Почетна / Архива / ЗАШТО ЈЕ ЦЕЦИНА ПЕСМА У ШКОЛСКОЈ КЊИЗИ ЗА ПЕТИ РАЗРЕД?!
Фото: уоутубе

ЗАШТО ЈЕ ЦЕЦИНА ПЕСМА У ШКОЛСКОЈ КЊИЗИ ЗА ПЕТИ РАЗРЕД?!

Сваким даном у сваком погледу ово друштво све више јури ка дну. Када смо дошли до фотографије коју можете да видите у овој вести, помислили смо да је то – то, да дубље од овога не може.

Јер, како друкчије објаснити да се у уџбенику за пети разред основне школе (дакле, за дечаке и девојчице узраста око 10 година) појављује ни мање ни више него стихови песме „Лепи громе мој“, коју изводи Светлана – Цеца Ражнатовић, особа која је у овој земљи осуђена за „противпрано присвајање новца“, народски речено – за крађу!

На слици испод (означене црвеном стрелицом) можете да видите стихове из рефрена поменуте песме коју изводи Ражнатовићева, која је иначе са њеног албума „Идеално лоша“ из 2006. године.

Фото: герила.рс

Сами стихови песме, поред тога што својом литерарном вредношћу не заслужују да се нађу у било ком уџбенику у овој земљи, могу да буду проблематични и из још једног додатног разлога: коме, заправо, Цеца, пева „лепи громе мој“? Ко је тај са ким је она ишла па је тло „некад под њима пуцало“?! Да, баш тим речима.

Да ли је можда овде реч о њеном бившем мужу, Жељку Ражнатовићу Аркану, ноторном криминалцу и ратном злочинцу?! Ако јесте, да ли је то пут којим желимо да иду деца у овој земљи?! Да ли у читанкама и уџбеницима требају да читају о томе како један лопов пева о томе како воли другог лопова и убицу?

Поред толико лепих и вреднијих песама из наше културне баштине, у дечијем уџбенику се нашла песма особе која ни по чему не сме да буде узор деци у Србији. Ми, сматрамо да ни остале песме из рок и поп жанра можда не би требало да се нађу у овој књизи, али Цециној песми, без дилеме – није ту место.

На крају се питамо: да ли ће ико одговарати за ово? Неко из Владе, која контролише Министарство просвете које издаје све уџбенике у овој земљи? Министар просвете Младен Шарчевић (на слици испод), који није спречио да се ова књига појави у школама? „Стручњаци“ из Министарства просвете који су радили на овој књизи? Било ко?

Министар просвете Младен Шарчевић /фото: ТАЊУГ/ ЗОРАН ЗЕСТИЦ/ бк

Или ће нам деца одрастати уз овакве „узоре“, мислећи да је у реду красти и убијати да би се живело „на високој нози“?!

 

Извор: герила.рс

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

ПРЕЖИВЕЋЕ ОНИ КОЈИ ИМАЈУ ДУШУ

Издвојили смо за Вас делове великог интервјуа фронтмена групе Неверне бебе Милана Ђурђевића.Невероватна једноставност у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *