Почетна / Архива / НАЦИСТА И ЗЛОЧИНАЦ ИМА СВОЈУ СПОМЕН ТАБЛУ У СРБИЈИ!

НАЦИСТА И ЗЛОЧИНАЦ ИМА СВОЈУ СПОМЕН ТАБЛУ У СРБИЈИ!

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ?

Нациста и злочинац има своју спомен таблу у Србији(Новом Пазару)!

Аћиф Хаџиахметовић, Аћиф Бљута (алб. Aqif Blyta; рођен 1887. у Новом Пазару, јавно стрељан 21. јануара 1945. у истом граду), међу Бошњацима познат и као Аћиф Ефендија, Албански политичар у Краљевини Југославији и градоначелник Новог Пазара за време Немачке окупације, који је радио на пројекту стварања Велике Албаније.

Током Другог светског рата био је колаборациониста кога су 1945. године партизани осудили и стрељали због масовних ратних злочина над Србима, и убистава на простору окупиране Србије.

Први акт његове квинслишке политике било је враћање феудалног права четвртине и успостављање беговата, тј. средњег века. Злогласног Ахмета Дацу поставио је за среског начелника. Као први неодложан задатак био је: срезове Дежевски, Штавички и Cјенички, као срезове као настањене већинским муслиманским живљем, припојити такозваној „Великој Албанији“ – колонији фашистичке Италије. Уз подршку хоџе Рамиза Паљевца, Ејупа Љајићa, Владимира Золатаревског и Османа Џанефендићa, Аћиф Бљута је под окриљем окупатора обезбедио и помоћ Албанске милиције.

Да би ову своју политику могао несметано спровести, окупио је многе муслимане Новог Пазара и околине, а затим позвао у помоћ и фашистичку Албанску милицију са изговором да се брани од комуниста и, уз њихову сарадњу је 1941. године спровео расељавања, паљевине, пљачке и масовне покоље Срба и лојалних Албанаца. При уклањању свега напредног елемента у овом срезу Аћиф Бљута је са својим сарадницима био немилосрдан како у предузимању драстичних злочиначких мера против народа, тако исто у коришћењу свих могућих злочиначких организација, војних и политичких окупатора. Бљута је поред својих формација употребио против незаштићеног народа такође такозвану „муслиманску милицију“ (Шуцполицај и Вафен-СС). Да би становништво што више застрашили подигли су двоје вешала – једна на главном тргу у Новом Пазару, а друга у срезу Штавичком у Суводолу.

Због заслуга за организовање рашких муслимана и борбе против антифашистичких снага добио је од нацистичке Немачке одликовање Гвозденог крста 2. реда.

Данас је међу Бошњацима о њему подељено мишљење. За неке је херој, а за неке друге је ратни злочинац. Званично у Србији, Аћиф (Бљута) Хаџиахметовић од 1945. године има статус ратног злочинца.

На утакмици између фудбалских клубова Нови Пазар и Црвене звезде у октобру 2009. године један од транспарената у гледалишту носио је натпис „Стадион Аћиф Ефендија“.

Бошњачке власти су 4. августа 2012. у Новом Пазару поставиле спомен плочу са именом Аћиф ефендије. Свечаности је присуствовао и Сулејман Угљанин, министар без портфеља у влади Ивице Дачића.

 

Извор: Дедовина

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

СИЛАЗАК СВЕТОХ ДУХА НА АПСТОЛЕ ДУХОВИ – ТРОЈИЦЕ

СВЕТА ТРОЈИЦА ПРАШТАЈУ И ЛЕЧЕ!   Српска православна црква слави силазак светог Духа, свету Тројицу. …

Један коментар

  1. Чифути су спасили усташе-пореклом чифуте http://nedeljnikafera.net/antu-pavelica-i-druge-ustaske-vodje-spasila-evita-peron/, Это было чудовище, способное убить собственную мать. Евген Кватерник.: https://serg-slavorum.livejournal.com/1477583.html
    идејни творац усташа јосип франк је чифут, ћерка му олга удала се за кватерника- чифута, који се са чифутом Сингером организовао Устачку тајну полициј., Имали смо „среће“ те је погинуо са ћерком олгом 1962 у авионској несрећи. Нико га није тражио. Предавао је политичке науке на универзитету у буенос аиресу. А чифути су и даље ту око нас, кобајаги се не виде…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *