Бесплатни правни савети
ПРАВДА И ПРАВО

Почетна / Архива / Отац Тадеј: “Када помислимо нешто добро својим ближњима, рођенима, нашој земљи и целом свету, ми им заиста много помажемо, јер мисао је снага и моћ.”
Фото: веб-трибуне.цом

Отац Тадеј: “Када помислимо нешто добро својим ближњима, рођенима, нашој земљи и целом свету, ми им заиста много помажемо, јер мисао је снага и моћ.”

Поучне речи Оца Тадеја:

“Наше мисли утичу не само на нас, него на све што нас окружује. Морамо да упућујемо добре мисли, па ће нам бити боље.”

“Када помислимо нешто добро својим ближњима, рођенима, нашој земљи и целом свету, ми им заиста много помажемо, јер мисао је снага и моћ.”

“Не сметају нама други, сметамо самима себи. Ми мислимо да је зло напољу, да кружи око нас, али ако ми не бисмо имали зло у себи, оно се не би могло закачити за нас.”

“Мисли су попут птица. Не можемо им забранити да лете, али је до нас да ли ћемо им дозволити да слете и направе гнездо у нашој глави.”

“Свако добро и свако зло потиче од мисли, јер смо ми мислени апарат. Утичемо чак и на биљни свет, будући да и биљни свет има нервни систем. Сви очекују мир, утеху, љубав.”

“Пусти то, данас нас увреди овај, сутра ко зна ко ће. Ми стално обраћамо пажњу на те увреде, а треба све то да савладамо миром. Да не примамо к срцу. И кад не примамо к срцу, онда непријатељ хоће да вређа, но ако се то одбије од нас, то не ремети наш унутрашњи мир, и после виде људи: вређају, вређају, па на крају дигну руке.”

“Живот на земаљској кугли манифестује се мислима. Каквим се мислима бавимо, такав нам је и живот.”

“Не лутајмо мислима и не гледајмо шта други раде, него гледајмо шта ми радимо, шта од нас произилази, да ли тешимо или осуђујемо, да ли праштамо или волимо.”

“Каквим се мислима бавимо – такав нам је живот. Ако су нам мисли мирне и тихе – ето нам мир. Ако су нам мисли негативне – ето нам немир.“

“Потрудите се да имате добре мисли и добре жеље и пријатељима и непријатељима и видећете како ће то донети добар плод и вама и свима који вас окружују. Малобројни су на земаљској кугли смирени и кротки али Бог због тих смирених и кротких душа даје нам Господ Бог благослов да имамо изобиље на земљи. Тако су блажене у овом животу смирене и кротке душе.”

“Треба да смо мирни. Боље је трпети увреду, него нанети увреду. Ако претрпимо увреду, Господ ће нам дати снагу и мир. Ако не претрпимо увреду, савест нам неће дати мира. Савест је Божански суд.”

“Морамо од срца све опростити. Унутрашњи мир не може да се сачува докле год наша савест нешто изобличава. Морамо умирити савест. Треба свима опростити од срца. Без тога нема унутрашњег мира.”

“Ако тугујеш било због чега, значи да се ниси потпуно предао вољи Божијој, макар споља изгледа да јеси. Ко живи по вољи Божијој, тај се низашта не брине, кад му нешто треба он и себе и што му је потребно предаје Богу и ако се догоди да не добије што тражи остаје спокојан као да је примио.”

“Треба да се опустиш. Не узимај превише на себе бриге овог света, већ чувај свој мир и живи са Богом. Нека иде како иде.”

“Нема нам мира ако мислено ратујемо са родитељима. Духови злобе гледају да се ми по сваку цену огрешимо о родитеље. Тада они стичу власт над нама, а ми мислимо да је неко други крив. Многи то увиде, па поправе мисли. Ја увек то кажем- неки прихватају, а неки су сувише горди. Што дајемо, то нам се враћа.”

“Можемо да идемо куда хоћемо, радимо ста хоћемо, па опет, није то слобода. Слобода је она Господња Слобода – кад је човек ослобођен од тираније мисли. Кад га не тиранишу никакве мисли, кад живи у миру. Он је тада стално у молитви, стално очекује од Господа, ради по савести, труди се. Сваки посао ради од срца. Целокупно биће наше треба да учествује у молитви, и у раду, и у свему. И да не будемо ратници на неправедној страни, да не ратујемо ни са ким. Да мислено не ратујемо. Да будемо помирени са свима. Да не примамо увреде к срцу.”

“Чим осетиш да се зло јавља пожури да га зауставиш силним напрезањем воље. Сиђи умом у срце и не допусти да зло уђе у њега. Пази да се оно не раздражи и не занесе.”

“Брига није добра, јер не само да троши нашу енергију већ нас многоструко уплиће у клупко самоважности, гордости и неверја.”

“Без љубави нема живота.”

“Љубав је најјаче оружје које постоји, нема те силе и тог оружја које ће моћи против љубави да се бори, све се ту руши.”

“Нема ниједног тренутка времена, нити иједног корака пространства, које не даје лекцију човеку.”

“Када изгубиш наду и помоћ људску, потражи је од Бога самог и добићеш је откуда се ниси надао ни замишљао.”

“У Старом Завету пише: “Сине, дај ми срце своје.” Господ је једина утеха и анђелима и Светима и свима који Га траже. Он је једини Бесконачан.”

“Даће Господ благодат. То је божанска сила која делује свуда, а особито у душама које траже Господа, Извора Живота. Мир Божији се свуда сеје.”

“Ако се ми окренемо Извору Живота, Господ ће нам дати снаге да учврстимо у себи мисли пуне добра, јер добре мисли, добре жеље, дају мир и утеху свуда. Морамо се изменити.”

Извор: изрекеицитати.нет

 

 

 

 

 

 

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

Хапшен за корупцију прошле године а ове му држава дала 5,1 милион

Фонд за иновациону делатност доделио је 5,1 милиона динара (више од 43 хиљаде евра) фирми …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *