР-a, против Русије, Србије и других источних земаља и идеолог је „хладног рата“.

  „И само мало њих ће разумети и схватити …“
  „Рат је завршен, полако ћемо све изградити, и ми ћемо дати све што имамо, сво злато, сву материјалну моћ на магарчење и залуђивање људи. Човечији мозак, свест људи склони су променама. Посејемо ли тамо хаос, ми ћемо неприметно да им подметнемо лажне вредности и приморати их да те вредности и прихвате. Како? Ми ћемо наћи истомишљенике, своје савезнике и помоћнике у њиховој домовини. Мало по мало, ми ћемо одиграти грандиозну по свом обиму трагедију погибије свих православних Словена, и коначно, неповратно ћемо угасити њихову националну свест. Књижевност, биоскоп и позориште ће прослављати најнижа људска осећања. Ми ћемо на сваки начин подржавати оне који буду усађивали у човеков разум култ секса, насиља, садизма и издаје – једном речју сваке неморалности. У управљању државом, ми ћемо изазивати хаос и неред. Неприметно, но активно и постојано, помагати деспотизам чиновника, корупцију и непринципијелност. Честитост и праведност биће исмевани, никоме неће бити нужни и биће сматрани остатком прошлости. Грубости и наглост, лаж и обмана, пијанство, наркоманија, издајништво, шовинизам и непријатељство према народима – све ћемо то култивисати у свест људи. И мали број, веома мали број људи ће схватити о чему се ради. Али, такве ћемо људе ставити у беспомоћан положај, исмевати се са њима, оклеветати их и прогласити их отпадницима друштва. Ми ћемо рушити духовне вредности, вулгаризовати и уништавати основе народне моралности. На такав начин ћемо расклимати покољење за покољењем, ловићемо људе у детињству и младалачком добу, увек ћемо главну ставку да бацамо на омладину, деморалисати, разврашћивати и обешчаћивати је. Ето, тако ћемо ми то да урадимо“.

 2. odvratno! Zasto hoce da krse Bozji zakon? Neka zvucim konzervativno, ali ovakve stvari ne mogu da tolerisem! Brak je iskljucivo zajednica muskarca i zene i nista vise!

 3. Ma kakvi upiti, pa niko vas ne zove, do vi sami sebe i fingirate opštu zainteresovanost, barabe lažljive, iš iz naših života hoštapleri i prevaranti. Ubijate sve što je domaćinsko i Bogom dano ! Decu trujete, mrš…mrš…

 4. Počelo je,počelo je i ne vidi se kraj…

 5. Kao kad je u vreme Lotovo Bog poslao vesnike da obaveste narod tih gradova da im unistenje zestoko preti, tako pise da ce se i u poslednje dane desiti, pred kraj istorije OVOG ZLOG sveta. Razlog unistenja predpotopnog sveta kao i gradova Sodom, Gomor i jos par je upravo bio taj sto je moral potpuno nestao, ljudi sa ljudima opstili, sa zivotinjama, a bilo je i nefila, sto ce se ponoviti i sada uskoro jer tehnologija je toliko uznapredovala da nam se genetski sistem moze promeniti samo jednom bocom iz sprica.

  Gospod dolazi, ali ne uskoro vec hitno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *