Почетна / Архива / МИРА МАРКОВИЋ – РУСИЈА ЈЕ ШТИТИ,СРБИЈА ЈЕ НЕ ТРАЖИ

МИРА МАРКОВИЋ – РУСИЈА ЈЕ ШТИТИ,СРБИЈА ЈЕ НЕ ТРАЖИ

Још 2008. руски званичници су одбацили чак и теоретску могућност да Мирјана Марковић и Марко Милошевић (син Слободана Милошевића и Марковићеве прим.аут.) буду изручени Србији. Ништа од тога неће бити, та тема уопште не постоји у руским медијима, нико о томе не пише, те је то само прича за српску јавност.

Од екстрадиције Мирјане Марковић Србији ништа неће бити, тај захтев је одбачен још пре десет година, каже директор Руског сервиса Радио Слободна Европа (РСЕ) Андреј Шариј.

 

У Русији, која је тренутно и пред председничким изборима заказаним за 18. март, нема никакве шансе да се Москва бави таквим захтевом, додаје Шариј.

„Сада, у предизборној кампањи у Русији, када Владимир Путин игра на националистичку и карту руске државности, Москва неће испоручивати ни Мирјану Марковић ни Марка Милошевића“, каже Шариј, кога питамо и шта руски закон каже о испоручивању особа под Интерполовом потерницом, које имају азил у Русији.

„Закон каже да ако особа има статус азиланта у Русији не може бити изручена. Закон, наравно, ако постоји политичка воља, може бити и укинут, промењен, може се и изгубити статус азиланта, али не верујем да ће се то догодити“, појашњава Шариј.

Изручење Мирјане Марковић у многоме би помогло да се расветли политичка позадина убиства Славка Ћурувије и Ивана Стамболића, покушаји атентата на Вука Драшковића и многа друга политичка убиства и прогони политичких противника, наводи Лига социјалдемократа Војводине и додаје да би Марковић надлежним органима много тога могла да каже и о изношењу новца из землље, шверцу цигарета, ратовима и паравојскама, пљачкама друштвене имовине, хиперинфлацији и разним изборним манипулацијама.

 

Против Мирјане Марковић се, и то више од деценије и по, води судски поступак у одсуству због, уколико се упореди са горе наведеним злочинима, релативно минорног дела. Оптужница је, наиме, терети за злоупотребу службеног положаја у незаконитом располагању државним становима.

Према наводима оптужнице, Марковићева се терети да је као председница дирекције ЈУЛ-а искористила службени положај тако што је некадашњу генералну секретарку Владе Републике Србије и владину чланицу Комисије за стамбена питања Живку Кнежевић подстрекивала да додели стан Илони Пешић, дадиљи свог унука, иако ова није испуњавала законом предвиђене услове. Након тога је, према наводима оптужнице, без икаквог правног основа, Пешићевој додељен стан на коришћење у Београду.

Оптужница је више пута мењана, а застаревање тог дела наступиће тек 2030. године.

У предмету због малверзација са становима оптужено је укупно 12 особа, а до сада је застарео поступак против њих петоро.

Ипак, зашто се Мирјана Марковић процесуира за ово кривично дело, а изостала је истрага за много озбиљније злочине у чијој политичкој позадини је могло бити њеног утицаја? Зашто у том погледу ништа није било предузето након што је Демократска опозиција Србије (ДОС) 2000. године свргла с власти Слободана Милошевића и преузела кормило Србије?

Лиудер ЛСВ и народни посланик у актуелном сазиву Скупштине Србије, такође некада један од лидера коалиције ДОС Ненад Чанак каже да тај политички блок није могао ништа да учини јер је био врло хетерогена групација:

 

„Ми смо били у ситуацији за време ДОС-а да имате једну оштру проруску струју коју је предводио Коштуница и слабију струју коју је предводио Зоран Ђинђић, који је морао да лавира и на исток и на запад да би покушао да очува крхке заметке демократије.

Подсетићу вас да је Небојша Павковић остао годинама после петооктобарских промена на челу Војске Југославије и да је начелник РДБ (Ресор државне безбедности) остао шест месеци после промена на челу државне безбедносне службе, што је било више него довољно времена да се посклањају сви подаци о неделима бивше власти. У том светлу ни касније владе нису имале баш богзна колико маневарског простора у том смислу, а и нису мислиле да је то приоритетна ствар“, наводи Чанак.

ЛСВ пита како је могуће да пријатељска земља као што је Руска Федерација пружи азил Мирјани Марковић за којом је Србија расписала Интерполову потерницу и наводи да је то питање руским званичницима требало да поставе све владе у протеклих десет година.

Ненад Чанак појашњава да је овај захтев упућен у ситуацији изузетно снажне и све робусније руске „офанзиве“ на Европу и Србију – и пропагандне и шпијунске. Уверен је да некадашња шефица ЈУЛ-а мора да дође пред лице правде у Србији:

„Мирјана Марковић мора стати пред правосудне органе у овој земљи, да објасни низ ствари које се тичу владавине свог мужа, али не само његове, него и своје личне, као неко ко је био најодговорнија личност у организацији званој Југословенска левица, која је управљала финансијским токовима Србије и одлучивала о животу и смрти у једном периоду у овој земљи“, каже Чанак.

Друга стар на коју се мора одговорити, указује Чанак, јесте општеруска ’офанзива’ у Србији, која је дошла дотле да се Српска радикална странка (СРС) Војислава Шешеља, која, није лустрирана 2000. године, сада отворено залаже за отварање руског шпијунског центра у Војводини, рушећи тако суверенитет сопствене земље:

„Ви сте дошли у ситуацију да једна буквално петоколонашка странка која ради за интересе друге државе, која се бави тиме да угрози уставну категорију суверенитет Републике Србије несметано функционише и несметано кроз институције провлачи предлоге и иницијативе које служе томе да се уништи суверенитет Републике Србије и њен уставни поредак“, каже Чанак и истиче да треба хитно реаговати и раскринкати и руску обавештајну мрежу.

„Ако не почне да се о њој јавно говори, а онда и да се она демонтира, ми ћемо доћи у позицију да Русија постане управо оно о чему машта, рецимо, Николић мастер Томислав (Томислав Николић, бивши председник Србије, прим.аут.)и њему слични – да постане руска провинција. Нико коме је стало до бољитка у овој земљи не може пристати на то да се једна суверена држава, као што је Србија претвори у беспомоћни привезак Руске Федерације“, наглашава Чанак.

„Свако ко је оптужен треба да се појави на суду. Ја сам ту принципијелан, то уопште није у вези са тим о коме се ради“, каже за РСЕ председник опозиционе Демократске странке (ДС) Драган Шутановац.

Упитан зашто за време власти ДС-а Мирјана Марковић није била под истрагом за тешка политичка кривична дела него јој се суди за у поређењу са њима готово невин чин, Шутановац каже:

„Ја нисам присталица оне врсте наступа политичара у којима они априори оптужују, осуђују и извршавају казну. Значи, госпођа Марковић, као и сваки други грађанин, требало би, што је у складу за законом, да се појави на суду за оно што јој се ставља на терет. Чињеница што је госпођа Марковић водила једну од странака владајуће коалиције која је Србију потпуно девастирала има, с једне стране, политичку конотацију, али, с друге, ако ме питате зашто нису подигнуте оптужнице за разна дела која су помињана и стављана њој на терет кроз медије – ја то не бих заиста да коментаришем пошто ја немам податке, а нисам човек који на тај начин оптужује било кога“, каже лидер ДС.

Може ли чињеница да је ДС од 2008. до 2012. године била на власти у коалицији са Социјалистичком партијом Србије (СПС), дакле, Милошевићевом странком која је до 2000. године била у коалицији са ЈУЛ-ом Мирјане Марковић – партијом која је, уз ЈУЛ несумњиво тешко девастирала Србију – може ли, дакле, то бити у некој вези с тим што је истрага против Марковићеве у том периоду бачена под тепих?

„Сама чињеница да ви то мене питате на овај начин указује на то да се у Србији не поштују независне три гране власти – извршна, судска и законодавна. Дакле, ја се као демократа и као председник Демократске странке залажем за то да питање буде постављено независној грани власти, а то је правосуђе“, одговара Шутановац.

Након појашњења да је питање постављено зато што правосуђе нити је до сад било нити је данас независно, о чему сведоче и сви претходни извештаји Европске комисије, овако одговара:

„То је у ствари катастрофа и због тога Демократске странка и предлаже уставне промене по којима ће и тужилаштво и правосуђе, односно, судство, бити потпуно независно од извршне и законодавне власти и после којих се судије и тужиоци неће окретати према власти већ према законима, праву и правди“, каже Драган Шутановац.

Чињеницу што шефица ЈУЛ-а Мирјани Марковић није била под истрагом због озбиљнијих кривичних дела него што је оно за које је оптужена Зоран Ивошевић, некадашњи судија Врховног суда Србије, за РСЕ објашњава политичким притиском на тужилаштво.

„Као и у многим другим случајевима, тужилашто чини оно што тужиоци као налог добију од политичких власти. Ја при том не мислим само на ову власт, сви они из претходних политичких власти су вршили такође утицај на јавне тужиоце који су били попустљиви према тим утицајима. Јавност има право да зна шта се ту збило, кад је реч о тешким политичким злочинима. Ако Мирјана Марковић није крива – па и то је добро да се зна, а ако је крива, богами, треба да одговара. А то што је неком дала стан – па тих случајева је било на хиљаде у овој земљи“, каже Ивошевић.

О нечињењу правосуђа које траје већ седамнаест година кад је реч о истрагама о евентуалној повезаности Мирјане Марковић са тешким кривичним делима политичких ликвидација у Србији, Јово Бакић, политички аналитичар и професор београдског Филозофског факултета, има следеће виђење:

„То је све повезано са чињеницом да се у истрагама о убиству, на првом месту, Ћурувије и Ивана Стамболића није далеко одмакло. И ту је, мени се чини, проблем повезаности структура и државне безбедности са режимом Слободана Милошевића и са професионално урађеним убиствима, што је ствар која изазива језу, али чини ми се да је та спрега и међусобна заштита политичко-безбедносних структура одговор на то питање. Та убиства нису разјашњена, а Мира Марковић је особа која би у сваком случају ту морала да буде под истрагом. Судство је такво какво је, дакле, читав правосудни систем је потпуно труо и накарадан и у том смислу ми овде отприлике можемо да тражимо одговоре на питање због чега Мирјана Марковић није под истрагом за та злодела“, оцењује Бакић.

Иначе, у жижу пажње Мирјану Марковић ових дана вратила је и њена исповест дневном листу „Курир“, у којој она у три наставка прича о томе како скромно живи у Русији, како она и њен муж нису имали новац који им приписују они који о томе причају, како је Пети октобар плод издаје, како је Хашки суд убио Милошевића и тако даље.

Такође, Марковић је навела и да нема намеру да се врати у Србију.

преузето Слободна Европа

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

ПРЕЖИВЕЋЕ ОНИ КОЈИ ИМАЈУ ДУШУ

Издвојили смо за Вас делове великог интервјуа фронтмена групе Неверне бебе Милана Ђурђевића.Невероватна једноставност у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *