Почетна / Архива / KOLIKO KOŠTA OČE NAŠ?

KOLIKO KOŠTA OČE NAŠ?

Naplaćivanje venčanja, krštenja, sahrana ili odbijanje izvršenja obreda onima koji nemaju da plate treba odmah prijaviti nadležnom episkopu.

Srpska pravoslavna crkva nema zvanični cenovnik usluga, iako on evidentno postoji. Cene obično određuje episkop i u svakoj eparhiji su drugačije. Čest je slučaj da sveštenik ne nagovesti cenu uz reči „dogovorićemo se nakon obreda“, a da se onda građani šokiraju koliko je papreno.

Nezadovoljni ljudi za frapantne cene crkvenih usluga obično krive sveštenike, ali  „tarifiranje“ obreda kao što su krštenje, venčanje ili sahrana, određuju isključivo episkopi.

Mnogi se zato odlučuju da ne primaju sveštenike da im sveti godišnju vodicu, već samo za sahrane ili venčanja.

Iako je crkva oduvek pratila materijalne prilike društva, izgleda da je sada zanemarila ekonomsku krizu i ustanovila namete od kojih se ljudima zavrti u glavi.

Iz Srpske pravoslavne crkve kažu da zvaničan cenovnik ne postoji, ali da postoje takse koje se plaćaju.

– Zvaničan cenovnik ne postoji. Međutim, svaka crkva za održavanje obreda dužna je da plati određenu sumu patrijaršiji i isto tako svaka crkva ima taksu za koju određuje cenu shodno mogućnostima – kažu iz SPC.

Na pitanje kako onda mnogi sveštenici naplaćuju svoje „usluge“ cenama od kojih vam se može zavrteti u glavi, naš sagovornik kaže da takve slučajeve treba odmah prijaviti.

Naplaćivanje venčanja, krštenja, sahrana ili odbijanje izvršenja obreda onima koji nemaju da plate treba odmah prijaviti nadležnom episkopu – kaže naš sagovornik iz Srpske pravoslavne crkve.

On takođe objašnjava da red nalaže da se sveštenik daruje onoliko koliko je vernik u mogućnosti kao i da ne bi smelo da postoji proizvoljna cena.

– Uvođenje cenovnika bi možda uvelo red i sprečilo zloupotrebe sa obe strane – i sveštenika i građana – objašnjava on.

Verski analitičari su složni u jednome, a to je da je oduvek važilo pravilo da se svešteniku daje onoliko koliko se može.
U nekim zemljama uplata se, po  ustanovljenim cenama, vrši u parohiji i sveštenik nema ništa s tim, jer od parohije dobija mesečni prihod.

Izvor Telegraf

Информације о Ana Markovic

Погледајте такође

КО ШТИТИ ДИРЕКТОРА ГЕОДЕТСКОГ ЗАВОДА И КОМЕ У ВЛАДИ ПЛАЋА ДА ОСТАНЕ НА ФУНКЦИЈИ И СЛОБОДИ?

Овде је реч о припреми и извршењу тешких кривичних дела чије последице нису само огромни …

Један коментар

  1. Ko ovde primi platu tamo nece.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *