Почетна / Вести / AFERA ZLATNI MULJ

AFERA ZLATNI MULJ

Direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski pokrao 150 miliona evra srpskog zlata?

Direktor RTB „Bor“, kako policija osnovano sumnja, stoji iza iznošenja zlatnog mulja iz rudnika koji je pretopljen u pet tona zlata.Direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“ Blagoje Spaskovski, kako policija osnovano sumnja, najverovatnije stoji iza najveće organizovane pljačke blaga u novijoj istoriji Srbije, u kojoj je država oštećena za 150 miliona evra zbog krađe pet tona zlata, saznaje Kurir.

Kako se godinama krade takozvani anodni mulj, iz kog se potom u mini-topionicama izvlači zlato i u posebnim kalupima liju poluge, kolika je količina zlata u pitanju i šta je utvrdila dosadašnja istraga, pročitajte u KURIRU.

Osmogodišnja vladavina generalnog direktora RTB „Bor“ Blagoja Spaskovskog koštala je državu Srbiju tri milijarde dolara, ali ni to nije bilo dovoljno da bude smenjen, kaže Branislav Mihajlović, doktor nauka.

Njemu je Spaskovski zbog kritika dao otkaz, ali je onda posle odluke suda o vraćanju na posao brže-bolje povukao svoju odluku.

Mihajlović kaže za Kurir da je računicu napravio na osnovu Programa revitalizacije rudničkih i rekonstrukcije metalurških kapaciteta, koji je usvojio Spaskovski, ali i Vlada Srbije 2011. Program je predviđao proizvodnju od 80.000 tona bakra, rentabilno poslovanje i poštovanje ekoloških standarda.
– Potrošeno je 619 miliona dolara u investicije, a nijedan od ciljeva nije ostvaren, pa je ovaj program najveća promašena investicija u novijoj istoriji Srbije. Pošto su investicije realizovane uz kredite, većina uz garancije države, prognoza je da će država otplaćivati zajmove koji će sa kamatama dostići 600 miliona dolara – upozorava Mihajlović.Gubici zbog neostvarene proizvodnje, visokih troškova proizvodnje i neuspešnih investicija su skoro dve milijarde dolara. Ali to nije sve što će dočekati novi menadžment, koji Vlada Srbije namerava da izabere.
– Čeka ih i ono što je Spaskovski više od osam godina gurao pod tepih. Sto miliona tona zaostale raskrivke, bez čijeg uklanjanja nema stabilizacije proizvodnje, što će koštati 300 miliona dolara, obnavljanje poluraspadnute opreme je sto miliona, investicije za povećanje proizvodnje 400 miliona… Ukupno milijardu dolara – navodi Mihajlović.
On ističe da uz promenu odnosa Vlade Srbije prema ovoj kompaniji i dobar menadžment borska firma ima budućnost.
Spaskovski nam se nije javio.

KO JE BLAGOJE SPASKOVSKI

– U Rudniku bakra „Bor“ zaposlio se 1972.
– Od 1979. do 1990. bio upravnik pogona Flotacija i tehnički direktor rudnika
– Od 1990. do 2000. direktor Rudnika bakra „Bor“
– Devedesetih istaknuti član SPS
– U privatnu firmu „Orto sistem“ odlazi 2000. i ostaje do 2008.
– Od 2008. generalni direktor RTB
– Na izborima 2010. predvodio listu Ujedinjenih regiona
– U SNS prelazi 2013.

Nisu svi na gubitku
BIVŠI SEVERININ MUŽ TRLJA RUKE

Mihajlović kaže da je tržišna cena metalurške prerade 500 do 600 dolara po toni, a u RTB 1.700 do 2.000.
– Prerada uvoznih koncentrata, koja dostiže 40 odsto ukupne prerade, plaća se oko 300 dolara, što ima vrlo negativan uticaj na ukupne efekte poslovanja. Milan Popović po toni prerađenog bakra profitira oko 300 dolara, a RTB gubi od 1.400 do 1.700 dolara – navodi Mihajlović.

Popović je poznat kao „kralj bakra“, a bio je i Severinin muž.

 

Ekipa Kurira

Информације о Vesna Krstic

Погледајте такође

foto: Profimedia

РУСКИЊА КОЈА ЈЕ ЖИВЕЛА У БЕОГРАДУ ОДУШЕВЉЕНО И ОТВОРЕНО О СРБИМА

Кад први пут дођеш у Београд, падају у очи високи лепотани широких рамена и орловског …

Један коментар

  1. DA LI TO MOŽE BITI ČOVEK?

    “Heroj” članka u “Kuriru” Spaskovski iliti Sosa, čelnik RTB Bor je biološko ili drugo biće najmanje čovek sa osobinama i vrlinama čoveka. On je biće sposobno za preletanje od stranke do stranke, od funkcionera do funkcionera od bogatog mesta do bogatijeg. Njemu nije konkurencija ni gmizavac, ni kameleon, ni ljudski preci. Njemu ni Sloba nije mogao ništa, ali zato je sa Dinkićem, Tadićem i sada sa ΛV radio i radi timski. Uz njihovu pomoć on gazi sve pred sobom, a iza je već izgazio, njegov otkos u privrednoj kosidbi je širok i zahvata sve što vidi i misli da vidi. Ruke su mu toliko široke da uzima sve do čega se dočepa. RTB Bor, za vreme njegove sirove diktature je postigao najveće gubitke, tako da je otpisano dugovanje od devetsto miliona evra, ne plaća struju, rudarsku rentu, a usluge plaća po sentimentalnosti. Sada je dužan 1,1 milijarda evra, kako nedavno izjavi ΛV. Izgradio samo peć za topljenje koncentrata bakra, a trubi da je uzgradio novu topionicu. Pomenuta rekonstrukcija košta koliko i nova topionica i to sve uz zdušnu podršku aktuelne vlasti. Otuđenje para, zlata, bakra je normalna stvar. To su uslovi da Spaskovski bude najjača persona (“tetka” svima na leđa države i RTB Bor, tj. naroda) u Srbiji!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *