Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ПЕТИЦИЈА ЗА ИЗМЕНУ ЗАКОНА О ОБАВЕЗНОЈ ВАКЦИНАЦИЈИ У СРБИЈИ
Фото: Ваццине.јпг

ПЕТИЦИЈА ЗА ИЗМЕНУ ЗАКОНА О ОБАВЕЗНОЈ ВАКЦИНАЦИЈИ У СРБИЈИ

ПЕТИЦИЈА

Ми родитељи, грађани Републике Србије, потписници ове петиције, позивамо се на следеће законе:

Закон о заштити становништва од заразних болести, члан 2 став 21, који каже да је имунизација превентивна мера заштите особа од заразних болести давањем вакцина и/или имуноглобулина хуманог порекла, имунобиолошких препарата који садрже специфична антитела и моноклонских антитела;

Закон о заштити пацијената члан 11 став 1 каже да пацијент има право да од надлежног здравственог радника благовремено добије обавештење које му је потребно како би донео одлуку да пристане или не пристане на предложену медицинску меру.

Члан 16 Закона о заштити пацијената говори да пацијента не обавезује пристанак коме није претходило потребно обавештење у складу са чланом 11 овог закона. Надлежни здравствени радник који предузима медицинску меру у том случају сноси ризик за штетне последице.

Законом о правима пацијената, према члану 17: „Пацијент који је способан за расуђивање, има право да предложену медицинску меру одбије, чак и у случају када се њоме спашава или одржава његов живот “.

Такође члан 32. Закона о заштити становништва од заразних болести није у складу са Уставом Републике Србије, као и Законом о правима пацијената и Законом о основама образовања. Тиме се крше права детета која су прописана Међународним конвенцијама, такође супротан је Нирнбершком кодексу и Међународној конвенцији о заштити људских права у примени биоетике као и многим другим повељама о људским правима чија је Република Србија потписница.

Подносимо петицију за измену Закона о заштити становништва од заразних болести (обавезној вакцинацији тј.имунизацији) који каже:

Члан 32

Имунизација се врши имунолошким лековима.

Обавезна имунизација је имунизација лица одређеног узраста, као и других лица одређених законом, коју лице које треба да се имунизује, као ни родитељ, односно старатељ не може да одбије, осим у случају постојања медицинске привремене или трајне контраиндикације коју утврђује доктор медицине одговарајуће специјалности или стручни тим за контраиндикације.

Имунизација је обавезна за:

1) лица одређеног узраста против туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, дечије парализе, малих богиња, рубеле, заушака, вирусног хепатитиса Б, обољења изазваних хемофилусом инфлуенце типа Б; и обољења изазваних стрептококом пнеумоније; за коју није потребна сагласност родитеља/старатеља за малолетно дете, те извршите измену овог члана закона ДА ЈЕСТЕ потребна писана сагласност родитеља и пристанак на превентивну медицинску меру тј. имунизацију, такође да се укину прекршајне пријаве и новчане казне уколико родитељ не пристане на превентивну меру – имунизацију детета.

Устав Републике Србије из 2006.године, у члану 25 прописује: „Физички и психички интегритет је неповредив. Нико не може бити изложен мучењу, нечовечном или понижавајућем поступању или кажњавању нити подвргнут медицинским или научним огледима без свог слободног пристанка.“

Такође, Законом о заштити становништва од заразних болести крши се међународна повеља Светске Здравствене Организације (СЗО), а Република Србија је чланица исте, те се чланством обавезује да поштује правила и обавезе ове међународне организације међу којима је и то да се вакцинација може одбити на основу личног уверења и става.

Доле потписани грађани захтевају од Скупштине РС хитну измену закона о Заштити становништва од заразних болести чл.32. (Сл.Гласник РС 15/2016)

У случају негативне одлуке Скупштине Републике Србије у вези измене поменутог члана закона поднећемо Уставну жалбу, као предворје за решавање овог суштински важног питања за сав наш народ у Међународном Суду.

Важно је да се на другој страни листа за петицију одштампа пратећи текст. Моле се потписници да не уписују редне бројеве, као и да у случају прављења грешака при уношењу података не врше преправке, већ да прецртају ред и испод унесу тачне податке.

Петиција са пратећим текстом се налази ОВДЕ  

За слање попуњених петиција обратите се интернет страници VAKCINE – zašto im kažemo NE?

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

За резолуцију о агресији на Украјину гласала је и Србија.

ЊУЈОРК – Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију којом се изражава најдуље жаљење због агресије …

10 коментара

 1. Право на слободу није само неки пркос против права на зараду оних који лобирају. То је и право на развој друштва, па тиме и на њихов просперитет.

  Стварни развој увек има неочекиване исходе. Знамо да нема истинског открића на зацртаним путевима, па зашто би се онда надали правом напретку ограђени памећу (каквих год) законодаваца? Штавише, свако успостављање веће сигурности па и ефикасности је ускраћивање опција, због чега је свака безбедност и супериорност заправо локална и привремена! Није то толико компликовано за разумети, колико је тешко себи признати да стално грешимо мешајући појмове реда и развоја. Како онда разумети ,,добронамерност“ недобровољних (обавезних) вакцинација?

  А ми смо друштво тако заостало за најразвијенијима да нам, пре свега, треба развоја.

  • Нама пре свега изгледа да треба један Стаљин али који би живео триста година да нас научи памети Банда криминалаца сматра да може да нас шприца као стоку само зато што су се УГРАДИЛИ у набавку вакцина код белосветских ппланетарних мафиојаша који вакцину производе !

 2. SVE JE TO U REDU A GDE DA POTPISEM PETICIJU

  • Јасмина Палић

   Очигледно је да се фармацеутска мафија боји петиције па је због „истеклог“ потписа УРЛ-а постала недоступна. Надам се да ће се тај проблем убрзо решити. Молим Вас да се за добијања петиције обратите фацебок страници „VAKCINE – zašto im kažemo NE?“

  • Јасмина Палић

   Ненаде, не ради се о тој петицији! Она није правно призната, али јесте спомињана у коју треба да се унесе име, презиме, број личне карте, и на крају да се потпише.

 3. Iz licnog iskustva znam ko to gura, na koji nacin, i odakle sve krece … uskoro, ukoliko pobedim te iste, bice javno obelodanjeno sve !!!

 4. Гордана Ранчић

  НЕ присилној вакцинацији, родитељ мора да буде ДОБРО ОБАВЕШТЕН од лекара и да сам донесе одлуку . НЕ ПРИСИЛИ НЕ КАЗНАМА

 5. Zajsta sam zgrozena, strah me sutra da imam svoje dete, najvise bih volela da ustane sto veci broj ljudi i zaustavi ovu satastrofu koja ide od zapada…

 6. Podrzavam peticiju u borbi za opstanak dece ,i za pravo roditelja da odluce koje vakcine ce dati detetu ,ili ih nece dati .

 7. Brisete moj komentar .Ovo je drugi put .JA POTPISUJEM PETICIJU U PODRSCI ZA PRAVO RODITELJA DA ODLUCUJE OVAKCINAMA KOJE SE DJU DECI.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *