Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ВЕЗЕ КАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ СА НАЦИЗМОМ
Католички попови поздрављају Хитлера / фото: контра-пункт.инфо

ВЕЗЕ КАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ СА НАЦИЗМОМ

Црква је активно подупирала напредак фашизма у Еуропи.

Црква је активно подупирала напредак фашизма у Еуропи. У Португалу је подупирала Салазара. Кардинал Церејеира (диктаторов пријатељ) је изјавио како Салазар има Божанску мисију владања Португалом. У Аустрији је Црква подупрла Доллфуссов и Сцхусцхниггов аустрофашизам. Примас је Иннитзер био главна потпора режиму. Касније је подупирао и нацистички Ансцхлусс.

У католичкој је Пољској Црква стала на страну Пилсудског (и његових насљедника). Пољски је режим анектирао дијелове Украјине и Бјелорусије те промовирао насилну акултурацију двију нација. Украјински и Бјелоруски језик су у православној цркви били забрањени. Многи су православци (чак и свећеници) били затварани и погубљени. Православне су цркве уништили моћни Пољски католици. Та је репресија трајала скоро двадесет година (заустављена је тек инвазијом на Пољску 1939.). Ватикан је све прешутно одобравао. Та је тлака против Украјинске мањине послужила касније Украјинској побуњеничкој армији (Украинска Повстанска Армиyа или УПА) као излика за масакр над 100000 Пољака у Волинији.

У Италији је Црква с Муссолинијем потписала споразум који је католицизам промовирао у државну религију. Жртвовала је добар дио својих властитих удруга (укључујући и дон Стурзову Народну странку, с циљем помагања Муссолинију да учврсти своју диктатуру): све је, осим Католичке акције, ваљало бити интегрирано у фашистичке организације. Ватикан је обећао да Католичка акција неће огрести у антифашистичке акције. Муссолинија је папа, након што је овај потписао Латерански уговор, оквалифицирао као ‘човјека којег води Божја провидност’. Диктатор 1932. од папе прима Златну остругу, једно од највиших одликовања које дођељује Држава Ватиканског Града. Ватикан је такођер подупро и Талијанску инвазију на Абесинију, и то под изговором да су Талијански војници носитељи кршћанских вриједности. Ти су добри ‘Кристови ратници’ починили небројене грозоте над абесинским ‘барбарима’ као што је, примјерице, употреба иперита.

Фото: контра-пункт.инфо

У Њемачкој је, у ожујку 1933., католичка странка Зентрум, на чијем је челу био свећеник (Лудввиг Каас), гласала за то да Хитлер добије одријешене руке (Закон о пуномоћи, који је прошао у парламенту, дао је неограничену моћ извршној власти): Хитлер је тако добио већину од двије трећине, која му је била потребна за диктатуру. Кршћанским је доброчинством Зентрум (а и Ватикан) пристао затварати очи пред нацистичким злочинима. Касније је Црква почела преговарати с Њемачком око споразума: у том је сценарију жртвован Зентрум, тада једина значајна странка коју нацисти нису забранили. Заправо им је она помогла да се докопају власти. 5. српња 1933. Зентрум је укинут Ватиканском молбом (чији је тајник био Пацелли, будући Пио XII), чиме су широм отворена врата Хитлеровом НСДАП-у, који је постао једина странка (Њемачка је, због важних гласова Зентрума, потписала споразум с Ватиканом; све у свему, био је то чисти клијентелизам). Хитлер се у Маин Кампфу, књизи у којој је најавио свој политички програм, декларирао као католик. Такођер је тврдио како је увјерен да је ‘Божје оруђе’. Католичка црква никад није у свој Индекс Меин Кампф (за разлику од Роуссеауа, Сартреа, Пасцала и Волтаиреа), чак ни прије но што је Хитлер дошао на власт. Можемо закључити како Хитлерове идеје Цркви нису биле неугодне. Он је то препознао па је јавним Њемачким школама наметнуо свакодневну молитву Исусу, а фразу ‘Бог с нама’ дао пришити на одоре Њемачке војске. Подупирала га је и протестантска црква, а на њихово је чело поставио наци-протестантски покрет зван ‘Деутсцхе Цхристен’, којег је водио пастор Лудввиг Мűллер. Мűллер и остали вјерници (католици и протестанти) су постали члановима НСДАП-а. Бискуп Алоис Худал (члан НСДАП-а) издаје књигу која помирује разне аспекте католицизма и нацизма. Брани аријевску визију кршћанства. Худала Ватикан никад није осудио. Худал је касније помагао нацистима да побјегну из Еуропе.

Фото: контра-пункт.инфо

У Шпањолској су војници покушали извести државни удар, но то се претворило у грађански рат. Црква их је помагала, свећеници и бискупи су благосливљали Францове топове, раскошно и уз Те Деум (ранокршћански напјев, оп. прев.) славили његове побједе против легитимне републиканске владе (које је привела крају привилегије клера). Рат је однио око милијун живота, а Францо је дао стрељати све заробљенике. Показао је да је препознао помоћ својих светих савезника именујући разне чланове Опус Деиа у своју владу. Утјецај Опуса Деи је расла с Францовом диктатуром, све до точке кад је више од половице министара било из редова ове часне католичке институције. Францо је забранио све религије осим, очито, католичке. Ватикан никад није осудио тај прогон.

У Словачкој (која је била нацистичка марионета) је самилосни отац Јозеф Тисо преузео власт те потицао насилни прогон опозиције, цигана и жидова (дио је тих жртава био депортиран у Аусцхввитз). Ватикан никад није екскомуницирао тог примјерног свећеника (за разлику од свећеника који су бранили употребу кондома, абортус, окончавање клерикалног целибата, итд.) Тисо је помогао Хитлеру да заузме католичку Пољску. Ватикан није осудио двојицу диктатора, иако је имао сазнања да је заузимање Пољске темељ за будућу инвазију на СССР (којег је Црква мрзила). Папа је дословце издао Пољску.

У Француској (Вицхy) је Црква декламирала: ‘Пéтаин је Француска’. Више је преферирала вишијевску крилатицу рад-обитељ-домовина но републиканску слобода-једнакост-братство, која ју је увијек страшила. Пéтаин је суспендирао свјетовност државе, усвојену 1905., и обновио привилегије клера. У замјену је клер затварао очи пред злочинима Пéтаинова режима.

У Белгији је католичка црква подржала фашистички покрет Рексизам (име потјече од Цхристус Рех), на челу је којег био побожни Леон Дегрелле. На њега су касније утјецале Хитлерове идеје. Тијеком Другог свјетског рата Дегрелле се окреће службеном нацизму те води СС Вваллоние, у којој су били и капелани. Отац Цyриел Версцхаева је постао капелан СС Лангемарцк (оформљена од фламанских Белгијанаца). Та су два примјерна католика побјегла из Белгије (колаборационисти су их осудили) те су ван земље проживјели остатке својих живота.

Фото: контра-пункт.инфо

У Хрватској је Црква у потпуности (и активно) подупирала злочине Анте Павелића. Око 1000000 је људи (Срба, Рома, жидова, Хрвата антифашиста, итд.) брутално убијено. Страшни су усташки злочини шокирали чак и нацисте, Павелићеве савезнике. Свећеници су судјеловали у усташком геноциду. Побожни су оци такођер промовирали насилно преобраћење Срба на католицизам, под пријетњама мучењем и смрћу. Многе су православне цркве уништене, а православни је клер трпио страшну свирепост побожних Усташа. Павелићев је режим створио страшни концентрацијски логор Јасеновац, у чијој је управио био и садистички фрањевац Филиповић (‘Ђавољи брат’). Чувари су у Јасеновцу хладнокрвно убијали жртве ножевима, сјекирама, чекићима и другим окрутним методама. Фрањевац Брзица, чувар у Јасеновцу, декапитирао је 1000 заробљеника. Павелић и друге побожне Усташе успјели су побјећи из послијератне Еуропе уз свету помоћ Ватикана. До сада Ватикан никад није замолио за опрост због сурадње с Павелићем.

У Словенији је бискуп Грегорy Розман водио страшну пронацистичку милицију. Розман је на крају побјегао из своје земље, тражен као ратни злочинац (попут побожног усташког бискупа Ивана Шарића).

Фото: контра-пункт.инфо

Тијеком Другог је свјетског рата Ватикан је био врло добро упознат с нацистичким злочинима. Папа је Пио XII помислио осудити нацисте, али је одустао због свог задртог антикомунизма, мислећи да би Руска побједа била гора од нацизма (Ватикан је држао Хитлерову инвазију на СССР ‘крижарским походом против бољшевизма’). У поруци одасланој путем радија на Божић 1942. Пио је XII. критизирао комунизам, а не Хитлера и његове слуга (Тиса, Павелића, Пéтаина, Франца, Муссолинија…). У божићној је поруци проговорио о ‘стотинама тисућа људи који су без властите кривице, понека само због националних или расних мотива, предодређени за смрт или на прогресивно истребљење’, али није спомињао нити нацистичке жртве, нити нацистичке крвнике. 1943. нацисти су окупирали Рим. Нацистички је терор дошао пред врата Папе. Они су прогањали жидове, комунисте и друге групе. 23. је ожујка 1944. група герилаца напала нацистичку команду и убила 33 освајача. Овај је херојски чин Ватикан дуго критизирао као терористички. Њемачки је одговор био хладнокрвно убојство 335 Талијана у Ардеатинским јамама под командом Ерицха Приебке. Света је Столица тек једноставно жалила за људима који су жртвовани ‘умјесто криваца’. Другим ријечима, Папа се није противио томе што су стријељани били чланови талијанског покрета отпора. Пиа XII. нису бринуле жртве нацизма или нацистичка окупација, већ партизани који су се борили за ослобођење Италије. Бојао се да би нагли одлазак Нијемаца могао препустити град у руке комунистичких бораца. Унаточ томе, Ватикан је помагао неким избјеглицама пред нацистима када је увидио да је њемачки слом неизбјежан. Након рата, Ватикан је помагао Менгелеу, Еицхманну, Приебкеу и другим нацистима да побјегну из Еуропе кроз познату мрежу бјежања звану ‘Ратлинес’ (пацовски канали).

Фото: контра-пункт.инфо

Црква је подупирала и диктатуре у Латинској Америци. У Аргентини је сурађивала с репресијским системом, а свећеници су чак суђеловали у мучењима и убојствима противника, укључујући и такозване ‘летове смрти’, гђе су противници били побацани у море. Црква је такођер подупирала репресију над мањинама (Јеховини свједоци и хомосексуалци, на примјер). Католички су дисиденти, као примјерице бискуп Ангелелли, били убијени, а Црква је на то само шутјела. Црква је такођер подупирала Пиноцхета, Сомозу, Строесснера, Трујилла и друге фашисте из регије.

 

Превод: Иван Томашић

Извор:  pt.indymedia.org

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА
Заслужно на Српском зиду срама
ИСТИНА ЗА ПОТОМСТВА

Драган Марковић Палма рођен је 1960. године у Кончареву. Завршио је средњу школу ученика у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *