Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / ОТКУД СНС-У НАШИ БРОЈЕВИ ТЕЛЕФОНА? ПРОЧЕПРКАЈТЕ ПО ФАМИЛИЈИ

ОТКУД СНС-У НАШИ БРОЈЕВИ ТЕЛЕФОНА? ПРОЧЕПРКАЈТЕ ПО ФАМИЛИЈИ

Видим да се у последњих десетак дана дигла кука и мотика о томе како, бого мој, ови из СНС штаба зову све редом и питају да ли је Тај и Тај сигуран глас, па се од тога направи читава једна сензација о прогањању, кршењу људских и уставних права, етичких правила и моралних начела.

 

Читава прича се прилаже у једну свеопшту тоталитаризацију лудила које, мало морген, влада са врха. Од целокупне те трабуњарије даје се на параноидном значају да нас прате; да знају све о нама; да ће сутра да нам лупају на врата; да ћемо да нестајемо у мраку – и да ће нам, поврх свега, они нама бити Бог и Батина у овој величанственој, пристојној и патриотској држави.

А у ствари, ствари су много једноставније. Не постоје мрачни волшебници, нити црномантилаши, нити тајне службе које одају свакојаке бројеве телефона од разноразних грађана ове земље. Не, јер сви ти бројеви телефона који су позивани су, заправо, од некога дати. Некога вама блиског. Друга је ствар што, очигледно, после пет година нико од нас, и даље, не може да схвати, упркос истраживањима јавног мњења, да су овде људи махом против СНС-а, али, у тренутку када стану пред папир, надам се да грешим, они заокруже њихов број.

„Ти немаш појма колико је прикривених људи који гласају за њих“, рече ми један познаник.

„Откуд ти то?“

„Немам доказе, али барем ми веруј на реч.“

Да се вратимо на тему: дакле, пре сваких избора, у последњих већ колико година, водећа партија позива своје чланове, симпатизере, пријатеље и познанике, да дођу на један од састанака на којима се, дословно, тражи да свако од њих сакупи што више бирача који ће бити њихов глас.

Примера ради: старији буразер од другарице у једној је од водећих партија, заједно са њом је дао, малтене, све бројеве телефона из свог именика на који су ови из њиховог штаба редом звали.

Отуд та бенигна збуњеност оних „волонтерки“ које благе везе немају шта да одговоре, када их ми – са пуноправном ароганцијом, гордошћу и саркастичношћу – приупитамо одакле њима наши бројеви, па се оне фрапирајуће погубе иза слушалице, муцајући и лапрдајући неке бајате речи.

Следећи пример: једна од коалиционих партнера у власти, такође, има обичај да пред сваке изборе окупи своје чланове, и од њих условно тражи да дају контакте људи који ће сигурно гласати за ту партију. Наравно да нико ту никога не лупа по ушима, нити има било какве претње, али се онда на тај бљутав начин показује њихова партијска оданост, јер, када прођу избори, све се мери колико си за пред изборе исцимао.

Дакле, не постоји тамно извориште бројева телефона. Нити ови из СНС-а гледају у стаклену куглу, телећу главу и крила од слепог миша – већ је неко из ваше околине дао у неком тренутку број телефона, иначе би они звали још од јануара. Да ли они то смеју да раде, то сада није тема.

Тако да, ајде да скратим, да ли то био ваш деда, ваша баба, тетка из Канаде, ујак из Моштанице, стриц из Барајева, мама, тата, Ђоле са Дорћола, кум Живко, бивши муж, жена, комшија Рајко, Зоран таксиста, или већ неко кога ни не знате да постоји – зато прочепркајте по фамилији и окружењу, уздуж и попреко, не бисте ли нашли кртицу.

Јер је важно да престане да им се даје на толиком усплахиреном значају како они знају више од нас.

А истина је, у ствари, сасвим супротна. Ово они раде из страха, јер нико не зна како ће Београд гласати тог 4. марта. Као што написах, када станеш пред папир – нема назад.

Извор Данас,аутор Никола Крстић

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Умиру само они којима Вучић дозволи

Umiru samo oni koje Vučić dozvoliPreminuli od korone donosi 20 hiljada evraNestatusni konsiljere Aleksandra Vučića, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *